Turšija za moderne domaćice

 
Namjerno sam ovaj recept nazvala turšija za moderne domaćice, jer je on upravo to. A u suradnji sa Zvijezda.hr vam danas donosim recept za nekoliko kila povrća koji je dovoljan za jednu obitelj da prezimi uz ove šarene vitamine. Ovo je recept za turšiju koja se ne mora kuhati, pa je samim time brz i jednostavan i doista ga svatko može pripremiti.

Izrada zimnice u domaćoj radinosti, po uzoru na naše bake, u posljednje vrijeme ponovno vraća svoju popularnost, što mene jako veseli. Prednost pripreme zimnice kod kuće je mogućnost prilagodbe vlastitim potrebama i odabir povrća po izboru, pri čemu je kvaliteta zimnice još veća ako se radi o povrću iz organskog uzgoja na što također možete utjecati.
 

Kiseljenje povrća je jedan od zdravih načina konzervacije povrća za zimu. Iskoristite sezonu i u staklenke spremite svoje vitamine na kiselo.

 
Lokalne tržnice su još uvijek šarene i razno povrće je dostupno za konzerviranje u vodu i ocat. Turšija danas nije više što je nekad bila, 3 vrste povrća i to je to, danas se doista kiseli svašta i ja to obožavam.
 

Ono što vam svakako preporučam je da u svoju turšiju ubacite cvjetaču, mrkvu, mahune i male lučice, naravno uz one klasike – papriku i krastavce. Također, svakako dodajte vinobran kako bi vaše povrće zadržalo svoju boju i hrskavost.

 
Mnogi su me od vas pitali koja je uloga octa u kiseloj zimnici, pa evo kratkog objašnjenja zašto kisela zimnica ne može proći bez njega. Ocat ima važnu ulogu u zaustavljanju neželjene aktivnosti mikroorganizama. Ocat ukiseljava sredinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi stvarajući nepovoljne uvjete za njihovu aktivnost. Iz ovog razloga u svoju zimnicu dodajte kombinaciju ostalih sastojaka poput vode, soli, šećera i octa koji će zajedničkim snagama osiguravati kvalitetan proizvod.

Uživajte u pripremi i dobar tek!
 

Turšija za moderne domaćice
Količina povrća dovoljna je za 3 staklenke od 2-3 litre, znači one jako velike. Vi možete svoju turšiju spremiti i u jednu manju kanticu ili neko manje plastično bure koje je i uobičajeno za spremanje turšije.
Sastojci:
Sastojci za preljev
Ostalo
 • 3 kg narezanog povrća po izboru
 • papar u zrnu
 • 6 suhih listova lovora
Priprema:
Priprema
 1. Povrće operite i malo posušite krpom.
 2. Po želji narežite dio povrća - paprike na manje komade, krastavce na kolutove, mrkvu na četvrtine.
 3. Povrće poslažite u prethodno sterilizirane staklenke, dodajte mu papar u zrnu i lovor.
 4. Zatim pripremite tekućinu za preljevanje tako što ćete sol, šećer, vinobran i konzervans razmutiti u vrućoj vodi. Ključno je da voda bude vruća kako bi se sastojci otopili.
 5. Nakon što su se svi sastojci otopili, dodajte i ocat, promiješajte i zalijte svoje povrće do vrha.
 6. Na vrh staklenki stavite plastične zaštite kako vam povće nebi isplivalo iznad tekućine. Time ćete također spriječiti kvarenje. Ukoliko radite u kanticama ili manjem buretu, postoje i veliki štitnici kojima samo dodajte uteg poput čistog tanjura i slično.
 7. Zatvorite staklenke, spremite ih na hladno i tamno mjesti i sačekajte 3 tjedna do konzumacije.
Sterilizacija staklenki
 1. Pećnicu upalite na 100C.
 2. Operite staklenke.
 3. U jednu dublju tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno, oprane staklenke poslažite u tepsiju, tepsiju stavite u pećnicu i ostavite staklenke neka se steriliziraju.
 4. Staklenke će biti spremne da ih izvadite van kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode (u mojoj pećnici bile su spremne već za 10 minuta).

 
U suradnji sa Zvijezdom

Share this

Pin