U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Pavlova je jedna od najpoznatijih hrskavih slastica, ujedno je i najpoznatija torta s beze korama. Uz nju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovoj po kojoj je ova torta dobila svoje ime. Nježna, poetična, pomalo nestvarna baš poput baletnog umijeća opis je jednostavnog recepta koji u sebi ima samo nekoliko sastojaka.
Danas vam donosim taj osnovni recept, vi se s njime kasnije možete igrati, koristite svoje kreme po izboru, voće koje volite, koristite samo šlag, mašti na volju. Recept stvarno nije težak, samo pratite korake i sve ide lako. Gotovu tortu nemojte pretrpati kremom, jer je lagana, pa da vam skroz ne potone. Opće je poznato i da se ova torta malo teže reže, jer je sva takva osjetljiva, ali nije tako strašno, okusom nadoknađuje sve.
Ja sam se ove godine prvi put okušala u pravljenju Pavlove, bilo je to možda prije dva ili tri tjedna, nas je očarala, od tada sam ju radila sigurno 4 puta i to u različitim kombinacijama. U kore sam jednom dodala i kakao, radila sam ju i u verziji s kremom od sira, s kremom od vanilije.. svakako nam je bila odlična, mi smo se zaljubili u okus ove torte, s jagodama je jako osvježavajuća, a jedva čekam da se i maline u vrtu zacrvene.
Na ovim slikama se nalazi Dolcelina krema za kolače s okusom vanilije, savršeno se nadopunila s jagodama i komadićima mente, a osim za ovu tortu, možete ju koristiti i za druge deserte poput mađarice, rolade ili njome nadjenuti tortu.
Uživajte i u slast!
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 1 žličica Dolcela gussnela
- 1 žličica alkoholnog octa
-
Pećnicu upalite na 130C i ostavite da se grije. Na tepsiju stavite masni papir za pečenje kojeg malo premažite s maslacem kako biste kasnije lakše odljepili koru nakon pečenja.
-
Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, postepeno dodavajte šećer, cijelo vrijeme miksajući mikserom. Miksajte nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Znat ćete da je gotovo kada uzmete malo smjese s prstima i kada pod prstima više nećete osjetiti sitne kristale šećera.
-
Na kraju u smjesu dodajte prosijani gussnel i ocat, promiješajte špatulom. Na papiru si s malo smjese ocrtajte krug promjera 20 cm, zatim svu smjesu prenesite u taj promjer. Torta će vam biti visoka oko 8 cm. Možete ju lijepo zagladiti ili ostaviti neurednu kao što je moja.
-
Stavite koru u pećnicu na 01:30 h, ne otvarajte pećnicu u nijednom trenutku u tih 01:30 h. Tek nakon 01:30 h ugasite pećnicu, odškrinite vrata pećnice i koru ostavite unutra u pećnici da se skroz ohladi.
Samu koru za Pavlovu je najbolje ispeći dan ili nekoliko dana prije.
Ukrašavajte ju tek pred serviranje, ona uvijek malo potone i svježe voće već nakon nekoliko sata na njoj neće izgledati svježe, pa vodite računa o tome, iako, bit će sve finija.