Smokva i šipak su okusi s kojima se nikad ne zezam i nikad ih ne radim doma. Pekmeze i džemove uvijek radim od nekog drugog voća, a ove uvijek kupujem.
Tako su na isprobavanje stigli i @dida_boza džemovi i to ovi obiteljski u konkretnim gramažama. Ja sam smokvu odmah spojila s pirovim keksima – kranclama.
Kod ovih džemova mi se jako sviđa što kod svakog unutar etikete dobijete i prijedlog za konzumiranje ili serviranje pa ima i nekih novih ideja kako koristiti džemove, naprimjer s kojom vrstom sira ili mesa.
Ovog puta sam se ipak držala ove stare, najdraže obiteljske kombinacije, keksiće sam ljepila smokvom, kupinom i marelicom.
U slast!
- 100 g maslaca sobne temperature
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- 90 g pirovog ili integralnog brašna
- 60 g glatkog brašna
-
Pećnicu zagrijte na 180C.
-
Sve sastojke stavite u posudu i zamijesite glatko tijesto.
-
Radnu površinu dobro pobrašnite pa na njoj razvaljajte tijesto na tanko.
-
Modlicama izrežite oblike po želji.
-
Polovici keksa izdubite rupu.
-
Poslažite ih u tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje.
-
Pecite oko 10 minuta, a nakon pečenja ih ostavite još malo na tepsiji da se ohlade pa ih tek hladne ljepite omiljenim okusima.