Baklava s kokosom

Baklava s kokosom
 

U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije  

 
Što kažete na malo drugačiju verziju baklave? Umjesto one obične smeđe verzije s orasima, sada jedna bijela (više žuta) verzija s kokosom?

Do sada sam uvijek kada bih čula riječ baklava, pomislila na orahe i klasičnu priču oko ovog deserta. Ovog ljeta sam otišla malo dalje i skužila sam da se baklava stvarno dobro da napraviti i s mnogim drugim namirnicama, poput one s višnjama, kao i ove s kokosom.

Jučer je bio tmuran i kišan dan, a ja kod ovakvih dana odmah dobijem volju da nešto pečem, nešto mirisno, da cijela kuća miriši na kolače. Odluka je pala na baklavu s kokosom. Nadjev se brzo smiksa, baklava se brzo složi, a i brzo se ispeče, nema bolje od toga.

Rezultat je divan, jednostavno ukusno i savršeno!

U slast!

Baklava s kokosom
Ukoliko volite da vam kuća miriši po kolačima, baklava s kokosom je prava slastica za to.
Sastojci:
Sastojci za baklavu
Sastojci za preljev (vidi i pod napomena)
 • 6 dcl vode
 • 4 dcl šećera
 • sok 1 limuna
Priprema:
 1. Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije.
 2. Tepsiju od pećnice nauljite i pripremite si gotove kore. Skratite malo kore ukoliko su vam prevelike za tepsiju.
 3. Jaja i šećere pjenasto izmiksajte, pa zatim dodajte ulje, jogurt, kokosovo brašno i prašak za pecivo - izmiksajte da se spoji.
 4. Baklavu slažite 2 kore - nadjev, 2 kore - nadjev. Pritom svaku koru između poprskajte s malo ulja, nadjeva stavljajte oko 2-3 velike šeflje na svaku koru gdje ide nadjev.
 5. Zadnju koru premažite uljem.
 6. Baklavu izrežite u oblike po želji.
 7. Stavite ju peći oko 25 minuta u zagrijanu pećnicu. Zavisno od pećnice, u vašoj će se možda ispeći prije, znat ćete da je baklava gotova kada dobije lijepu zlatno smeđu boju.
 8. Na kraju pripremite preljev tako da vodu, šećer i limunov sok zakuhate na vatri, njime prelijete pečenu, još vruću baklavu.
 9. Baklavu prvo ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, zatim ju premjestite u frižider i ohladite ju do kraja.
 10. Ukoliko želite na nju možete staviti uteg kako se gornji listovi baklave nebi rascvjetali - na baklavu stavite praznu dublju tepsiju, otprilike veličine kao što je baklava, u tepsiju ulijte oko 1 l vode i ostavite da odstoji neko vrijeme na baklavi kako bi ju izravnala.
Napomena:

Ukoliko volite vlažniju baklavu, napravite preljev od 1 l vode i 8 dcl šećera.

Share this

Pin