Orada u škartocu s tikvicama

 
Riba petkom – običaj koji se kod nas njeguje još otkako sam bila mala, a istu stvar održavam i danas u svojoj obitelji. Petak je većinom rezerviran za ribu, iako ju jako volimo, većinom ju uvijek jedemo u istim kombinacijama.
 
Zato danas donosim jedan neklasičan recept za mene koji sam uvijek htjela probati, a sada sam ga napokon sama i napravila i probala. Riba u škartocu već je svima poznata i ne znam zašto, ali ja sam uvijek mislila kako je to jako komplicirano za pripremiti. Nije komplicirano, baš suprotno, riba u škartocu je skoro najlakši način pripreme ribe.
 
Ima nekoliko stvari na koje se treba paziti, ono što sam ja skužila je da ukoliko ćete u škartoc stavljati neko ‘suho’ povrće obavezno treba dodati neku tekućinu poput vina ili malo više maslinovog ulja i naravno to da je škartoc dobro zatvoren. To doista nije problem, najlakše ga je samo zamotati kao bombon, čak vam ne treba ni konac ni špaga, čim papir za pečenje okrenete na rubovima on neće nigdje ni prije ni tijekom pečenja.
 
Ono što se nama pokazalo kao jako fino je to da sam škartoc otvorila i ribu dodatno zapekla za dodatan šmek, vi naravno ne morate, škartoc možete zavezan poslužiti sebi, ukućanima ili svojim gostima.
 
Ja danas u receptu koristim svježu Cromarisovu oradu i tikvice (kojima će uskoro sezona, kao i mladom luku). Tikvice puštaju dosta tekućine, pa je ovdje dovoljno samo malo ulja. Vi možete prethodno u loncu prokuhati i malo krumpira (oko 15 minuta) pa ga dodati tikvicama i oradi da se dalje termički obrađuje skupa s njima.
 
Kako je jedna od mojih novogodišnjih odluka, tj. više moja želja ta da se posvetim malo više kuhanju, a ne samo pečenju kolača rado sam pristala na suradnju s Cromarisom kojima se ovih putem zahvaljujem na ekspresnoj dostavi svježe ribe na kućni prag. Kako ipak živim u Slavoniji, ovo je doista bio doživljaj – dobiti svježu ribu doma. Uz ovaj, s vama ću podijeliti još jedan recept, a bit će i jedno darivanje njihovih delikatesa koje će osvojiti netko od vas.
 
Dobar tek svima!
 

Orada u škartocu s tikvicama
Jednostavan recept za ribu pripremljenu u pećnici. U škartoc ubacite povrće po želji, začinite, stavite ribu i pecite. U toć od povrća obavezno umočite neki fini kruh.
Sastojci:
Sastojci za jedan škartoc
 • 1 velika tikvica
 • 5 cherry rajčica
 • 1 mladi luk
 • malo svježe majčine dušice
 • malo češnjaka
 • malo svježeg lišća peršina
 • 1 Cromaris svježa orada
 • pola limuna
 • oko 2 žlice maslinovog ulja
 • po želji: 3 žlice bijelog vina
Sastojci za premaz
 • svježi peršin
 • češnjak
 • maslinovo ulje
Priprema:
Priprema
 1. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
 2. Odrežite masni papir za pečenje da paše veličini vaše orade.
 3. Tikvice narežite na oblike po želji, poslažite na papir.
 4. Cherry rajčice narežite po pola, poslažite po tikvicama.
 5. Mladi luk nasjeckajte pa stavite na tikvice.
 6. Očistite češnjak, stavite na tikvice, dodajte svježu majčinu dušicu i peršin. Sve dobro posolite, popaprite i zalijte s malo maslinovog ulja.
 7. Oradu posolite sa svih strana te ju stavite na povrće.
 8. Na oradu stavite kriške limuna i malo svježeg peršina te po želji još malo mladog luka i cherry rajčica.
 9. Kako god poslagali povrće bit će dobro, ja vam ovdje donosim kako sam ja slagala.
 10. Oradu zalijte s malo maslinovog ulja i po želji sve zalijte s malo vina.
 11. Povrće i ribu zamotajte u bombon ili kvadrat kojem zataknite strane, bitno je samo da nigdje ne curi sa strane kada tikvice i povrće počne puštati vodu.
 12. Ribu pecite 20 minuta.
 13. Po želji možete otvoriti pećnicu, razmaknuti masni papir za pečenje i sve zapeći u pećnici još kojih 10-ak minuta. Ukoliko ne želite, riba je gotova za 20 minuta i gasite pećnicu.
 14. Ja uvijek radim preljev/premaz za ribu koji stvarno da ono nešto, jednostavno je, samo u jednoj posudici promiješajte svježe lišće peršina, protisnuti češnjak i malo maslinovog ulja. S tim možete premazati ribu kada otvorite škartoc da sve skupa zajedno zapečete ili dok vam riba dođe na tanjur.
 15. Oradu obavezno naknadno još malo posolite kada kožu pojedete ili maknete te ju poškropite s limunom.
Napomena:

Napomene:
Sastojke možete mijenjati, kao i količine istih.
Umjesto orade možete koristiti i Cromaris brancina ili neku drugu ribu.

 
 
Orada u škartocu s tikvicama

 
U suradnji s Cromarisom

Share this

Pin