Radila sam ih prvi put u životu. Nisam nikada mislila da ću ih sama raditi, mi mladi nekako uvijek računamo na mamu, baku ili svekrvu kada su ovakvi recepti u pitanju. Ali što kada njih ne bude blizu, kada mi budemo mame ili bake i kada će se od nas tražiti da krafne imamo u malom prstu?
Tako sam se ja odlučila naučiti raditi krafne, otišla sam kod svoje mame i zamolila ju za pomoć, ona ih ima u malom prstu, prepisala sam recept i bacila sam se na posao uz njen nadzor. Mislila sam da je sama priprema puno duža, ali otkako sam krenula pa dok zadnja nije bila pečena prošlo je samo 2 sata. Mojih 16 krafni ispalo je odlično.
Pokladnica ili krafna je inače slatki kolač od dizanog tijesta. Pokladnice su dobile naziv po pokladama, starom običaju maskiranja, glagolu “prerušavati”. U narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, krafna ili krofna. Kolač je inače ostavština Austro-Ugarske. Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika sa ili bez rupe u sredini. Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili se stavlja žličica marmelade na samu krafnu, a ukrašava se šećerom u prahu. Krafna je tradicionalni kolač poklada, kod nas u Slavoniji popularne su i za vrijeme kolinja.
Kako je sada pokladno vrijeme, vrijeme je da se i vi okušate, ako već niste. Recept ću prenijeti detaljno, a i slobodno se javite ovdje ili na facebook u inbox ako budete imali bilo kakva pitanja.
Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
Ja volim šuplje krafne, one me podsjećaju na djetinjstvo, ako i vi volite takve – tada koristite meko brašno, ako volite pune krafne, teške, koristite oštro brašno, možete i pola pola.
Kraljica veljače – krafna spremna je za degustaciju.
U slast!
Tradicionalan domaći recept za šuplje mekane, lagane krafne. Ako volite šuplje koristite glatko brašno, ako volite teške tada možete pola glatko, pola oštro brašno.
- 250 ml toplog mlijeka
- 1 svježi ili suhi kvasac
- 4 žlice šećera
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 4 žlice ulja
- 2 žlice ruma ili rakije
- 1 vanilin šećer
- 500 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- limunova korica
- 1 l ulja za prženje krafni
-
Zagrijte mlijeko da bude mlako pa u njega namrvite kvasac i dodajte žlicu šećera. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri.
-
U jednoj većoj posudi pjenjačom umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanil šećer pa u to dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesto tijesto. Ukoliko bude potrebe dodajte si još malo brašna kako biste umijesili lijepo glatko tijesto.
-
Posudu sa tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).
-
Kada se je tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Premiješeno tijesto sada razvaljajte na debljinu od 1 cm. Slobodno si dodatno pobrašnite tijesto od ispod i gore kako vam se nebi ljepilo.
-
Okruglom modlicom ili čašom izrezujte krugove i stavljajte ih sa strane na također pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Ukoliko želite izbušite im rupu.
-
Ostavite da se krafne dižu na toplom, trebat će im oko 10 minuta ako je prostorija topla.
-
Sada u duboki lonac nalijte ulje i pustite da se dobro ugrije (treba reba biti vruće). Kako znati da je temperatura ulja ispravna? Ulje je dobre temperature ako uronite dršku drvene kuhače u njega i oko nje se ravnomjerno stvaraju mjehurići. Vatru sada malo smanjite - čisto da održava toplinu ulja.
-
Neke krafne su vam se sada već više digle od drugih. Njih ćete prvo stavljati u ulje.
-
Uzmete krafnu i na ulje prvo ide njena gornja strana, znači ne ona koja je bila na brašnu već gornja. Naopačke nego kako su se dizale vani - idu u ulje. Stavljajte po 3, maksimalno 4 krafne u lonac.
-
Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju prekrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni i to je to. Ocijedite ih na papirnatom ručniku i ukrasite po želji.
Recept mi izgleda veoma finoa i slike to dokazuju. Ja imam vec par recepata po kojima radim krofne ali i ovaj cu isprobati jer izgledaju odlicno.
Hvala 🙂 Ja sam išla na provjeren recept, više manje su svi isti. Ali ja sam s ovim jako zadovoljna, jer su baš mekane, i šuplje suuu, ja volim šuplje 🙂
Joooj, te šuplje krafne će me doći glave 🙂
Nisam ni znala da postoje, dok nisam na blogu objavila recept za krafne.
Ispale su ti jako lijepo! Morat ću jednom i te šuplje napraviti
Sada sam ja otisla skicnit tvoje krafne i slicni su nam recepti dosta pa da 🙂 Ove su jakoo pahuljaste i lagane sto sam ja radila pa da, ja prezadovoljna bila 🙂 Hvala ti, i tvoje su bas lijepe 🙂 A nema brige od kalorija, ispadne 16 komada pa dok svi malo provaju vec su nestale 😀
Krasno izgledaju!
Hvalaa 🙂
Fantasticno izgledaju, odlican i detaljan receptic.:)))
Super izgledaju,kao kupovne 😉
Ja imam svoj provjereni recept,ali budem isprobala i ove tvoje 😉
Pa vise manje su svi recepti slicni, ja sam ove radila vec dva puta i uspjele su 🙂 Punjenje sam radila drugi put s Nutellom 🙂
Recept je isproban i savrsen je! <3 Hvala puno! Prvi put u zivotu sam sama radila krafnice i predivno su ispale! :*
Prelijepe su izgledom, kao kupovne. A sad jedno pitanje: zašto su mi se neke krafne podigle-napuhale tijekom prženja i dobile karakteristčnu šupljinu, a neke su ostale kompaktne? Molim odgovor. Kako im izled nije ispao kao kod tvojih, maskirala sam ih čokoladnom glazurom posutom šarenim pericama.
I ja imam istu alatku za ukrašavanje i grozna mi je. Svako malo pokušam nešto s njom, iživciram se i sve prebacim u vrećicu, odrežem vršak i završim započeto.
Bok Helena 🙂 Blago vama svima kada po vasim pekarama ima ovako lijepih supljih krafni jer kod mene u gradu su sve one teske pune koje ja uopce ne volim 🙂 Ne znam zasto ti se neke nisu napuhale tijekom przenja, mozda se te jos nisu dovoljno digle. Kvasac nije isto reagirao u svakom dijelu tijesta, neke au se brzo digle neke sporije. Pa se ni na ulju nisu instant napuhale. To bi bio moj neki logican odgovor sto se tice mog iskustva 🙂 Meni se uvijek sve napusu, neke pak cak previse pa mi se okrenu naopako 🙂 Ali sve ispadnu suplje, lagane i mekane. Ova je dobra samo zbog tog spica jer nemam tak spic za vrecicu, pa funkcionira za krafne. 🙂
To mi je jako drago 🙂 :*
Hvala na brzom odgovoru. Što se tiće “kupovnih” pod tim mislim kao nešto posebno, iz neke fine slastičarske kuće.I u mom gradu su sve suhe, a istovremeno i masne i nisu mi nešto. Neodustajem, ponovit ću zadaću. U svakom slučaju jako su ukusne. Samo ja želim da su savršene (svi koji su ih probali sviđaju im se, ali sam ja kritična prema sebi i želim ih dovest do savršenstva)
Moze jedan hitan odgovor na hitno pitanje? 😀
Ako pravim duplu dozu jel treba duplo i kvasca staviti?
Hej, ja bih rekla da da, stavi sve duplo onda 🙂
Jer koliko nalazim 40 g svjezeg kvasca je dovoljno za 500 g brasna. A ako ces stavljati 1 kg brasna trebalo bi ti dva kvasca svjeza onda. Mislim da i na kvascu pise za koliko je brasna pa mozes provjeriti za svaki slucaj 🙂
Ok, hvala najljepša na odgovoru. Sutra pravim za djecji rođendan. Nadam se da ce biti bar upola dobre kao Vase.
Lijep pozdrav!
Nema na cemu, dragoi je da mogu pomoci 🙂 Zelim svu srecu, nadam se da ce vas recept dobro voditi pa da nece biti greske 🙂
Draga Sanja
Krofne su predivne, a sto me jos vise raduje je to da su mi uspjele, kao na slici.. Naravno, zahvaljujuci tebi. Hvala i puno uspjeha u radu i zivotu ti zelim!
Lijep pozdrav.Krofne izgledaju fantasticno vjerujem i preukusno.molim odg-da li se moze koristiti suhi pekarski kvasac i u kojoj mjeri.hvala
Draga Sabina,
1 vrećiva suhog kvasca je za 500 g brašna, tako da ga možeš zamijeniti s jednom vrećicom suhog 🙂
Lijepi pozdrav.
Moze li se bez jaja i peci ih u PECNICI? Hvala ?
Zahtjevam da ispravite recept napisli ste prstohvat šećera umjesto prstohvat soli!!!!
HVala unaprijed!!!
LIjep pozdrav!!!!!
Krafne su prekrasne i nikad nisam vidjela bolje krafne.
Hvala vam na ovom prekrasnom receptu
Dragana duso prstohvat secera se stavi u kvasac kad se dize ,recept je korektan?
I ja se zahvaljujem ovom receptu,upravo sam ih napravila bas ovako i ooodlicne s…. nikad bolje krafne nisam napravila ? hvalaaa
Hej Draga, dobro je napisano, kad se grije mlijeko za kvasac, treba dodati malo šećera 🙂
Hvala na krasnom receptu,koliko krafni otprilike isoadne
Radila jucer duplu masu za probu 🙂 Ispale odlicne, potpuno suplje skoro, mekane i divne su i danas, nisu suhaste kako iznace znaju biti domace drugi dan. Umjesto svjezeg kvasca dodala 4 male zlicice suhog i dizale su se i vise nego dobro 🙂
Dragana tebi bi trebalo promjeniti recept, a sanja je dobro napisala.
Tu si potpuno u pravu.
Bog Sanja. Ako radim duplu mjeru krafna,koliko jaja bi trebala staviti? Hvala ?
Woow savrseno Izgledaju! Probala sam ih raditi po ovom receptu, do sada najbolji po kojem sam radila. Mekane, ukusne, ma savrsene
??
Savrsene su!!! Evo radim ih vec drugi put u 4 dana!!! Hvala
Izvrsne krafne , djeca oduševljena, domaćica zadovoljna ?. Hvala na receptu!
Hvala za recept, krofne su savrsene, mekane… jedino cu staviti manje ruma jer mi se previse Osjeti.. ( ako su dvije jusne zlice mjera zlice, Ako nisam ja pretjerala:)
Ali najfinije krofne ikad i uspjele su savrseno, hvala!!!!
Draga sanja, savrseno su krofne. Pravim ih vec godinama po tvom receptu i hvala ti!
Upravo se tijesto diže
Da li su i drugi dan dobre, jer bi ih nosila na posao da POČASTIM radne kolege
Najbolji recept do sada.
Ispali su mi tvrdi i nisu se uopće podigli niti tokom dizanja tijesta niti tokom pečenja.