U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Vanil kiflice su skroz delikatne kekse, jako su prhke i osjetljive, ali da nisu takve nebi bile toliko fine i točka. Probala sam više recepata za vanil kiflice i nijedan mi nije toliko fin kao ovaj, zato baš ovaj dijelim s vama. Recept je samnom podijelila moja čitateljica Ana s instagrama kojoj puno hvala, ovo je pak recept koji ima njena mama i znate kako to već ide, najbolji recepti su oni koji se prenose. Ja sam u ovom receptu promijenila jedino količinu brašna, treba ipak malo više kako kiflice nebi pucale i kako bi bile čvršće.
Skužila sam da keksi često znaju pucati i ako nisu dovoljno pečeni, pa zato pripazite da ih izvadite iz pećnice kada već malo očvrsnu, a dodatno će se očvrsnuti i stojeći vani na zraku. Navodno i toplina ruku utječe na to kakve će vaše kiflice ispasti, kao i to jeste li previše mijesili tijesto dok ste spajali sastojke. Mene to ništa ne zabrinjava, jer su ove kiflice prefine, ako mi neka nekada i pukne, brzo ju pojedem pa se ne vidi.
Mislim da ćete se i vi zaljubiti u njih zbog njihove keksaste strukture i jer se tako savršeno tope u ustima, uživat ćete.
U slast!
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca ili margarina sobne temeprature
- 160 g mljevenih oraha
- 70 g šećera
- 1 prašak za pecivo Dolcela
- 1 vanilin šećer Dolcela
- 1 cijelo jaje
-
Zamijesiti tijesto od svih sastojaka.
-
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider na sat vremena da odmori.
-
Pećnicu upalite da se grije na 180 C, a tepsiju obložite masnim papirom za pečenje.
-
Od tijesta uzimajte manje komadiće (do maksimalno 15 g), dlanom ih oblikujte u kuglicu, pa od kuglice napravite valjak, valjak zarolajte u kiflicu.
-
Pecite ih oko 10-12 minuta, zavisi o pećnici i debljini kiflica (ovo vrijedi za ove manje). Nemojte ih izvaditi prerano jer će vam se početi mrviti i pucati ako nisu dovoljno pečeni.
-
Kiflice će nakon vađenja iz pećnice ostati samo malo mekane, ali će se stajanjem dodatno stvrdnuti.
-
Ostavite ih da očvrsnu pa ih tek onda uvaljajte u šećer u prahu.
Trackbacks for this post