Pita sa sirom i makom je jedan pravi starinski kolač, a tko me poznaje zna da su meni ovakve pite među najdražim kolačima ikada, rijetko ću se zaželjeti kakvog kremastog kolača, ali često ću se zaželjeti prhke pite bilo kojeg okusa.
Nekada ću biti raspoložena za pitu od jogurta, nekada za onu s orasima, nekada s makom ili samo sa sirom, zavisi o godišnjem dobu i raspoloženju.
Trudna sam i zaželjela sam se pite, upravo ove, volja je bila toliko velika da sam si ju i napravila bez razmišljanja jesam li umorna i dali mi se da, pa sam se bacila na posao.
Donosim vam detaljan recept, zato je recept opširniji, no on je zapravo toliko lagan i gotov za čas da ne znam zašto i sama češće ne mijesim pite. Tako da računajte da vam treba svega pola sata vremena za pripremu i malo više od pola sata pečenja za ovu mirisnu divotu. Prhko tijesto i mirisan nadjev lijepo će zamirišati vaš dom, vjerujte mi.
U slast!
- 250 g glatkog brašna
- 170 g margarina ili maslaca
- 3 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- pola praška za pecivo
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 7 žlica mlijeka
- 200 g mljevenog maka
- 150 g šećera
- 500 g svježeg sira
- 200 g šećera
- malo limunove korice ili limun šećera
- 3 bjelanjka
- 3 ravne žlice griza
-
U posudi pomiješajte sve sastojke za tijesto, margarin ili maslac narežite na listiće, rukama zamijesite tijesto. Mijesite dok god ne dobijete lijepu glatku kuglu. Eventualno si pomozite zamijesiti uz malo brašna.
-
Tijesto prepolovite na 2 dijela, stavite ih u zasebne vrećice, jednu polovicu tijesta spremite u frižider (onu koju ćete valjati za dno), a drugu u škrinju (onu koju ćete ribati) na 30 minuta.
-
Dok se tijesto hladi, vi pospremite kuhinju i pripremite nadjeve.
-
Ugrijte mlijeko, pa ga prelijte po maku i šećeru, dobro promiješajte dok se ne spoji.
-
Sir izmiksajte zajedno sa šećerom i limunovom koricom sve dok ne postane kremast. Bjelanjke posebno izmiksajte u čvrsti snijeg, pa ih dodajte siru i šećeru, ručno spojite špatulom, pa na kraju dodajte griz, izmješajte.
-
Pećnicu zagrijte na 180 C.
-
Uzmite manju tepsiju u kojoj ćete peći pitu i izrežite si masni papir tih dimenzija.
-
Ohlađeno tijesto izvadite van iz frižidera, razvaljajte tijesto na masni papir, slobodno si ga gore malo pobrašnite da vam se ne lijepi za valjak. Premjestite tijesto zajedno s papirom u tepsiju.
-
Na tijesto stavite nadjev od maka, rukama ga lagano rasporedite, nemojte ga skroz utapšati u tijesto. Na mak stavite nadjev od sira, poravnajte.
-
Izvadite ono drugo tijesto iz škrinje i naribajte ga na pitu pomoću krupne rende.
-
Pecite pitu oko 35-40 minuta - kada bude rumena, gotova je. Zavisi od pećnice.
Ukoliko vas je strah da bi vam se nadjev od maka mogao odvajati od prhkog tijesta prilikom rezanja, tada tijesto prije pečenja prvo premažite s par žlica pekmeza po želji, pa tek tada stavite nadjev od maka i ostale slojeve. U ovom slučaju pekmez će poslužiti kao ljepilo između tijesta i nadjeva.