Baklava s višnjama

Dok mnogi priznaju samo onu s orasima, sve je više onih koji se okreću i voćnim kombinacijama ovog kolača pa ćemo ju nazvati nešto kao baklava.

Voćne baklave su idealne baš za ovo toplije vrijeme koje nam, nadamo se, stiže.

Skroz su osvježavajuće, a priprema je vrlo jednostavna.

Još malo pa će i višnje zacrveniti naše vrtove, a nema ljepšeg osjećaja nego kada ih s drveta prenesete u kolač. Ukoliko ne možete doći do svježih, poslužit će i one kupovne iz staklenke kao i danas, dok još nema domaćih.

Ako u blizini imate tržnicu, svakako provjerite njihovu dostupnost i tamo, možda osim višanja pronađete još koju namirnicu koja će vas inspirirati za neko drugo ljetno jelo.

U slast!

Nešto kao “baklava” s višnjama
Sastojci:
Sastojci za baklavu
  • 1 pakiranje kora za savijače 500 g
  • Sastojci za nadjev
  • 3 cijela jaja
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 dcl ulja
  • 2 dcl tekućeg jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • oko 700 g očišćenih višanja
Sastojci za preljev
  • 2 dcl vode
  • 200 g šećera
  • sok 1 limuna
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije.
  2. Tepsiju od pećnice, ili najveću koju imate, malo nauljite i pripremite si gotove kore. Skratite kore ukoliko su vam prevelike za tepsiju ili jednostavno samo presavinite.
  3. Jaja, šećere, ulje, jogurt i prašak za pecivo izmiksajte da se spoji.
  4. U nauljenu tepsiju stavite 1 koru, premažite šefljom nadjeva, stavite drugu koru, premažite nadjevom, stavite treću koru, premažite nadjevom pa pospite dio višanja. Nastavite dalje slagati kore. Slažite dvije kore pa višnje pa dvije kore pa višnje. Na kraju opet složite 3-4 kore, zavisite koliko vam je ostalo, pritom svaku premažite nadjevom pa tako i zadnju.
  5. Baklavu izrežite u oblike po želji.
  6. Stavite ju peći oko 30-40 minuta u zagrijanu pećnicu. Zavisno od pećnice, u vašoj će se možda ispeći prije, znat ćete da je baklava gotova kada dobije lijepu zlatno smeđu boju.
  7. Na kraju pripremite preljev tako da vodu, šećer i limunov sok zakuhate na vatri, njime prelijete pečenu, još vruću baklavu. Baklavu prvo ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, zatim ju premjestite u frižider i ohladite ju do kraja.
  8. Poslužite ju rashlađenu, ali za ljubitelje višanja i deserata, uz kuglicu sladoleda od vanilije i topla je odlična!

Share this

Pin

Leave a Comment

Recipe Rating




Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.