Domaće krafne

krafne

Radila sam ih prvi put u životu. Nisam nikada mislila da ću ih sama raditi, mi mladi nekako uvijek računamo na mamu, baku ili svekrvu kada su ovakvi recepti u pitanju. Ali što kada njih ne bude blizu, kada mi budemo mame ili bake i kada će se od nas tražiti da krafne imamo u malom prstu?

Tako sam se ja odlučila naučiti raditi krafne, otišla sam kod svoje mame i zamolila ju za pomoć, ona ih ima u malom prstu, prepisala sam recept i bacila sam se na posao uz njen nadzor. Mislila sam da je sama priprema puno duža, ali otkako sam krenula pa dok zadnja nije bila pečena prošlo je samo 2 sata. Mojih 16 krafni ispalo je odlično.

Pokladnica ili krafna je inače slatki kolač od dizanog tijesta. Pokladnice su dobile naziv po pokladama, starom običaju maskiranja, glagolu “prerušavati”. U narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, krafna ili krofna. Kolač je inače ostavština Austro-Ugarske. Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika sa ili bez rupe u sredini. Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili se stavlja žličica marmelade na samu krafnu, a ukrašava se šećerom u prahu. Krafna je tradicionalni kolač poklada, kod nas u Slavoniji popularne su i za vrijeme kolinja.

Kako je sada pokladno vrijeme, vrijeme je da se i vi okušate, ako već niste. Recept ću prenijeti detaljno, a i slobodno se javite ovdje ili na facebook u inbox ako budete imali bilo kakva pitanja.

Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10

Ja volim šuplje krafne, one me podsjećaju na djetinjstvo, ako i vi volite takve – tada koristite meko brašno, ako volite pune krafne, teške, koristite oštro brašno, možete i pola pola.

Kraljica veljače – krafna spremna je za degustaciju.

U slast!

3 from 2 votes
Krofne
Domaće krofne

Tradicionalan domaći recept za šuplje mekane, lagane krafne. Ako volite šuplje koristite glatko brašno, ako volite teške tada možete pola glatko, pola oštro brašno.

Sastojci:
Sastojci :
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 svježi ili suhi kvasac
  • 4 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlice ruma ili rakije
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • limunova korica
Dodatno:
  • 1 l ulja za prženje krafni
Priprema:
  1. Zagrijte mlijeko da bude mlako pa u njega namrvite kvasac i dodajte žlicu šećera. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri.
  2. U jednoj većoj posudi pjenjačom umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanil šećer pa u to dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesto tijesto. Ukoliko bude potrebe dodajte si još malo brašna kako biste umijesili lijepo glatko tijesto.
  3. Posudu sa tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).
  4. Kada se je tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Premiješeno tijesto sada razvaljajte na debljinu od 1 cm. Slobodno si dodatno pobrašnite tijesto od ispod i gore kako vam se nebi ljepilo.
  5. Okruglom modlicom ili čašom izrezujte krugove i stavljajte ih sa strane na također pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Ukoliko želite izbušite im rupu.
  6. Ostavite da se krafne dižu na toplom, trebat će im oko 10 minuta ako je prostorija topla.
  7. Sada u duboki lonac nalijte ulje i pustite da se dobro ugrije (treba reba biti vruće). Kako znati da je temperatura ulja ispravna? Ulje je dobre temperature ako uronite dršku drvene kuhače u njega i oko nje se ravnomjerno stvaraju mjehurići. Vatru sada malo smanjite - čisto da održava toplinu ulja.
  8. Neke krafne su vam se sada već više digle od drugih. Njih ćete prvo stavljati u ulje.
  9. Uzmete krafnu i na ulje prvo ide njena gornja strana, znači ne ona koja je bila na brašnu već gornja. Naopačke nego kako su se dizale vani - idu u ulje. Stavljajte po 3, maksimalno 4 krafne u lonac.
  10. Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju prekrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni i to je to. Ocijedite ih na papirnatom ručniku i ukrasite po želji.

 

 

Share this

Pin

43 komentara

  1. Recept mi izgleda veoma finoa i slike to dokazuju. Ja imam vec par recepata po kojima radim krofne ali i ovaj cu isprobati jer izgledaju odlicno.

  2. Hvala 🙂 Ja sam išla na provjeren recept, više manje su svi isti. Ali ja sam s ovim jako zadovoljna, jer su baš mekane, i šuplje suuu, ja volim šuplje 🙂

  3. Joooj, te šuplje krafne će me doći glave 🙂
    Nisam ni znala da postoje, dok nisam na blogu objavila recept za krafne.
    Ispale su ti jako lijepo! Morat ću jednom i te šuplje napraviti

  4. Sada sam ja otisla skicnit tvoje krafne i slicni su nam recepti dosta pa da 🙂 Ove su jakoo pahuljaste i lagane sto sam ja radila pa da, ja prezadovoljna bila 🙂 Hvala ti, i tvoje su bas lijepe 🙂 A nema brige od kalorija, ispadne 16 komada pa dok svi malo provaju vec su nestale 😀

  5. Krasno izgledaju!

  6. Fantasticno izgledaju, odlican i detaljan receptic.:)))

  7. Super izgledaju,kao kupovne 😉
    Ja imam svoj provjereni recept,ali budem isprobala i ove tvoje 😉

  8. Pa vise manje su svi recepti slicni, ja sam ove radila vec dva puta i uspjele su 🙂 Punjenje sam radila drugi put s Nutellom 🙂

  9. Recept je isproban i savrsen je! <3 Hvala puno! Prvi put u zivotu sam sama radila krafnice i predivno su ispale! :*

  10. Helena

    Prelijepe su izgledom, kao kupovne. A sad jedno pitanje: zašto su mi se neke krafne podigle-napuhale tijekom prženja i dobile karakteristčnu šupljinu, a neke su ostale kompaktne? Molim odgovor. Kako im izled nije ispao kao kod tvojih, maskirala sam ih čokoladnom glazurom posutom šarenim pericama.
    I ja imam istu alatku za ukrašavanje i grozna mi je. Svako malo pokušam nešto s njom, iživciram se i sve prebacim u vrećicu, odrežem vršak i završim započeto.

  11. Bok Helena 🙂 Blago vama svima kada po vasim pekarama ima ovako lijepih supljih krafni jer kod mene u gradu su sve one teske pune koje ja uopce ne volim 🙂 Ne znam zasto ti se neke nisu napuhale tijekom przenja, mozda se te jos nisu dovoljno digle. Kvasac nije isto reagirao u svakom dijelu tijesta, neke au se brzo digle neke sporije. Pa se ni na ulju nisu instant napuhale. To bi bio moj neki logican odgovor sto se tice mog iskustva 🙂 Meni se uvijek sve napusu, neke pak cak previse pa mi se okrenu naopako 🙂 Ali sve ispadnu suplje, lagane i mekane. Ova je dobra samo zbog tog spica jer nemam tak spic za vrecicu, pa funkcionira za krafne. 🙂

  12. To mi je jako drago 🙂 :*

  13. Helena

    Hvala na brzom odgovoru. Što se tiće “kupovnih” pod tim mislim kao nešto posebno, iz neke fine slastičarske kuće.I u mom gradu su sve suhe, a istovremeno i masne i nisu mi nešto. Neodustajem, ponovit ću zadaću. U svakom slučaju jako su ukusne. Samo ja želim da su savršene (svi koji su ih probali sviđaju im se, ali sam ja kritična prema sebi i želim ih dovest do savršenstva)

  14. Anonymous

    Moze jedan hitan odgovor na hitno pitanje? 😀
    Ako pravim duplu dozu jel treba duplo i kvasca staviti?

  15. Hej, ja bih rekla da da, stavi sve duplo onda 🙂

  16. Jer koliko nalazim 40 g svjezeg kvasca je dovoljno za 500 g brasna. A ako ces stavljati 1 kg brasna trebalo bi ti dva kvasca svjeza onda. Mislim da i na kvascu pise za koliko je brasna pa mozes provjeriti za svaki slucaj 🙂

  17. Anonymous

    Ok, hvala najljepša na odgovoru. Sutra pravim za djecji rođendan. Nadam se da ce biti bar upola dobre kao Vase.
    Lijep pozdrav!

  18. Nema na cemu, dragoi je da mogu pomoci 🙂 Zelim svu srecu, nadam se da ce vas recept dobro voditi pa da nece biti greske 🙂

  19. Maki

    Draga Sanja
    Krofne su predivne, a sto me jos vise raduje je to da su mi uspjele, kao na slici.. Naravno, zahvaljujuci tebi. Hvala i puno uspjeha u radu i zivotu ti zelim!

  20. Sabina pobric

    Lijep pozdrav.Krofne izgledaju fantasticno vjerujem i preukusno.molim odg-da li se moze koristiti suhi pekarski kvasac i u kojoj mjeri.hvala

  21. Draga Sabina,
    1 vrećiva suhog kvasca je za 500 g brašna, tako da ga možeš zamijeniti s jednom vrećicom suhog 🙂

  22. Mirna Lafter

    Lijepi pozdrav.
    Moze li se bez jaja i peci ih u PECNICI? Hvala ?

  23. Dragana

    Zahtjevam da ispravite recept napisli ste prstohvat šećera umjesto prstohvat soli!!!!

    HVala unaprijed!!!

    LIjep pozdrav!!!!!

  24. Milana

    Krafne su prekrasne i nikad nisam vidjela bolje krafne.
    Hvala vam na ovom prekrasnom receptu

  25. MANDa

    Dragana duso prstohvat secera se stavi u kvasac kad se dize ,recept je korektan?

  26. Ivana

    I ja se zahvaljujem ovom receptu,upravo sam ih napravila bas ovako i ooodlicne s…. nikad bolje krafne nisam napravila ? hvalaaa

  27. Hej Draga, dobro je napisano, kad se grije mlijeko za kvasac, treba dodati malo šećera 🙂

  28. Jelena

    Hvala na krasnom receptu,koliko krafni otprilike isoadne

  29. mAJA

    Radila jucer duplu masu za probu 🙂 Ispale odlicne, potpuno suplje skoro, mekane i divne su i danas, nisu suhaste kako iznace znaju biti domace drugi dan. Umjesto svjezeg kvasca dodala 4 male zlicice suhog i dizale su se i vise nego dobro 🙂

  30. Damir

    Dragana tebi bi trebalo promjeniti recept, a sanja je dobro napisala.

  31. Damir

    Tu si potpuno u pravu.

  32. Ana

    Bog Sanja. Ako radim duplu mjeru krafna,koliko jaja bi trebala staviti? Hvala ?

  33. Ana

    Woow savrseno Izgledaju! Probala sam ih raditi po ovom receptu, do sada najbolji po kojem sam radila. Mekane, ukusne, ma savrsene
    ??

  34. elis horvat

    Savrsene su!!! Evo radim ih vec drugi put u 4 dana!!! Hvala

  35. Ivana

    Izvrsne krafne , djeca oduševljena, domaćica zadovoljna ?. Hvala na receptu!

  36. Jelena

    Hvala za recept, krofne su savrsene, mekane… jedino cu staviti manje ruma jer mi se previse Osjeti.. ( ako su dvije jusne zlice mjera zlice, Ako nisam ja pretjerala:)
    Ali najfinije krofne ikad i uspjele su savrseno, hvala!!!!

  37. Ana

    Draga sanja, savrseno su krofne. Pravim ih vec godinama po tvom receptu i hvala ti!

  38. Ankica

    Upravo se tijesto diže

  39. Nada Carevic

    Da li su i drugi dan dobre, jer bi ih nosila na posao da POČASTIM radne kolege

  40. Ivana

    Najbolji recept do sada.

  41. Ines

    Ispali su mi tvrdi i nisu se uopće podigli niti tokom dizanja tijesta niti tokom pečenja.

Trackbacks for this post

  1. Krafne – Nikolina's Kitchen