Ovo su zapravo dva recepta u jednom, u ovoj torti krije se brownie i lažni ‘mousse’ od jagode. Poznato je da su jagode i čokolada nepogrešiva kombinacija. Zato sam u ovoj torti kao podlogu koristila sočan brownie, koji s pjenastom i osvježavajućom ‘mousse’ kremom čini ovu tortu dobitnom kombinacijom.
Ovo je recept koji vam dozvoljava da se s njim igrate i ima bezbroj mogućnosti. Umjesto marmelade od jagoda u brownie podlogi, možete koristiti i neki drugi okus marmelade, možete staviti izblendane jagode, višnje, jabuku ili neko drugo voće.
Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
Mousse kremu također možete pripremiti s nekim drugim voćem. Brownie možete pripremiti i kao zaseban kolač u kalupu 20*20 cm, a ‘mousse’ možete zasebno poslužiti u kristalnim čašama.

- 130 g maslaca
- 150 g BAM tamne čokolade
- 140 g marmelade od jagoda
- 150 g šećera
- 50 G BAM tamnog kakaa
- 80 g mekog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 cijela izmućena jaja
- *po želji: 100 g nasjeckane čokolade od jagode
- 300 g svježih jagoda
- 100 g šećera
- sok 1 limuna
- 2 žlice kukuruznog škroba gussnela
- 3 dcl slatkog vrhnja za šlag
- 1-2 dcl slatkog vrhnja za šlag
- svježe jagode
- *po želji: otopljena čokolada razni voćni preljevi, svježa menta...
-
Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
-
Kalupu za tortu promjera 26 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice namastite s malo maslaca.
-
Na pari otopite maslac i tamnu čokoladu, maknite s vatre, pa dodajte marmeladu i šećer, promiješajte.
-
U drugoj posudi prosijte kakao, brašno i prašak za pecivo, zatim to sve zajedno dodajte otopljenom maslacu i čokoladi, dobro promiješajte. Zatim dodajte jaja koja ste prethodno izmutili pjenjačom, te nasjeckanu čokoladu ukoliko ćete ju stavljati, još jednom sve zajedno zamiješajte pjenjačom dok vam se jaja ne spoje sa smjesom.
-
Smjesu izlijte u kalup za tortu i stavite peći 20 minuta.
-
Pečeni brownie ostavite zatvoren u kalupu zbog kasnijeg nanošenja kreme i obavezno ga prije ukrašavanja kremom ohladite.
-
Svježe oprane jagode usitnite u blenderu. Premjestite ih u manji lonac, dodajte im šećer i stavite kuhati na laganu vatru oko 5 minuta dok se sav šećer ne otopi.
-
Zatim jagodama dodajte limunov sok i škrobno brašno. Škrobno brašno prethodno prosijte kako u jagodama nebiste imali grudice. Kuhajte na vatri još 5 minuta dok se ne zgusne.
-
Skuhane jagode ohladite na sobnu temperaturu.
-
Slatko vrhnje za šlag istucite, ali pazite da ga ne pretučete kako vam nebi bilo grudasto. Zatim šlagu dodajte skuhane i ohlađene jagode, sve zamiješajte špatulom, nikako mikserom, miješajte sve dok vam se krema ne spoji i ne bude izgledala kao na fotografijama.
-
Kremu nanesite na brownie podlogu, poravnajte i stavite hladiti u frižider.
-
Ohlađenu totu po želji ukrasite sa šlagom i svježim jagodama.