Nedjeljno je popodne. Noa je neki dan napunio mjesec dana. Vrijeme stvarno leti.
Kako je to bila sredina tjedna i moja želja da baš taj dan napravimo fotografije s njim i da ispečem neku tortu nije ispunjena zbog mnogih drugih okolnosti. Zato sam se odlučila da našu malu godinu obilježimo ovaj vikend – nas troje doma. Tako i bi.
Nedjelja je, on spava, Vladimir ga čuva, ja fotografiram tortu. Nemam mira.
Radim ono što volim pa mi nije teško slobodno vrijeme odvojiti za kombiniranje recepata i boravak u kuhinji. Torta od čokolade i naranče je prava sočna i moćna torta, a k tome i bezglutenska torta s okusom naranče. Zamislite Jaffa okus.
Bila sam raspoložena za nešto takvo – zimsko, puno okusa i ‘teško’. Kad kažem teško, mislim na težinu i punoću okusa, jednostavno je torta savršena, ukoliko volite ovu kombinaciju naravno! U slast!
Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
- 400 g naranči 2 veće
- 6 jaja
- 1.5 žličica praška za pecivo
- 200 g mljevenih badema ili BAM bademovo brašno
- 250 g šećera
- 50 g tamnog BAM kakaa u prahu
- 3.5 dcl slatkog vrhnja za šlag
- 200 g BAM tamne čokolade
-
Cijele naranče skupa s korom stavite u lonac i prelijte ih s otprilike 2 l hladne vode. Stavite ih kuhati. Nakon što voda zakuha, poklopite lonac i kuhajte naranče dok ne omekane. Otprilike 30-60 minuta - probodite nožem, ako prolazi, kuhane su.
-
Izmiksajte naranču u pire uz pomoć štapnog miksera ili blendera. Prohladite ju.
-
Pećnicu upalite na 180 C i ostavite da se grije.
-
Kalupu promjera 24 ili 26 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice namastite.
-
Izmiksajte pire od naranče sa svim ostalim sastojcima - oko 1 minute, da se sve lijepo poveže.
-
Smjesu izlijte u kalup i stavite peći oko 30-45 minuta (zavisi od pećnice). Nakon nekog vremena na tortu tijekom pečenja stavite komad papira za pečenje kako vam nebi izgorila.
-
Provjerite tortu čačkalicom ili nožem - ako nema tragova biskvita, gotova je (svakako pazite da ju ne presušite kako bi vam ostala sočna).
-
Tortu ukrasite čokoladnim ganacheom.
-
Nasjeckajte ili nalomite čokoladu.
-
Slatko vrhnje za šlag zakuhajte u lončiću.
-
Vrhnje skinite s vatre, dodajte mu čokoladu. Ostavite da odstoji pola minute pa tek onda pjenjačom spojite. Miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
-
Ostavite da malo odstoji - oko minutu, dvije pa tek zatim prelijte tortu.
-
Tortu možete ostaviti u kalupu dok ju prelijevate ganacheom kako bi vam on gore bio ravan.
-
Ohladite i čuvajte na sobnoj temperaturi (eventualno ju preko noći ili ako su vani velike vrućine stavite u frižider).
-
Također tortu obavezno poslužite sa sobne temperature - nikako ne iz frižidera.
Trackbacks for this post