U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Trokutići s lješnjacima su mi bili pravo otkriće prošlih blagdana, a zavoljeli su ih i neki ukućani koji ne vole suhe kolače kao ni prhko tijesto. Jako su ukusni i mogu dugo stajati zatvoreni u limenoj kutiji, a okus im je nakon par dana još i bolji, ako izdrže.
Ovaj keks je spoj prhkog tijesta, domaćeg pekmeza, prženih lješnjaka i po ukusu čokolade. Umjesto lješnjaka možete staviti i orahe, a možete i miješati orahe i lješnjake, svejedno je. Čokolada može biti tamna ili bijela, kao i pekmez, stavite onaj koji se po vama uklapa u ovu priču.
Meni se je recept svidio, a otkrila sam ga po preporuci kolegice. Recept je odličan jer se jako brzo napravi, stvarno ide lagano i nema nikakve brige, a ispadne ga oko kile, dovoljno za sve.
U slast!
- 250 g glatkog brašna Podravka
- 1 žličica praška za pecivo Dolcela
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 70 g maslaca ili margarina
- nekoliko žlica pekmeza od marelice
- 300 g lješnjaka
- 150 g maslaca ili margarina
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera Dolcela
- 5 žlica mlijeka
-
Lješnjake trebate popržiti kako bi bili jačeg okusa. Najlakše ćete to napraviti u tavi. Lješnjake stavite u tavu i pržite ih nekoliko minuta, stalno miješajući kuhačom. Kada su dovoljno prženi, premjestite ih u krpu, zaomtajte krpu pa rukama preko krpe istrljajte kožicu dok su lješnjaci još vrući.
-
Lješnjake nasjeckajte u blenderu ili ih sameljite na mašinu, mogu biti sitni ili grubo mljeveni kao na moji.
-
Pećnicu ugrijte na 180 C.
-
Masni papir si izrežite na dimenzije od velike tepsije od pećnice.
-
U jednoj posudi spojite sastojke za tijesto. Tijesto prvo izmrvite da se spoji pa ga zatim umijestite u glatko tijesto.
-
Razvaljajte ga na papiru za pečenje pa ga premjestite u tepsiju, tijesto premažite s pekmezom od marelice. Ostavite sa strane dok pripremite nadjev od lješnjaka.
-
Sada na laganoj vatri rastopite maslac, šećer, vanilin šećere i mlijeko. Pustite da zakuha. Kad zakuha, maknite s vatre pa u nju dodajte lješnjake, sve dobro izmješajte.
-
Vruću smjesu ravnomjerno rasporedite po tijestu koje ste već premazali pekmezom.
-
Stavite peći oko 20 minuta ili zavisno od pećnice i duže.
-
Još vrući kolač izrežite na kvadrate, koje dijagonalno prerežite na pola kako biste dobili trokutiće.
-
Ukoliko želite rubove trkotića umočite u čokoladnu glazuru po želji i ili ih cijele prošarajte čokoladom.
Adapted from Coolinarika