Sezona je raznog voća pa sam ovog puta klasičnoj prhkoj piti od sira podarila dodatni okus – dodala sam jedan sloj voća. Možete se igrati ribizlima, malinama i sličnim ljetnim voćem, a ukoliko niste ljubitelj, pitu možete napraviti i samo od sira.
Uživajte u ovim ljetnima danima i guštajte u okusima!
U slast!
- 250 g glatkog brašna
- 170 g maslaca
- 3 žumanjka
- 1 Dolcela vanilin šećer
- pola Dolcela praška za pecivo
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 500 g svježeg sira
- 1 Dolcela limun šećer
- 200 g šećera
- 3 bjelanjka
- 3 ravne žlice griza
-
U posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto, maslac narežite na listiće te rukama zamijesite tijesto.
-
Tijesto prepolovite na 2 dijela, stavite ih u zasebne vrećice tako da jednu polovicu tijesta spremite u frižider (onu koju ćete valjati za dno), a drugu u škrinju (onu koju ćete ribati) na 30 minuta.
-
Dok se tijesto hladi, vi pospremite kuhinju i pripremite nadjev.
-
Sir izmiksajte sa šećerima. Bjelanjke izmiksajte posebno u čvrsti snijeg pa ih dodajte siru i šećerima. Ručno promiješajte špatulom te na kraju dodajte griz koji umiješajte u smjesu.
-
Pećnicu zagrijte na 180°C.
-
Uzmite tepsiju u kojoj ćete peći pitu i izrežite masni papir tih dimenzija (mala tepsija).
-
Ohlađeno tijesto izvadite van iz frižidera. Razvaljajte tijesto na masni papir koji slobodno malo pobrašnite da vam se ne lijepi za valjak. Premjestite tijesto s papirom u tepsiju.
-
Na tijesto stavite nadjev od sira i poravnajte.
-
Ukoliko želite po siru pospite voće (oko 500 g) koje ste prethodno pomiješali s malo šećera.
-
Izvadite drugo tijesto iz škrinje i naribajte ga na pitu pomoću krupnog ribeža.
-
Pecite pitu oko 35 do 40 minuta. Kada bude rumena, gotova je.
U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije