Torta s jagodama i vrhnjem

Za današnji rođendan moje najdraže osobe u životu osvježavajuća torta s jagodama za ove sunčane dane. Nema puno posla oko nje i svaka domaćica ona iskusna i ona početnica ju može napraviti.

Sastojci za podlogu od keksi:

  • 200 g petit beure keksi
  • 1 šalica mljevenih lješnjaka ili badema
  • 125 g maslaca

Sastojci za kremu:

  • 3 dcl slatkog vrhnja za šlag/hole
  • 3 dcl kiselog vrhnja visoke masnoće 12% ili 20%
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vrećica želatine
  • 5 žlica hladne vode
  • sok od 1 limuna
  • 500 g jagoda ili dok ne popunite kalup

Sastojci za preljev:

  • 300 g voća
  • 1 dcl vode
  • 100 g šećera ili manje, zavisi kako je slatko voće

Priprema:

  1. U ovoj torti se ništa ne peče osim keksa, znači upalite pećnicu na 200C i ostavite da se grije.
  2. Kekse sameljite, sameljite bademe ili lješnjake, maslac otopite i sve zajedno dobro pomiješajte rukama.
  3. U okrugli kalup za tortu stavite masni papir, zatim stavite smjesu od keksi i lagano utisnite, ne prejako.
  4. Pecite nekih 3-4 minute i izvadite van da se hladi. Pećnica Vam više ne treba, možete ju ugasiti.
  5. Sada napravite kremu da želatinu pripremite po uputama s vrećice.
  6. Dok ona stoji vi izmiksajte 3 dcl hole sa 150 g šećera u prahu, zatim dodajte 3 dcl kiselog vrhnja i sok jednog limuna, to još malo izmiksajte da se spoji.
  7. Pripremljenu želatinu malo po malo dodavajte u smjesu cijelo vrijeme miksajući dok se sve ne spoji.
  8. Jagode (ili voće koje želite) operite, očistite peteljke i posložite po keksima, zalijte kremom od vrhnja i stavite hladiti.
  9. Ja sam na to još napravila umak od jagoda koji možete napraviti tako da ostatak jagoda smiksate u blenderu ili štapnim, stavite u lonac, dodate šećer u prahu i dodate malo vode, to kuhate nekih 5 minuta. Ostavite da se malo prohladi. Prohlađeno prelijete preko torte.
  10. Gore možete naslagati jagode ili ukrasiti preostalom kremom ako vam još ostane, ja sam ukrasila šlagom i posula kakaom kroz sito.

U slast!

Sanja

Share this

Pin