Marmelada od jagoda za 30 minuta

Marmelada od jagoda otvara sezonu slatke zimnice. Napokon, rekla bih, jer doista volim sve pekmeze, marmelade i džemove, zapravo volim zimnicu u svakom obliku.

Sjećam se prošle godine, u ovo vrijeme sam bila trudna i pomalo su me hvatale trudničke želje, bile su toliko jake da se sjećam kada mi se jela marmelada od jagoda, točno mi je zamirišala i mogla sam ju okusiti na nepcu.

Ne znam jeste li nekada bili trudni, ukoliko jeste pretpostavljam da vidite kuda vodi ova priča, ja sam se bila istog trenutka bacila na kuhanje pekmeza. Malo ću koristiti riječ marmelada, malo pekmez, jer ovdje kod nas se za svo ukuhano voće kaže pekmez, nema podjela što je što, iako ja znam razliku. 😉

Jagode u sebi nemaju puno pektina i ukoliko ne koristite želin, doista ih možete kuhati satima, a čak ni onda možda ne dobijete gustu marmeladu ili pekmez, već rijetku voćastu smjesu koja je više kao preljev nego maziva marmelada.

Ne kažem da ne volim nakuhavanje pekmeza nekoliko sati, neko voće baš to i zahtjeva i ukusnije je ako se kuha tako, recimo šljiva, kajsija i višnja vole da ih se tradicionalno kuha na sred dvorišta. Budući da živim u malom gradu to je kod nas normalna stvar, nemojte se čuditi, ja baš volim život ‘na selu’ i takve situacije me jako raduju, lonac, vatra i barem 10-20 kg voća.

No, nekada nemamo vremena ni kapaciteta za to i zato vam danas u suradnji s Dolcelom predstavljam recept koji možete pripremiti i u stanu i u kući i bilo gdje i imat ćete ga gotovog za 30 minuta, kao ja prošle godine kada mi se jela marmelada od jagoda.

Uostalom, jagode ne vole da ih se kuha nekoliko sati, izgubi im se boja, izgubi im se taj okus koji osvježava, da da, marmelada i pekmez mogu osvježavati, pogotovo ako ste ljubitelj istih.

Zato, bacimo se na posao!

U slast!

 

 

Marmelada od jagoda za 30 minuta
Uz pomoć želina voće se kuha samo kojih 10ak minuta pa ono ostaje svježe i ne promjeni mu se okus. Na svakoj vrećici želina stoji vam točan recept kojeg se je potrebno držati kako biste dobili pravu marmeladu, a ne želeast namaz.
Sastojci:
Sastojci
  • Dolcela Želin možete koristiti želin 1:1, 2:1 i 3:1, prilagodite svojim željama i navikama
  • jagode ili voće po izboru količina jagoda ili voća po izboru piše na želinu kojeg izaberete
  • šećer količina piše na želinu kojeg izaberete
Priprema:
Priprema
  1. Prvo si stavite sterilizirati staklenke. Opis kako se to radi je niže u receptu.
  2. Zatim operite voće i po želji ga usitnite u blenderu.
  3. Voće stavite u lonac.
  4. U manjoj posudici pomiješajte želin i 2 žlice šećera, zatim to odmah dodajte u voće, promiješajte i stavite na vatru da kuha.
  5. Sada kada je lonac na vatri dodajte i šećer, stalno miješajte.
  6. Ukoliko želite možete uklanjati pjenu koja će se pojavljivati na vrhu, ali i ne morate. (uklanjanjem pjene s jagoda dobiti ćete gušću marmeladu, više mazivu pa je moja preporuka da ju uklanjate)
  7. Nakon što voće zakuha, kuhajte još 3 minute.
  8. Vruću marmeladu lijevajte u vruće, sterilizirane staklenke.
  9. Ukoliko vam se sviđaju naljepnice s mojih stalenki, ispod recepta imate datoteke za download i print istih.
Sterilizacija staklenki:
  1. Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije.
  2. U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.
  3. Sušite u zatvorenoj pećnici dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.
Napomena:

Više o vrstama želina možete pročitati OVDJE pa vidjeti koji točno želite koristiti.

 
 
Pripremila sam vam i etikete koje se nalaze na mojim staklenkama 

Ovu datoteku skinite ukoliko ćete si printati sami ili ako će vam netko printati, format je A4 i imate male cajhne za lakše rezanje Domacica – Naljepnice jagoda A4

Ovu datoteku skinite ukoliko ćete pripremu nositi u neki printeraj na print i rezanje etiketa da ne morate rezati sami, format je A3 jer će vam rijetko tko printati i rezati na A4 Domacica – Naljepnice jagoda A3
 
 

 

U suradnji s Dolcela

Share this

Pin

8 komentara

  1. lea

    Vrlo brzo mi marmelada od jagoda u teglici potamni (ne tijekom kuhanja), posmeđi i nije lijepa…zato ju više ne pravim. Znate možda zasto se to događa (isto radim sa želinom)?

    • Marija

      Meni se isto dogodilo sa prošlogodišnjim pekmezom od jagoda, ukusan je ali boja je skROz neprimamljiva. Ove godine u smjesu sam ubacila sok cijeđenog limuna i zadržala se predivna crvena boja. ne znam dali je to zbog limuna no ja sam si protumačila da je hehe! 😀

    • Sa želinom boja nebi smjela posmeđiti budući da se kuha možda samo kojih 15 minuta, pogotovo ako nećete micati pjenu, ostane jako crven. Jeste li radili sa dolcelinim želinom s dobrim rokom trajanja? Moj jejoš uvijek crven 🙂

  2. Milena

    Super recept. Super etiketa. Imate li jos koju? Za dzem od smokava, mandarina, sipka, mozda?

  3. Ana

    MOže pomoć/savjet ☺ imam otprilike 4kg jagoda pa bi napravila marmeladu. Koji dzemfix i koliko da ih stavim na tu količinu? Prvi put ga radim pa se još nisam susrela s tim

    • Draga Ana, vjerojatno poprilično kasnim ali nešto me nije mailom objavještavalo o komentarima, ukoliko nekad zapne ovdje slobodno mi se javi putem kontakt forme 🙂 Za 4 kile jagopda može se koristiti onaj za 3 kile voća, ili možeš kombinirati jedan želin za 3 kile voića i jedan želin za 1 kilu voća, ako imaš za 4 kile voća. Nadam se da će komentar pomoći za inače možda za neko drugo voće 🙂

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.