Božićne zvjezdice – Krancle

 
U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije  
 

Bliži nam se Advent, jedva čekam ove blagdane. Dočekujem ih tako smirena, sretna i ispunjena. Ne brinu me ni hladni dani, ni snijeg koji će nas zatrpati, znači ništa. Treba razmišljati pozitivno, toplo se obući, razmišljati o ispijanju toplog čaja i šetnji šarenim ulicama, razmišljati o prijateljima i poklonima, treba uživati u ovim zimskim danima.

Ja sam imala ‘november to remember’, puno sam radila, bila sam svagdje, sada sam doma, kod mene je već Advent, u glavi jel. Želim i da December bude za remember po nekim prekrasnim stvarima, ne samo meni, već svima nama.

Danas vam donosim recept za božićne zvjezdice, krancle ili vanil cvjetiće kako ih ja znam, iako na slici to nisu, zato jer sam ih radila u drugom obliku, ali to je taj recept. Vi se također možete igrati raznim oblicima, srcima, cvjetićima ili također krugovima raznih oblika.

Ovo je prhki keks koji se lako zamijesi, odmah se valja i ide na pečenje. Spajajte ga pekmezom po želji i neka zamiriše vaš dom.

U slast!

Božićne zvjezdice - Krancle
Tradicionalni recept za jednostavne prhke kekse koji se najčešće peče za vrijeme božićnih blagdana.
Sastojci:
Sastojci
Priprema:
Priprema
  1. Izmiksati maslac, žumanjke i šećer, zatim umiješati brašno, pa ručno zamijesiti glatko tijesto (trebat ćete ga mijesiti nekoliko minuta dok ne dobijete lijepo glatko tijesto kao na slici dole). Ne treba dodavati mlijeko ni vodu. Ako vam tijesto ispadne mekše jer vam je maslac bio mekši, stavite ga u frižider na 10-15 minuta da se malo stisne kako biste lakše valjali.

  2. Tijesto razvaljajte na tanko na jako dobro pobrašnjenoj podlozi.

  3. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. Tepsiju od pećnice prekrijte masnim papirom za pečenje.

  4. Modlicama ili čašom izrežite oblike po želji. Modlicu prethodno svaki put prije rezanja umočite u brašno. Polovici keksa izdubite rupu s drugom modlicom u nekom obliku ili izdubite rupu s nekakvom bocom, čepom ili nastavkom za ukrašavanje.
  5. Kekse na gusto poslažite na tepsiju. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 10 minuta. Oni ne smiju izgoriti, dno će im se samo blago pozlatiti.

  6. Dok se jedne peku, napravite druge, a ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i ponovite postupak rezanja.
  7. Pečene kekse premažite žličicom marmelade. One kekse s rupom posipajte sa šećerom u prahu, pa ih takve posipane zaljepite na pekmez.

Napomena:

Tijesto se u svakoj pećnici vremenski drugačije peče, pa pazite na svoje kekse.
Također, duljina pečenja zavisi i o debljini keksi, pa pazite i na to, ako bi vam se nakon pečenja počele mrviti to bi značilo da nisu dovoljno pečeni.
Kod miješenja se tijesto nebi smjelo mrviti, samo ga treba duže lijepo gnječiti i mijesiti kako bi postalo podatno, kao i kod većine ovakvih prhkih keksi.

Share this

Pin