Zadnjih dana se u zraku osjeti kako se ljeto bliži kraju. Većina zimnice već je skuhana, bašće daju zadnje ljetne plodove i stiže nam ona rana jesen, najljepši period u godini, barem meni.
Ovim receptom se nekako i opraštam od ljeta. Na videu gledate naš subotnji ručak, krčkanje umaka od domaće zimnice, biljne okruglice iz robne kuće IKEA Zagreb i mirisni i mekani pire.
Ove okruglice su napravljene od proteina žutog graška, zobenih pahuljica, krumpira, luka i jabuke. Znam da zvuči neobično ali fine su, a mogu ih jesti svi ljubitelji mesa, fleksetarijanci i vegetarijanci.
Vi se s receptom možete igrati pa u umak staviti domaće okruglice od čega vi volite ili neka vam ovaj recept makar posluži kao inspiracija za današnji ili sutrašnji ručak.
Dobar tek!
Ovdje vam donosim recept za brzinski umak. Paradajz sos je ovog puta domaći i to taman napravljen za zimnicu.
- 1 crveni luk
- 1 glavica češnjaka
- 1.5 l pasirane rajčice
- 3 dl vode
- sol i papar
- šaka svježeg lišća peršina ili bosiljka
-
U tavi na malo maslinovog ulja popržite nasjeckani luk i češnjak.
-
Kad malo omekani zalijte ga pasiranom rajčicom i vodom.
-
Posolite i poparite.
-
Kuhajte umak oko 10 minuta pa u njega dodajte i okruglice, ukoliko ćete koristiti one iz robne kuće IKEA, njih skupa s umakom kuhajte još 10-ak minuta i to je to.
-
Ukoliko ćete sami raditi mesne ili neke druge okruglice, također ih dodajte malo kasnije i kuhajte ih u umaku oko 20-30 minuta, ovisno o vrsti mesa.
-
Kako će se umak ukuhavati u njega po želji možete dodavati vodu ili pasiranu rajčicu.
-
Na kraju najseckajte svježe lišće peršina i pospite po jelu.
-
Poslužite s pire krumpirom ili tjesteninom.