Njoki sa šparogama i pršutom

Dani šparoga njoki sa šparogama

 
Danas sam prvi put pripremala svježe šparoge. Obožavam jesti kupovnu juhu od njih, ali se još nikada nisam usudila sama okušati u pripremi svježih. Sada im je sezona i stvarno se mogu svagdje kupiti, brzo se pripremaju, ne treba im puno vremena i idealne su za mnogo kombinacija.

Moj prvi recept s njima je umak od šparoga i pršuta. Ja sam doma imala njoke, pa sam se uz umak odlučila na njih.

Ovaj umak možete pripremiti i s domaći istarskim pljukancima, ja nisam išla toliko daleko, jer nisam imala vremena za igranje, ali vi ako imate volje svakako isprobajte tu verziju.

Ako niste znali, ovoj namirnici je posvećena i manifestacija. Već devet godina za redom u Istri se održavaju Dani istarskih šparoga. Ove godine još imate prilike do 15.5. osjetiti i okusiti miris šparoga i toplinu istarske gostoljubivosti u restoranima sjeverozapadne Istre.

Restorane koji sudjeluju u ovim danima pronađite ovdje.

Uživajte i u slast!
 

Njoki sa šparogama i pršutom
Jednostavan recept za pravi proljetni brzinski ručak.
Sastojci:
Sastojci
  • 1 kg njoka
Sastojci za umak
  • 100 g šparoga
  • 1 glavica crvenog luka
  • malo maslinovog ulja
  • 100 g pršuta
  • 3 dcl vrhnja za kuhanje
  • 1 režanj češnjaka
  • sol papar, peršin, vlasac
Priprema:
Priprema njoki
  1. Njoke pripremite tako da u jedan veliki lonac stavite vodu, dobro ju posolite i pustite da zakuha. U zakuhanu vodu ubacite njoke, kada isplivaju na površinu gotove su.
Priprema umaka
  1. U jedan lonac stavite oko 0.5 l vode, vodu dobro posolite.
  2. Uzmite šparoge i očistite ih tako da ih prelomite na dijelu gdje postaju tvrđe. Stabljika će se prirodno prelomiti na mjestu gdje prestaje drvenasti i počinje mekani dio. Operite ih i nasjeckajte po želji (sitno, krupno, na rezance).
  3. Šparoge kuhajte u vreloj vodi nekoliko minuta. Zatim ih ocijedite i ostavite sa strane.
  4. Crveni luk narežite na sitno, pa ga prodinstajte par minuta na maslinovom ulju.
  5. Pršut nasjeckajte na sitne trakice, pa ga dodajte na luk, dinstajte nekoliko minuta. Zatim dodajte i kuhane šparoge, dinstajte još nekoliko minuta.
  6. Zatim dodajte vrhnje za kuhanje, pustite da malo prokuha. Češnjak očistite pa ga naribajte na umak. Promiješajte.
  7. Začinite s paprom i soli (pripazite na sol zbog već slanog pršuta).
  8. Gotove njoke umiješajte u umak. Pospite peršinom ili vlascem.
  9. Po želji naribajte tvrdi sir.
Napomena:

Bilo da imate divlje ili pitome šparoge, u procesu pripreme nećete pogriješiti. Ja sam koristila pitome šparoge kupljene u trgovačkom centru, nisam ih gulila, a čistila sam ih kao i divlje, na kraju se je taj dio koji inače kod pitomih režete nožićem i ovako sam odvojio trganjem.

Share this

Pin