Trokutići s lješnjacima

Trokutići s lješnajcima
 
U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije  

Trokutići s lješnjacima su mi bili pravo otkriće prošlih blagdana, a zavoljeli su ih i neki ukućani koji ne vole suhe kolače kao ni prhko tijesto. Jako su ukusni i mogu dugo stajati zatvoreni u limenoj kutiji, a okus im je nakon par dana još i bolji, ako izdrže.

Ovaj keks je spoj prhkog tijesta, domaćeg pekmeza, prženih lješnjaka i po ukusu čokolade. Umjesto lješnjaka možete staviti i orahe, a možete i miješati orahe i lješnjake, svejedno je. Čokolada može biti tamna ili bijela, kao i pekmez, stavite onaj koji se po vama uklapa u ovu priču.

Meni se je recept svidio, a otkrila sam ga po preporuci kolegice. Recept je odličan jer se jako brzo napravi, stvarno ide lagano i nema nikakve brige, a ispadne ga oko kile, dovoljno za sve.

U slast!

Trokutići s lješnjacima
Jednostavan recept za trokutiće s lješnjacima gotov za pola sata.
Sastojci:
Sastojci za prhko tijesto
Sastojci za mazanje i nadjev
  • nekoliko žlica pekmeza od marelice
  • 300 g lješnjaka
  • 150 g maslaca ili margarina
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera Dolcela
  • 5 žlica mlijeka
Priprema:
Priprema
  1. Lješnjake trebate popržiti kako bi bili jačeg okusa. Najlakše ćete to napraviti u tavi. Lješnjake stavite u tavu i pržite ih nekoliko minuta, stalno miješajući kuhačom. Kada su dovoljno prženi, premjestite ih u krpu, zaomtajte krpu pa rukama preko krpe istrljajte kožicu dok su lješnjaci još vrući.

  2. Lješnjake nasjeckajte u blenderu ili ih sameljite na mašinu, mogu biti sitni ili grubo mljeveni kao na moji.

  3. Pećnicu ugrijte na 180 C.

  4. Masni papir si izrežite na dimenzije od velike tepsije od pećnice.

  5. U jednoj posudi spojite sastojke za tijesto. Tijesto prvo izmrvite da se spoji pa ga zatim umijestite u glatko tijesto.

  6. Razvaljajte ga na papiru za pečenje pa ga premjestite u tepsiju, tijesto premažite s pekmezom od marelice. Ostavite sa strane dok pripremite nadjev od lješnjaka.

  7. Sada na laganoj vatri rastopite maslac, šećer, vanilin šećere i mlijeko. Pustite da zakuha. Kad zakuha, maknite s vatre pa u nju dodajte lješnjake, sve dobro izmješajte.

  8. Vruću smjesu ravnomjerno rasporedite po tijestu koje ste već premazali pekmezom.

  9. Stavite peći oko 20 minuta ili zavisno od pećnice i duže.

  10. Još vrući kolač izrežite na kvadrate, koje dijagonalno prerežite na pola kako biste dobili trokutiće.

  11. Ukoliko želite rubove trkotića umočite u čokoladnu glazuru po želji i ili ih cijele prošarajte čokoladom.

Napomena:

Adapted from Coolinarika

Share this

Pin