Pečene jabuke punjene orasima

 

Većina vas zna za ovaj tradicionalan recept, ovaj recept je ovdje samo da nas podsjeti na neka stara vremena.

Da znate da postoji slastica koju si možete pripremiti kada vam se neda ništa mutiti, miksati ili mijesiti. Ovo je recept sličan tufahijama. Kod nas se jabuke peku cijele, u ljusci, a tako pečene jabuke možete poslužiti same, uz malo šlaga ili sladoleda. Zavisi kako ste raspoloženi.

U slast!

Recept

Pečene jabuke punjene orasima
Stari recept za klasičnu zimsku slasticu.
Sastojci:
  • jabuke
  • mljeveni orasi
  • šećer
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  2. Jabuke operite, odrežite im vrh, izdubite dio gdje su sjemenke pomoću nožića i male žličice.
  3. Mljevene orahe pomiješajte s malo šećera ili meda, po želji možete dodati i cimeta.
  4. Napunite jabuke.
  5. Stavite ih peći oko 30 minuta. Zavisi koliko su zrele, ali tu negdje im je vrijeme pečenja.

Share this

Pin

3 komentara

  1. Corrina Rus

    Draga Sanja!
    Ove jabuke izgledaju odlično i sa zadovoljstvom sam ih odlučila napraviti po tvom receptu, samo me zanima koje si jabuke koristila? Vjerujem da neće sa bilokojim jabukama tako lijepo ispast pa me zanima koje su dobre za takvo pečenje?
    Puno pozdrava, Corrina

  2. Draga Corrina, mozes koristiti bilo koje jabuke, moja preporuka je jedino da uzmes neke slađe, nisam jos probala peci s nekim kiselkastijim, poput granny smith. Uzmi one koje najvise volis 🙂

Trackbacks for this post

  1. phentermine twice a day