Brzi tiramisu bez jaja

Tiramisu bez jaja

Kako kažu iz Francka “Na popularnoj su nas Ciglici naše bake i mame učile i pravilima bontona jer se u goste ni pod koju cijenu nije odlazilo bez pakiranja Ciglice i bombonijere“.

Ciglica, taj čudesni paketić kave stvarno je oduvijek bio ultimativni poklon za sve prigode. Ukoliko biste sada došli kod mene doma i zavirili u špajzu pronašli biste dvije crvene, spremne za “u goste”. Tko me poznaje zna da u goste nikada ne idem praznih ruku i volim što sam to naučila od svoje mame.

Moja mama je osoba koja uvijek doma voli imati nešto slatko, stvarno često pravi kolače – ne neke posebno zahtjevne, one lagane, iz jedne posude, biskvitne, a opet u neku drugu ruku posebne, posebne jer su njenih ruku djelo.

Tu divnu naviku sam isto stekla od nje, kada imam unaprijed najavljene goste, ukoliko stižem ispeći ću kolač, a kolače volim ponijeti i u goste. Uz ciglicu, mislim da je domaći kolač također ultimativni poklon za sjećanje. 

Bilo da je to kuglof, nekakva rolada ili torta, nema te osobe koja se neće obradovati kavi i kolaču. Kombinacija je to za stvaranje novih lijepih priča i uspomena, onih kojih ćemo se sjećati sljedećih 25 godina.

Često se bojim hoćemo li Noi uspjeti usaditi te neke lijepe navike, hoće li i on paziti na sitnice i na ljude, no onda se sjetim da mu samo trebamo biti primjer i da će on o životu i bontonu učiti od nas, gledajući nas, baš kao što sam ja gledajući učila od svoje mame.

Danas za vas jedan brzi tiramisu bez jaja, za početnike, za entuzijaste, za sve. Za one dane kada želimo biti kratko u kuhinji, a puno uživati u trenucima.

U slast!

Brzi tiramisu bez jaja
Sastojci:
 • 2 pakiranja piškota
 • 500 ml skuhane kave (npr. Franck)
 • 2 žličice ruma
 • 500 g mascarponea ili kremastijeg svježeg sira
 • 100 g šećera u prahu
 • 2 žličice arome vanilije
 • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
 • po želji: maline, jagode..
Priprema:
 1. Pripremite si kalup od 18 ili 20 cm.

 2. Skuhajte kavu (ja ju uvijek malo zašećerim). U skuhanu kavu dodajte rum.

 3. Kremu pripremite tako da izmiksate mascarpone/sir, šećer i aromu vanilije. Zatim dodajte slatko vrhnje pa ponovno sve izmiksajte da se spoji (slatko vrhnje ne treba prethodno ismiksati u šlag, već ga u tekućem stanju dodajte u sir).

 4. Piškote umočite u kavu i redajte ih u krug prateći kalup. Popunite dno. Premažite polovicom kreme, ukoliko želite dodajte maline ili jagode, a po želji možete premazati i domaćim pekmezom.

 5. Ponovite red piškota i za kraj premažite ostatkom kreme.

 6. Ohladite i poslužite.

 7. Ukoliko ste piškote malo više namočili u kavu višak tekućine bi vam se mogao cijediti iz kalupa pa da znate da kalup prije stavljanja u frižider možda stavite u neki dublji tanjur. Ja volim više namočene i sočne piškote pa obično taj višak kave kasnije iscjedim i nromalno poslužim tortu.

U suradnji s Franck

 

Share this

Pin

2 komentara

 1. Ana

  Sanja, koliko dugo miksate mascarpone i slatko vrhnje?

 2. Draga Ana, vrhnej mopra biti hladno prije miksanja kao i ianče kada ga idete miksati u šlag, i dovoljno je samo minuta dvije kako bise smjese spojile u kremu 🙂