Domaće krafne

krafne

Radila sam ih prvi put u životu. Nisam nikada mislila da ću ih sama raditi, mi mladi nekako uvijek računamo na mamu, baku ili svekrvu kada su ovakvi recepti u pitanju. Ali što kada njih ne bude blizu, kada mi budemo mame ili bake i kada će se od nas tražiti da krafne imamo u malom prstu?

Tako sam se ja odlučila naučiti raditi krafne, otišla sam kod svoje mame i zamolila ju za pomoć, ona ih ima u malom prstu, prepisala sam recept i bacila sam se na posao uz njen nadzor. Mislila sam da je sama priprema puno duža, ali otkako sam krenula pa dok zadnja nije bila pečena prošlo je samo 2 sata. Mojih 16 krafni ispalo je odlično.

Pokladnica ili krafna je inače slatki kolač od dizanog tijesta. Pokladnice su dobile naziv po pokladama, starom običaju maskiranja, glagolu “prerušavati”. U narodu se zadržao prilagođeni njemački naziv, krafna ili krofna. Kolač je inače ostavština Austro-Ugarske. Prži se u ulju s obje strane. Okruglog je oblika sa ili bez rupe u sredini. Puni se nadjevom od pekmeza, marmelade ili se stavlja žličica marmelade na samu krafnu, a ukrašava se šećerom u prahu. Krafna je tradicionalni kolač poklada, kod nas u Slavoniji popularne su i za vrijeme kolinja.

Kako je sada pokladno vrijeme, vrijeme je da se i vi okušate, ako već niste. Recept ću prenijeti detaljno, a i slobodno se javite ovdje ili na facebook u inbox ako budete imali bilo kakva pitanja.

Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10

Ja volim šuplje krafne, one me podsjećaju na djetinjstvo, ako i vi volite takve – tada koristite meko brašno, ako volite pune krafne, teške, koristite oštro brašno, možete i pola pola.

Kraljica veljače – krafna spremna je za degustaciju.

U slast!

5 from 1 vote
Krofne
Domaće krofne

Tradicionalan domaći recept za šuplje mekane, lagane krafne. Ako volite šuplje koristite glatko brašno, ako volite teške tada možete pola glatko, pola oštro brašno.

Sastojci:
Sastojci :
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 svježi ili suhi kvasac
  • 4 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlice ruma ili rakije
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • limunova korica
Dodatno:
  • 1 l ulja za prženje krafni
Priprema:
  1. Zagrijte mlijeko da bude mlako pa u njega namrvite kvasac i dodajte žlicu šećera. Ostavite na toplom oko 10 minuta dok ne nabubri.
  2. U jednoj većoj posudi pjenjačom umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanil šećer pa u to dodajte brašno, kvasac, prstohvat soli i limunovu koricu. Zamijesto tijesto. Ukoliko bude potrebe dodajte si još malo brašna kako biste umijesili lijepo glatko tijesto.
  3. Posudu sa tijestom pokrijte i ostavite na toplom da se digne (oko sat vremena).
  4. Kada se je tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i kratko ga još premijesite. Premiješeno tijesto sada razvaljajte na debljinu od 1 cm. Slobodno si dodatno pobrašnite tijesto od ispod i gore kako vam se nebi ljepilo.
  5. Okruglom modlicom ili čašom izrezujte krugove i stavljajte ih sa strane na također pobrašnjenu površinu. Ostatak tijesta premijesite i oblikujte nove krafne. Ukoliko želite izbušite im rupu.
  6. Ostavite da se krafne dižu na toplom, trebat će im oko 10 minuta ako je prostorija topla.
  7. Sada u duboki lonac nalijte ulje i pustite da se dobro ugrije (treba reba biti vruće). Kako znati da je temperatura ulja ispravna? Ulje je dobre temperature ako uronite dršku drvene kuhače u njega i oko nje se ravnomjerno stvaraju mjehurići. Vatru sada malo smanjite - čisto da održava toplinu ulja.
  8. Neke krafne su vam se sada već više digle od drugih. Njih ćete prvo stavljati u ulje.
  9. Uzmete krafnu i na ulje prvo ide njena gornja strana, znači ne ona koja je bila na brašnu već gornja. Naopačke nego kako su se dizale vani - idu u ulje. Stavljajte po 3, maksimalno 4 krafne u lonac.
  10. Vilicom svaku malo odignite nakon 10-ak sekundi i ako je rumena, odmah ju prekrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni i to je to. Ocijedite ih na papirnatom ručniku i ukrasite po želji.

 

 

Share this

Pin

39 komentara

  1. Recept mi izgleda veoma finoa i slike to dokazuju. Ja imam vec par recepata po kojima radim krofne ali i ovaj cu isprobati jer izgledaju odlicno.

    • Hvala 🙂 Ja sam išla na provjeren recept, više manje su svi isti. Ali ja sam s ovim jako zadovoljna, jer su baš mekane, i šuplje suuu, ja volim šuplje 🙂

  2. Joooj, te šuplje krafne će me doći glave 🙂
    Nisam ni znala da postoje, dok nisam na blogu objavila recept za krafne.
    Ispale su ti jako lijepo! Morat ću jednom i te šuplje napraviti

    • Sada sam ja otisla skicnit tvoje krafne i slicni su nam recepti dosta pa da 🙂 Ove su jakoo pahuljaste i lagane sto sam ja radila pa da, ja prezadovoljna bila 🙂 Hvala ti, i tvoje su bas lijepe 🙂 A nema brige od kalorija, ispadne 16 komada pa dok svi malo provaju vec su nestale 😀

  3. Fantasticno izgledaju, odlican i detaljan receptic.:)))

  4. Super izgledaju,kao kupovne 😉
    Ja imam svoj provjereni recept,ali budem isprobala i ove tvoje 😉

  5. Recept je isproban i savrsen je! <3 Hvala puno! Prvi put u zivotu sam sama radila krafnice i predivno su ispale! :*

  6. Helena

    Prelijepe su izgledom, kao kupovne. A sad jedno pitanje: zašto su mi se neke krafne podigle-napuhale tijekom prženja i dobile karakteristčnu šupljinu, a neke su ostale kompaktne? Molim odgovor. Kako im izled nije ispao kao kod tvojih, maskirala sam ih čokoladnom glazurom posutom šarenim pericama.
    I ja imam istu alatku za ukrašavanje i grozna mi je. Svako malo pokušam nešto s njom, iživciram se i sve prebacim u vrećicu, odrežem vršak i završim započeto.

    • Bok Helena 🙂 Blago vama svima kada po vasim pekarama ima ovako lijepih supljih krafni jer kod mene u gradu su sve one teske pune koje ja uopce ne volim 🙂 Ne znam zasto ti se neke nisu napuhale tijekom przenja, mozda se te jos nisu dovoljno digle. Kvasac nije isto reagirao u svakom dijelu tijesta, neke au se brzo digle neke sporije. Pa se ni na ulju nisu instant napuhale. To bi bio moj neki logican odgovor sto se tice mog iskustva 🙂 Meni se uvijek sve napusu, neke pak cak previse pa mi se okrenu naopako 🙂 Ali sve ispadnu suplje, lagane i mekane. Ova je dobra samo zbog tog spica jer nemam tak spic za vrecicu, pa funkcionira za krafne. 🙂

    • Helena

      Hvala na brzom odgovoru. Što se tiće “kupovnih” pod tim mislim kao nešto posebno, iz neke fine slastičarske kuće.I u mom gradu su sve suhe, a istovremeno i masne i nisu mi nešto. Neodustajem, ponovit ću zadaću. U svakom slučaju jako su ukusne. Samo ja želim da su savršene (svi koji su ih probali sviđaju im se, ali sam ja kritična prema sebi i želim ih dovest do savršenstva)

  7. Anonymous

    Moze jedan hitan odgovor na hitno pitanje? 😀
    Ako pravim duplu dozu jel treba duplo i kvasca staviti?

  8. Maki

    Draga Sanja
    Krofne su predivne, a sto me jos vise raduje je to da su mi uspjele, kao na slici.. Naravno, zahvaljujuci tebi. Hvala i puno uspjeha u radu i zivotu ti zelim!

  9. Sabina pobric

    Lijep pozdrav.Krofne izgledaju fantasticno vjerujem i preukusno.molim odg-da li se moze koristiti suhi pekarski kvasac i u kojoj mjeri.hvala

  10. Mirna Lafter

    Lijepi pozdrav.
    Moze li se bez jaja i peci ih u PECNICI? Hvala 😊

  11. Dragana

    Zahtjevam da ispravite recept napisli ste prstohvat šećera umjesto prstohvat soli!!!!

    HVala unaprijed!!!

    LIjep pozdrav!!!!!

  12. Milana

    Krafne su prekrasne i nikad nisam vidjela bolje krafne.
    Hvala vam na ovom prekrasnom receptu

  13. MANDa

    Dragana duso prstohvat secera se stavi u kvasac kad se dize ,recept je korektan😃

  14. Ivana

    I ja se zahvaljujem ovom receptu,upravo sam ih napravila bas ovako i ooodlicne s…. nikad bolje krafne nisam napravila 😁 hvalaaa

  15. Jelena

    Hvala na krasnom receptu,koliko krafni otprilike isoadne

  16. mAJA

    Radila jucer duplu masu za probu 🙂 Ispale odlicne, potpuno suplje skoro, mekane i divne su i danas, nisu suhaste kako iznace znaju biti domace drugi dan. Umjesto svjezeg kvasca dodala 4 male zlicice suhog i dizale su se i vise nego dobro 🙂

  17. Damir

    Dragana tebi bi trebalo promjeniti recept, a sanja je dobro napisala.

  18. Ana

    Bog Sanja. Ako radim duplu mjeru krafna,koliko jaja bi trebala staviti? Hvala 😊

  19. Ana

    Woow savrseno Izgledaju! Probala sam ih raditi po ovom receptu, do sada najbolji po kojem sam radila. Mekane, ukusne, ma savrsene
    👌😊

  20. elis horvat

    Savrsene su!!! Evo radim ih vec drugi put u 4 dana!!! Hvala

  21. Ivana

    Izvrsne krafne , djeca oduševljena, domaćica zadovoljna 😊. Hvala na receptu!

  22. Jelena

    Hvala za recept, krofne su savrsene, mekane… jedino cu staviti manje ruma jer mi se previse Osjeti.. ( ako su dvije jusne zlice mjera zlice, Ako nisam ja pretjerala:)
    Ali najfinije krofne ikad i uspjele su savrseno, hvala!!!!

  23. Ana

    Draga sanja, savrseno su krofne. Pravim ih vec godinama po tvom receptu i hvala ti!

Trackbacks for this post

  1. Krafne – Nikolina's Kitchen

Leave a Comment

Recipe Rating




Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.