Baklava

Ovo je moja prva baklava. Zanimljiva je priča što ju nikada nisam jela do ove godine, a imam 25. godina i slučajno sam ju probala i zaljubila se u okus. Čudne su te neke životne situacije, ali ih volim, volim život. Jedno ugodno druženje sa dragim prijateljima koji vole ovu slasticu otvorilo mi je vidike. Prenosim vam ovaj pomalo neklasičan recept za baklavu, ali jednostavno preukusan.

Za baklavu ćete trebati:

 • 1 kg gotovih kora za pite i savijače
 • 1 kg suhih oraha ( pola mljevenih, pola sitno sjeckanih)
 • 1 kg šećera
 • 250 g maslaca
 • 250 ml ulja
 • 250 ml mlijeka
 • 2 velike žlice meda
 • 2 limuna
 • 1 žličica arome vanilije
 • prstohvat mljevenog cimeta

*ako nemate tepsiju veliku kao kore, možete prepoloviti sastojke i raditi u manjoj tepsiji i samo kore izrežite na veličinu tepsije koju imate, tako sam ja radila, i to sa ovom količinom sastojaka ali 2 baklave. No, ako imate veliku tepsiju obavezno radite 1 baklavu s ovom količinom sastojaka

Priprema:

 • Prva informacija o baklavi je da se većinom radi navečer jer ona mora prenoćiti kako bi kore upile sve sastojke. Druga je da vam orasi trebaju biti suhi, ako ih kao ja vadite iz škrinje, ostavite ih taj dan ujutro vani na sobnoj temepraturi da se dobro osuše.
 1. Kada krenete pripremati baklavu 0.5 kg oraha sameljite na mašini, a 0.5 kg sitno isjeckajte nožem ili kao ja – malo u blenderu sameljite da ostane krupnih dijelova. Vjerujte mi odlično je kada se u baklavi na kraju osjete pod zubima.
 2. Kada ste to napravili, izmješajte mljevene i sjeckane/blendane orahe, dodajte im prstohvat cimeta i 250 g šećera, i sve još jednom dobro promiješajte.
 3. Zatim istopite 250 g maslaca sa 250 ml ulja, 250 ml mlijeka i 2 velike žlice meda. Na laganoj vatri miješajtte dok se sve ne otopi, isključite i ostavite sa strane.
 4. Pećnicu upalite na 140 C i ostavite da se grije.
 5. Pripremite si tepsiju veliku kao kore. (*ako nemate takvu možete uzeti manju i samo izrežite kore na veličinu tepsije kako sam gore napisala)

Slaganje

 1. Slažete tako da svaku koru koju ćete stavljati dobro premažete preljevom od maslaca, znači ne samo lagano premazati kistom, već dobro natopiti svaku koru. Govorim iz iskustva jer ja sam samo malo mazala pa mi je puno maslaca ostalo i onda sam skužila da sam trebala baš natopiti i da bi onda bila još sočnija, ovako sam morala raditi još dodatno sirupa da bih ju zalila
 2. Postupak slaganja je 3 kore – orasi – 2 kore – orasi – 2 kore – orasi – 2 kore – orasi…zadnji sloj su opet 3 kore. Slažete toliko slojeva dok ne utrošite sve kore.
 3. Znači 1 kora – maslac, 2 kora – maslac, 3 kora – maslac pa orasi, pa onda 1 kora – maslac, 2 kora – maslac pa orasi..
 4. Zadnje složene kore premažite mlijekom.
 5. Oštrim nožem izrežite baklavu na željene oblike , trokute, kocke ili čak romboide.
 6. Stavite ju peći na ugrijanih 140 C. Baklava se peče na laganoj temperaturi do brončano smeđe boje.
 7. Kada je baklava gotova vi napravite sirup kojim ćete ju zaliti za sočnost.

Sirup

 1. U veliku posudu stavite ostatak šećera (750 g) i dodajte toliko vode da pokriva šećer 1-2 cm iznad površine. Dodajte vaniliju i sok od 2 limuna, pazite na koštice.
 2. Sirup kuhajte dok skroz ne proključa zatim ga maknite s vatre i prelijte njime još vruću baklavu.
 3. Baklavu je potrebno i opteretiti, a to ćete napraviti tako da na baklavu stavite drugu tepsiju u koju ulijete malo vode (doslovno 0.5 l je dovoljno). Neke domaćice ovo ne rade i puste baklavu i tijesto da nabubri i naraste, ja sam svoju opteretila i s malo previše vode čak, ali zato vama prenosim korisno znanje,
 4. Ostavite baklavu da prenoći, prije posluživanja ju možete rashladiti u frižideru, izvrsna je kada je hladna.

U slast!

Sanja

Share this

Pin