Sirup od bazge i mente

Sirup od bazge nam je skoro svima najomiljeniji ljetni sok i većinu nas vraća u neke bezbrižne ljetne dane kad smo kao djeca njime znali utažiti žeđ nakon igre.

Mene sirup od bazge podsjeća i na moju mamu i branje bazge po okolnim brdima. Same pripreme se ne sjećam, već samog tog skupljanja, ti proljetni dani s njom po brdu mi i sada zamirišu u glavi. Ovog proljeća mi je bazga posebno zamirisala ulicom – bila sam puno na biciklu s Noom pa sam imala prilike udahnuti svaki novi miris ove sezone pa tako valjda i nju.

Ove godine sam se odlučila poigrati tradicionalnim receptom, od kojeg se ne odvajam jer mi je najbolji, tako što sam ubacila i mentu. Bazga i menta su odlična kombinacija za ljeto. U zadnje vrijeme ovaj sok uvijek pijem uz dodatak puno leda s dodatkom limuna i limete te svježih listića mente. Napravim si pravi mali ljetni bezalkoholni koktel u ovim WECK® bocama koje možete pronaći u Be COOL Full SHOPU. Ja sam sok pripremila u boci od 1 l, a poslužila sam ga u onoj od 250 ml. Naravno, u ove boce možete i spremiti sirup te ga klasično zatvoriti i čuvati gdje i inače čuvate svoju zimnicu.

Bazga kod mene još uvijek cvate pa stignete i vi spremiti još koju bocu!

Ako ste pravi ljubitelj – svakako povećajte sastojke 🙂

Sirup od bazge i mente
Sastojci:
 • 40 većih rascvjetanih cvjetova bazge
 • 5 šaka svježih listova mente (količinu možete smanjiti ili povećati)
 • 3 l vode
 • 3 kg smeđeg ili bijelog šećera
 • 30 g limunske kiseline
Priprema:
 1. Prvo ćete nabrati bazgu. Bitno je da cvjetove berete za sunčana dana, da su cvjetovi skroz rascvjetani i da su veći, ukoliko su cvjetovi mali, tada umjesto 1 cvijeta koji zahtjeva recept uberite 2 manja. Također obratite pozornost da iza cvijeta nemate sitne crne bubice, jer njih sigurno ne želite u soku, a jako se teško peru pa bolje odmah dok berete izaberite one cvjetove koji su čisti.

 2. Operite bazgu i svježe listove mente.

 3. U velikom loncu pomiješajte vodu i šećer, stavite na vatru i kuhajte dok se šećer ne otopi, nekoliko minuta.

 4. Malo prohladite pa u mlako umiješajte limunsku kiselinu, zatim dodajte i oprane cvjetove bazge i mentu. Ostavite da odstoji 24 sata.

 5. Nakon 24 sata sok procijedite kroz sito i gazu. Ja uvijek sok od bazge cijedim kroz gazu kako mi u soku nebi ostalo njenih latica i ostalog.

 6. Sok lijevajte u čiste i sterilizirane boce.

Sterilizacija boca:
 1. Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije. Rešetku od pećnice spustite na najnižu razinu.

 2. U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane boce pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.

 3. Sušite u zatvorenoj pećnici dok na bocama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.

Napomena:

Sok je nakon otvaranja najbolje držati u frižideru kako se nebi pokvario.

Sirup od bazge i mente

U suradnji s WECK® Hrvatska

Share this

Pin