Domaće krafne

Radila sam ih prvi put u životu. Nisam nikada mislila da ću ih sama raditi, mi mladi nekako uvijek računamo na mamu, baku ili svekrvu kada su ovakvi recepti u pitanju. Ali što kada njih ne bude blizu, kada mi budemo mame ili bake i kada će se od nas tražiti da krafne imamo u malom prstu? Tako sam se ja odlučila naučiti raditi krafne, otišla sam kod svoje mame, ona ih ima u malom prstu, prepisala sam recept i bacila sam se na posao. Mislila sam da je sama priprema puno duža, ali otkako sam krenula pa dok zadnja nije bila pečena prošlo je samo 2 sata. Mojih 16 krafni ispalo je odlično.

Pokladnica ili krafna je slatki kolač od dizanog tijesta. Pokladnice su dobile naziv po pokladama, starom običaju maskiranja, glagolu “prerušavati”. U narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, krafna ili krofna. Kolač je inače ostavština Austro-Ugarske. Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika sa ili bez rupe u sredini. Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili se stavlja žličica marmelade na samu krafnu, a ukrašava se šećerom u prahu. Krafna je tradicionalni kolač poklada, kod nas u Slavoniji popularne su i za vrijeme kolinja.

Kako je sada pokladno vrijeme, vrijeme je da se i vi okušate, ako već niste. Recept ću prenijeti detaljno, a i slobodno se javite ovdje ili na facebook u inbox ako budete imali bilo kakva pitanja.

Ja volim šuplje krafne, one me podsjećaju na djetinjstvo, ako i vi volite takve – tada koristite meko brašno, ako volite pune krafne, teške, koristite oštro brašno.

Kraljica veljače – krafna spremna je za degustaciju.

U slast!

Recept

Krofne
Print
Domaće krofne
Tradicionalan domaći recept za šuplje mekane, lagane krofne.
Sastojci:
Sastojci za 16 krofni
  • 1 svježi kvasac 40 g
  • prstohvat šećera
  • oko 2.5 dcl toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice šećera
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlice ruma ili rakije
  • 1 vanil šećer
  • 500 g mekog brašna
  • prstohvat soli
  • limunova korica
  • 1 l ulja za prženje krafni
  • šećer u prahu za posipanje
  • dodatno brašno za posipanje
Priprema:
  1. Zagrijte mlijeko i izvažite potrebne sastojke, ostale sastojke pripremite.
  2. U manju posudicu namrvite kvasac sa prstohvatom šećera i 1.5 dcl toplog mlijeka. Ostaviti da se diže na toplom oko 10 minuta. Ako ne nabubri, ponoviti sa novim kvascem.
  3. U jednoj posudi pjenasto umutiti jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanil šećer.
  4. U veću plastičnu posudu za miješenje stavite brašno, dodajte uzdigli kvasac, izmućena jaja, prstohvat soli  i limunovu koricu.
  5. Mikserom i posebnim nastavkom za tijesta počnite mijesiti tijesto. Raditi pokrete mikserom kao da rukom mijesite. Onako gore dole - krenite od sebe gore, pa nazad prema sebi.
  6. Postepeno dodavajući ostatak toplog mlijeka. Zavisno o brašnu trebat će više ili manje. Ja sam otprilike izmjerila da treba za cijeli recept 2.5 dcl. Tijesto treba biti ljepljivo, ali kompaktno. Kada se počne odvajati od posude (nakon par minuta) prestanite mijesiti mikserom i nastavite mijesiti rukama tako da prebacite tijesto iz posude na pobrašnjenu površinu i mijesite rukama. Dodajte si još otprilike šaku brašna kako biste umijesili lijepo glatko dizano tijesto koje se ne ljepi za ruke. Ako vam ruke budu od brašna slobodno ih operite pa se vratite mijesiti tijesto.
  7. Posudu sa tijestom pokrijte krpom i ostavite na toplom da se utrostruči. (oko sat vremena).
  8. Kada se je tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Premiješeno tijesto sada razvaljajte na debljinu od 1 cm. Slobodno si dodatno pobrašnite tijesto od ispod i gore kako vam se nebi ljepilo. Ukoliko vam se tijesto teško valja i onako vam se skuplja nazad prema sebi - znači da ste dobro izmjesili tijesto i da će krafne biti jako fine 🙂
  9. Okruglom modlicom ili čašom promjera 7*7 cm izrezujte krugove i stavljajte ih sa strane na također pobrašnjenu površinu. (nemojte raditi sa manjim promjerom od 7*7 cm jer vam se krafne neće moći održavati na ulju, budu se stalno okretale i tada nećete dobiti bijeli prsten) Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Za test si ostavite malo tijesta sa kojim ćete provjeriti dali je ulje dovoljno toplo. Ostavite da se krafne dižu. Budete vidjeli kako se na očigled dižu. Otprilike im treba 10 minuta ako je prostorija topla.
  10. Sada u duboki lonac srednje veličine nalijte 1 l ulja i pustite da se ulje dobro ugrije. Treba biti vruće. Kako znati da je temperatura ulja ispravna? Ulje je dobre temperature ako uronite dršku drvene kuhače u njega i oko nje se ravnomjerno stvaraju mjehurići..
  11. Vatru sada malo smanjite - čisto da održava toplinu ulja.
  12. Neke krafne su vam se sada već više digle od drugih. Njih ćete prvo stavljati u ulje. Znači prvo one koje su se najviše digle. U ulje ih stavljate rukama. Pazite da se ne opečete.
  13. Uzmete krafnu i na ulje prvo ide njena gornja strana, znači ne ona koja je bila na brašnu već gornja. Naopačke nego kako su se dizale vani - idu u ulje. Ovo radimo zato da bi donja strana koja je bila na stolu dovoljno narasla pri prženju i da bi krafne imale što ljepši oblik s obje strane.
  14. Stavljajte po 3, maksimalno 4 krafne u lonac.
  15. Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju prekrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni. Ovo se dešava sve jako brzo. Pa morate paziti. Nemojte ih puno okretati tamo vamo jer tada nećete dobiti bijeli prsten na krafni.
  16. Na jednu tacnu stavite krpu i kada su krafne pečene - vadite ih van i stavite na krpu da se ocijede.
  17. Hladne krafne pospite šećerom u prahu i punite po želji.
  18. Krafne možete puniti na dva načina. Rezanjem po vrhu krafne, a potom punjenjem ureza čokoladom ili pekmezom. Ili ju možete puniti tako da čokoladu, nutellu ili pekmez uštrcate u sredinu pečene krafne.
  19. Najlakše ćete uštrcati ako imate sličan nastavak kao sa slike, treba biti uzak i duguljast. Vrećicu za ukrašavanje napunite željenim punjenjem i punite krafne. Ja imam ovaj plastični za ukrašavanje, ali vrećice su još bolje.

 

Share this

Pin

19 komentara

  1. Recept mi izgleda veoma finoa i slike to dokazuju. Ja imam vec par recepata po kojima radim krofne ali i ovaj cu isprobati jer izgledaju odlicno.

  2. Joooj, te šuplje krafne će me doći glave 🙂
    Nisam ni znala da postoje, dok nisam na blogu objavila recept za krafne.
    Ispale su ti jako lijepo! Morat ću jednom i te šuplje napraviti

    • Sada sam ja otisla skicnit tvoje krafne i slicni su nam recepti dosta pa da 🙂 Ove su jakoo pahuljaste i lagane sto sam ja radila pa da, ja prezadovoljna bila 🙂 Hvala ti, i tvoje su bas lijepe 🙂 A nema brige od kalorija, ispadne 16 komada pa dok svi malo provaju vec su nestale 😀

  3. Fantasticno izgledaju, odlican i detaljan receptic.:)))

  4. Super izgledaju,kao kupovne 😉
    Ja imam svoj provjereni recept,ali budem isprobala i ove tvoje 😉

  5. Recept je isproban i savrsen je! <3 Hvala puno! Prvi put u zivotu sam sama radila krafnice i predivno su ispale! :*

  6. Helena

    Prelijepe su izgledom, kao kupovne. A sad jedno pitanje: zašto su mi se neke krafne podigle-napuhale tijekom prženja i dobile karakteristčnu šupljinu, a neke su ostale kompaktne? Molim odgovor. Kako im izled nije ispao kao kod tvojih, maskirala sam ih čokoladnom glazurom posutom šarenim pericama.
    I ja imam istu alatku za ukrašavanje i grozna mi je. Svako malo pokušam nešto s njom, iživciram se i sve prebacim u vrećicu, odrežem vršak i završim započeto.

    • Bok Helena 🙂 Blago vama svima kada po vasim pekarama ima ovako lijepih supljih krafni jer kod mene u gradu su sve one teske pune koje ja uopce ne volim 🙂 Ne znam zasto ti se neke nisu napuhale tijekom przenja, mozda se te jos nisu dovoljno digle. Kvasac nije isto reagirao u svakom dijelu tijesta, neke au se brzo digle neke sporije. Pa se ni na ulju nisu instant napuhale. To bi bio moj neki logican odgovor sto se tice mog iskustva 🙂 Meni se uvijek sve napusu, neke pak cak previse pa mi se okrenu naopako 🙂 Ali sve ispadnu suplje, lagane i mekane. Ova je dobra samo zbog tog spica jer nemam tak spic za vrecicu, pa funkcionira za krafne. 🙂

    • Helena

      Hvala na brzom odgovoru. Što se tiće “kupovnih” pod tim mislim kao nešto posebno, iz neke fine slastičarske kuće.I u mom gradu su sve suhe, a istovremeno i masne i nisu mi nešto. Neodustajem, ponovit ću zadaću. U svakom slučaju jako su ukusne. Samo ja želim da su savršene (svi koji su ih probali sviđaju im se, ali sam ja kritična prema sebi i želim ih dovest do savršenstva)

  7. Anonymous

    Moze jedan hitan odgovor na hitno pitanje? 😀
    Ako pravim duplu dozu jel treba duplo i kvasca staviti?

Leave a Comment