U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Što kažete na malo drugačiju verziju baklave? Umjesto one obične smeđe verzije s orasima, sada jedna bijela (više žuta) verzija s kokosom?
Do sada sam uvijek kada bih čula riječ baklava, pomislila na orahe i klasičnu priču oko ovog deserta. Ovog ljeta sam otišla malo dalje i skužila sam da se baklava stvarno dobro da napraviti i s mnogim drugim namirnicama, poput one s višnjama, kao i ove s kokosom.
Jučer je bio tmuran i kišan dan, a ja kod ovakvih dana odmah dobijem volju da nešto pečem, nešto mirisno, da cijela kuća miriši na kolače. Odluka je pala na baklavu s kokosom. Nadjev se brzo smiksa, baklava se brzo složi, a i brzo se ispeče, nema bolje od toga.
Rezultat je divan, jednostavno ukusno i savršeno!
U slast!
- 500 g kora za pite i savijače
- 5 jaja
- 4 dcl šećera
- 2 Dolcela vanilin šećera
- 2 dcl ulja
- 1 čvrsti jogurt 180 g
- 200 g Dolcela kokosovog brašna
- 1 Dolcela prašak za pecivo
- 6 dcl vode
- 4 dcl šećera
- sok 1 limuna
-
Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije.
-
Tepsiju od pećnice nauljite i pripremite si gotove kore. Skratite malo kore ukoliko su vam prevelike za tepsiju.
-
Jaja i šećere pjenasto izmiksajte, pa zatim dodajte ulje, jogurt, kokosovo brašno i prašak za pecivo - izmiksajte da se spoji.
-
Baklavu slažite 2 kore - nadjev, 2 kore - nadjev. Pritom svaku koru između poprskajte s malo ulja, nadjeva stavljajte oko 2-3 velike šeflje na svaku koru gdje ide nadjev.
-
Zadnju koru premažite uljem.
-
Baklavu izrežite u oblike po želji.
-
Stavite ju peći oko 25 minuta u zagrijanu pećnicu. Zavisno od pećnice, u vašoj će se možda ispeći prije, znat ćete da je baklava gotova kada dobije lijepu zlatno smeđu boju.
-
Na kraju pripremite preljev tako da vodu, šećer i limunov sok zakuhate na vatri, njime prelijete pečenu, još vruću baklavu.
-
Baklavu prvo ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, zatim ju premjestite u frižider i ohladite ju do kraja.
-
Ukoliko želite na nju možete staviti uteg kako se gornji listovi baklave nebi rascvjetali - na baklavu stavite praznu dublju tepsiju, otprilike veličine kao što je baklava, u tepsiju ulijte oko 1 l vode i ostavite da odstoji neko vrijeme na baklavi kako bi ju izravnala.
Ukoliko volite vlažniju baklavu, napravite preljev od 1 l vode i 8 dcl šećera.