Vanil kiflice

 

U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
 

Vanil kiflice su skroz delikatne kekse, jako su prhke i osjetljive, ali da nisu takve nebi bile toliko fine i točka. Probala sam više recepata za vanil kiflice i nijedan mi nije toliko fin kao ovaj, zato baš ovaj dijelim s vama. Recept je samnom podijelila moja čitateljica Ana s instagrama kojoj puno hvala, ovo je pak recept koji ima njena mama i znate kako to već ide, najbolji recepti su oni koji se prenose. Ja sam u ovom receptu promijenila jedino količinu brašna, treba ipak malo više kako kiflice nebi pucale i kako bi bile čvršće.

Skužila sam da keksi često znaju pucati i ako nisu dovoljno pečeni, pa zato pripazite da ih izvadite iz pećnice kada već malo očvrsnu, a dodatno će se očvrsnuti i stojeći vani na zraku. Navodno i toplina ruku utječe na to kakve će vaše kiflice ispasti, kao i to jeste li previše mijesili tijesto dok ste spajali sastojke. Mene to ništa ne zabrinjava, jer su ove kiflice prefine, ako mi neka nekada i pukne, brzo ju pojedem pa se ne vidi.

Mislim da ćete se i vi zaljubiti u njih zbog njihove keksaste strukture i jer se tako savršeno tope u ustima, uživat ćete.

U slast!

Vanil kiflice
Vanil kiflice su omiljeni keks iz nekih prošlih dana koji se i dan danas peče diljem domova cijele regije. Prhki keksi od oraha koji se tope u ustima postali su i obavezan dio blagdanskih stolova koji zbog svojeg oblika potkove, vjeruje se, donose sreću.
Sastojci:
Sastojci za kekse
Priprema:
Priprema
  1. Zamijesiti tijesto od svih sastojaka.
  2. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider na sat vremena da odmori.
  3. Pećnicu upalite da se grije na 180 C, a tepsiju obložite masnim papirom za pečenje.
  4. Od tijesta uzimajte manje komadiće (do maksimalno 15 g), dlanom ih oblikujte u kuglicu, pa od kuglice napravite valjak, valjak zarolajte u kiflicu.
  5. Pecite ih oko 10-12 minuta, zavisi o pećnici i debljini kiflica (ovo vrijedi za ove manje). Nemojte ih izvaditi prerano jer će vam se početi mrviti i pucati ako nisu dovoljno pečeni.
  6. Kiflice će nakon vađenja iz pećnice ostati samo malo mekane, ali će se stajanjem dodatno stvrdnuti.
  7. Ostavite ih da očvrsnu pa ih tek onda uvaljajte u šećer u prahu.

Share this

Pin