Danas sam prvi put pripremala svježe šparoge. Obožavam jesti kupovnu juhu od njih, ali se još nikada nisam usudila sama okušati u pripremi svježih. Sada im je sezona i stvarno se mogu svagdje kupiti, brzo se pripremaju, ne treba im puno vremena i idealne su za mnogo kombinacija.
Moj prvi recept s njima je umak od šparoga i pršuta. Ja sam doma imala njoke, pa sam se uz umak odlučila na njih.
Ovaj umak možete pripremiti i s domaći istarskim pljukancima, ja nisam išla toliko daleko, jer nisam imala vremena za igranje, ali vi ako imate volje svakako isprobajte tu verziju.
Ako niste znali, ovoj namirnici je posvećena i manifestacija. Već devet godina za redom u Istri se održavaju Dani istarskih šparoga. Ove godine još imate prilike do 15.5. osjetiti i okusiti miris šparoga i toplinu istarske gostoljubivosti u restoranima sjeverozapadne Istre.
Restorane koji sudjeluju u ovim danima pronađite ovdje.
Uživajte i u slast!
- 1 kg njoka
- 100 g šparoga
- 1 glavica crvenog luka
- malo maslinovog ulja
- 100 g pršuta
- 3 dcl vrhnja za kuhanje
- 1 režanj češnjaka
- sol papar, peršin, vlasac
-
Njoke pripremite tako da u jedan veliki lonac stavite vodu, dobro ju posolite i pustite da zakuha. U zakuhanu vodu ubacite njoke, kada isplivaju na površinu gotove su.
-
U jedan lonac stavite oko 0.5 l vode, vodu dobro posolite.
-
Uzmite šparoge i očistite ih tako da ih prelomite na dijelu gdje postaju tvrđe. Stabljika će se prirodno prelomiti na mjestu gdje prestaje drvenasti i počinje mekani dio. Operite ih i nasjeckajte po želji (sitno, krupno, na rezance).
-
Šparoge kuhajte u vreloj vodi nekoliko minuta. Zatim ih ocijedite i ostavite sa strane.
-
Crveni luk narežite na sitno, pa ga prodinstajte par minuta na maslinovom ulju.
-
Pršut nasjeckajte na sitne trakice, pa ga dodajte na luk, dinstajte nekoliko minuta. Zatim dodajte i kuhane šparoge, dinstajte još nekoliko minuta.
-
Zatim dodajte vrhnje za kuhanje, pustite da malo prokuha. Češnjak očistite pa ga naribajte na umak. Promiješajte.
-
Začinite s paprom i soli (pripazite na sol zbog već slanog pršuta).
-
Gotove njoke umiješajte u umak. Pospite peršinom ili vlascem.
-
Po želji naribajte tvrdi sir.
Bilo da imate divlje ili pitome šparoge, u procesu pripreme nećete pogriješiti. Ja sam koristila pitome šparoge kupljene u trgovačkom centru, nisam ih gulila, a čistila sam ih kao i divlje, na kraju se je taj dio koji inače kod pitomih režete nožićem i ovako sam odvojio trganjem.