Pohana bazga

Pohana bazga

Ove godine sam zaprav tek otkrila da se cvjetovi bazge mogu jesti i sami, bilo samo s drveta, bilo malo proprani.

Cvjetove bazge sipala sam po pohanom kruhu prelivenom s puno meda, ubacivala u palačinke i tijesta, a neki su mi rekli kako ih stavljaju i direktno u smjesu za palačinke i fritule.

Isprobala sam i pohanu bazgu, desert naših baka za koji zapravo ne postoji recept – prenosi se ovako: ‘u malo gušću smjesu nego za palačinke uronite cvjetove i pohajte ih na tavi’. Ja sam probala raditi gušću, ali tada su mi cvjetovi bazge gubili oblik i nije mi to bilo to pa sam ostavila klasičnu smjesu i tada je bilo dobro.

Također, umjesto mlijeka možete staviti i pivo ili bijelo vino, dobiva se jedna nova nota.

Nadam se da će se i vama svidjeti!

U slast!

Pohana bazga
Sastojci:
  • 1 jaje
  • 100 g glatkog brašna
  • 1 dl mlijeka (ili piva ili bijelog vina)
  • 1-1.5 dl vode
  • 1 žlica ulja
  • 1 Dolcela limun šećer
  • 1 Dolcela vanilin šećer
Priprema:
  1. Sve sastojke pomiješajte u posudi.

  2. U tavi zagrijte malo više ulja kako bi se bazga imala u čemu pohati.

  3. Cvjetove bazge ukoliko želite malo properite.

  4. Cvjetove uronite u smjesu pa ih kratko sa svake strane ispohajte, neka vatra bude srednja.

  5. Poslužite ju s malo šećera u prahu i svježim voćem ili kako vam se u tom trenutku bude jela.

Pohana bazga
U suradnji s Dolcela

Share this

Pin