U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Pita od sira i oraha poznata i kao Belina pita jedan je od mojih najdražih tradicionalnih kolača, možda zvuči nevjerojatno, ali je istina. Ja stvarno volim pite, a ova mi je mi je među najdražima. Obožavam sir, a obožavam i mljevene orahe, ova kombinacija u ovoj piti funkcionira savršeno.
Ako pak niste ljubitelj oraha, tada ih samo zamijenite mljevenim makom, pa će ovo biti pita od sira i maka, vrlo jednostavno, zar ne?
Recept sam dobila od prijateljice, odnosno njene mame koja stvarno pravi fine kolače, dugo mi je stajao već pomalo zagubljen među mejlovima, ali sam ga se jučer sjetila. Sjetila sam ga se jer je muž radio, pa sam imala vremena, imala sam i svježi sir kojem 1.11. ističe rok trajanja i imala sam mljevenih oraha jer sam prekjučer odjednom odlučila samljeti otprilike cijelu kilu. Skužila sam kako kada nemam već mljevenih oraha, onda brzo odustanem od nekog kolača koji zahtjeva da ih meljem, a kada me već spremni mljeveni čekaju u kutiji, već sam u kuhinji i mjerim ostale sastojke.
Da se vratim na pitu, tijesto se lijepo zamijesi i lagano se valja, dok se ono odmara u frižideru vi taman pripremite nadjeve i zagrijete pećnicu. Tako da vam treba svega pola sata vremena za pripremu i malo više od pola sata pečenja za ovu mirisnu divotu. Prhko tijesto i mirisan nadjev lijepo će zamirišati vaš dom, vjerujte mi.
A u ove maglovite dane, paše baš upravo ovakav starinski comfort food.
U slast!
- 250 g Podravka glatkog brašna
- 170 g margarina
- 3 žumanjka
- 1 Dolcela vanilin šećer
- pola Dolcela praška za pecivo
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 5 žlica mlijeka
- 200 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 500 g svježeg sira
- 200 g šećera
- 3 bjelanjka
- 3 ravne žlice griza
-
U posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto, margarin narežite na listiće, rukama zamijesite tijesto. Na početku se neće dati zamijesiti, čim se malo spoji, prebacite tijesto na stol i tamo ga nastavite mijesiti, skupljajte mrvice okolo i i spajajte tijesto. Mijesite nekoliko minuta dok god ne dobijete lijepu kuglu. Eventualno si pomozite uz 1 šaku brašna.
-
Tijesto prepolovite na 2 dijela, stavite ih u zasebne vrećice, jednu polovicu tijesta spremite u frižider (onu koju ćete valjati za dno), a drugu u škrinju (onu koju ćete ribati) na 30 minuta.
-
Dok se tijesto hladi, vi pospremite kuhinju i pripremite nadjeve.
-
Ugrijte mlijeko, pa ga prelijte po orasima i šećeru, dobro promiješajte dok se ne spoji.
-
Ako imate neki polumasni sir, a ne kremasti sir, ja ga prethodno izmiksam zajedno sa šećerom. Bjelanjke izmiksajte posebno u čvrsti snijeg, pa ih dodajte siru i šećeru, ručno spojite špatulom, pa na kraju dodajte griz, izmješajte.
-
Pećnicu zagrijte na 180 C.
-
Uzmite tepsiju u kojoj ćete peći pitu i izrežite si masni papir tih dimenzija.
-
Ohlađeno tijesto izvadite van iz frižidera, razvaljajte tijesto na masni papir, slobodno si ga gore malo pobrašnite da vam se ne ljepi za valjak. Premjestite tijesto zajedno s papirom u tepsiju.
-
Na tijesto stavite nadjev od oraha, rukama ga lagano rasporedite, nemojte ga utapšati u tijesto. Na orahe stavite nadjev od sira, poravnajte.
-
Izvadite ono drugo tijesto iz škrinje i naribajte ga na pitu pomoću krupne rende.
-
Pecite pitu oko 35-40 minuta - kada bude rumena, gotova je. Zavisi od pećnice.
Napomena:
Ukoliko želite nakon što ste stavili nadjev od oraha na tijesto, malo ga poškropite rumom.