U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Kako vi svi jako volite Schwarzwald, odlučila sam vas danas počastiti ovim receptom. Nije torta u njenom pravom obliku, već mini verzija u muffinu.
Biskvit je onaj originalan, koji se inače koristi baš u torti, sadrži bademe i krušne mrvice. Ukoliko slučajno u kući nemate krušnih mrvica, samo ih zamijenite s bademima. Biskvit je mekan, ukusan, čokoladan, odličan je.
Ja sam nadjev od višanja radila sama, ali se on može zamijeniti i s džemom od višanja ili višnje jednostavno možete ubaciti u biskvit prije pečenja. Ovo je također još jedan recept koji trpi razne kombinacije i dopušta mašti da se zaigra.
Kako tučeni bjelanjci ne vole dugo stajati, ja sam radila smjesu za samo 10-ak muffina, odnosno jednu turu. Nama je bilo taman, zasladili smo se i još ih nekoliko stoji u frižideru za nakon ručka.
U slast!

- 4 cijela jaja
- 100 g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 50 g maslaca sobne temeperature
- 50 g mljevenih badema
- 50 g Podravka oštrog brašna
- 1 žlica Dolcela kakaa
- 25 g krušnih mrvica
- 1 žličica Dolcela praška za pecivo
- 100 g Podravka višanja iz kompota
- 1 dcl vode
- 2 žlice šećera
- 1 žlica Dolcela gussnela
-
Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije. U kalup za muffine stavite ukrasne košarice.
-
Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Žumanjke zajedno sa šećerima miksajte dok ne pobijele i ne postanu gusti, nekoliko minuta. Zatim im dodajte maslac sobne temeprature, kratko izmiksajte da se spoji, pa dodajte bademe, brašno, prašak za pecivo, kakao i krušne mrvice, ponovno izmiksajte da se spoji.
-
Posebno istucite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Snijeg dodajte u smjesu žumanjaka, pa ručno špatulom, nježnim kružnim pokretima sve zajedno spojite.
-
Pomoću šeflje premjestite smjesu za biskvit u pripremljene košarice.
-
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe van suha.
-
Sve sastojke stavite u manji lonac, zakuhajte, povremeno promiješajte. Kuhajte nekoliko minuta dok se šećer ne otopi i dok ne postignete želejnu gustoću. Nadjev ukoliko želite, na kraju možete usitniti u pire pomoću blendera ili štapnog miksera.
-
Muffinima malo izbušite sredinu, pa u rupe stavite nadjev od višanja.
-
Ohladite.
-
Tekući šlag izmiksajte prema uputama s pakiranja. ukrasite svoje muffine po želji.
Umjesto nadjeva od višanja, kao nadjev možete koristiti i Podravka džem od višanja.