Za današnji rođendan moje najdraže osobe u životu osvježavajuća torta s jagodama za ove sunčane dane. Nema puno posla oko nje i svaka domaćica ona iskusna i ona početnica ju može napraviti.
Sastojci za podlogu od keksi:
- 200 g petit beure keksi
- 1 šalica mljevenih lješnjaka ili badema
- 125 g maslaca
Sastojci za kremu:
- 3 dcl slatkog vrhnja za šlag/hole
- 3 dcl kiselog vrhnja visoke masnoće 12% ili 20%
- 150 g šećera u prahu
- 1 vrećica želatine
- 5 žlica hladne vode
- sok od 1 limuna
- 500 g jagoda ili dok ne popunite kalup
Sastojci za preljev:
- 300 g voća
- 1 dcl vode
- 100 g šećera ili manje, zavisi kako je slatko voće
Priprema:
- U ovoj torti se ništa ne peče osim keksa, znači upalite pećnicu na 200C i ostavite da se grije.
- Kekse sameljite, sameljite bademe ili lješnjake, maslac otopite i sve zajedno dobro pomiješajte rukama.
- U okrugli kalup za tortu stavite masni papir, zatim stavite smjesu od keksi i lagano utisnite, ne prejako.
- Pecite nekih 3-4 minute i izvadite van da se hladi. Pećnica Vam više ne treba, možete ju ugasiti.
- Sada napravite kremu da želatinu pripremite po uputama s vrećice.
- Dok ona stoji vi izmiksajte 3 dcl hole sa 150 g šećera u prahu, zatim dodajte 3 dcl kiselog vrhnja i sok jednog limuna, to još malo izmiksajte da se spoji.
- Pripremljenu želatinu malo po malo dodavajte u smjesu cijelo vrijeme miksajući dok se sve ne spoji.
- Jagode (ili voće koje želite) operite, očistite peteljke i posložite po keksima, zalijte kremom od vrhnja i stavite hladiti.
- Ja sam na to još napravila umak od jagoda koji možete napraviti tako da ostatak jagoda smiksate u blenderu ili štapnim, stavite u lonac, dodate šećer u prahu i dodate malo vode, to kuhate nekih 5 minuta. Ostavite da se malo prohladi. Prohlađeno prelijete preko torte.
- Gore možete naslagati jagode ili ukrasiti preostalom kremom ako vam još ostane, ja sam ukrasila šlagom i posula kakaom kroz sito.
U slast!
Sanja