Buhtle

Mislim da nas sve buhtle vežu za vremena kad smo bili mali i kad su ih mijesile naše bake, a danas ih mijesimo i mi mladi i to je baš lijepo, svaki put kad mi kuća zamiriše na njih osjećam onaj blagi ponos u sebi.

Za vas imam i kod od 10% popusta na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10

Volim ovo mekano tijesto, bitno je dobro ga zamijesiti da se sve lijepo poveže, ja uvijek mijesim u svom mikseru pa to ide za čas, a ukoliko ćete zabrašniti ruke mijesite nekoliko minuta kako biste dobili lijepo glatko tijesto.

Donosim vam i nekoliko slika kako izgleda to valjanje i rezanje čisto da vam bude lakše predočiti proces. Barem ih ja ovako motam i uvijek budu lijepih oblika. istina, ne budu uvijek sve istih oblika, ali budu fine, to je ono bitnije.

U slast!

5 from 2 votes
buhtle
Buhtle

Sastojci su za oko 15 komada.

Sastojci:
Sastojci za tijesto
  • 200 ml tekućeg jogurta sobne temperature
  • 1 suhi instant kvasac
  • pola žličice šećera
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 600 g glatkog brašna
  • 80 ml ulja
  • 1 žličica soli
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
Dodatno:
Priprema:
  1. Jogurt treba biti sobne temperature (ne smije biti hladan) pa ga ostavite van frižidera da se malo ugrije.
  2. Sve sastojke za tijesto stavite u posudu i zamijesite glatko tijesto bez dodavanja brašna. Tijesto će biti mekše, ali treba biti takvo, eventualno koristite jednu do dvije šake brašna da oblikujete tijesto prije dizanja.

  3. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči, zavisi od topline prostorije, ali sigurno 2-3 sata.

  4. Uzdiglo tijesto premijesite pa ga razvaljajte na deblje (otprilike 3-4 cm) na dobro pobrašnjenoj podlozi.

  5. Tijesto narežite na manje kvadrate.
  6. U svaki kvadrat stavite po jednu do dvije žličice pekmeza ili namaza pa rukama oblikujte kuglu.

  7. Kugle tijesta stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Redajte ih jednu do druge.
  8. Pećnicu stavite da se grije na 180°C.
  9. Ostavite ih 30 minuta na toplom da se dižu u tepsiji taman dok se pećnica grije.

  10. Maslac otopite pa premažite buhtle.

  11. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu 25 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice.
  12. Pečene buhtle pospite šećerom u prahu.
Napomena:

Od istog tijesta za buhtle možete oblikovati i slane kiflice. Samo tijesto nakon dizanja razvaljajte u krug i razrežite na trokutiće. Zarolajte kiflice i obavezno ih prije pečenja premažite s umućenim jajetom.

buhtle

Share this

Pin

6 komentara

  1. Morena

    Karantena me vec drugi dan natjerala da trosim brasno.
    I samo tvoje divne recepte koristim.
    Jucer raspuhanci, danas buhtlice, ali sa nutelom ?

  2. Ivana

    Pravila danas i moram opet sutra, svi smo se odusevili. Odlicne su!

  3. Darija

    Znaci vrh , Ukusne mekane ,tocno ono sto sam trazila ,hvalaaaa

  4. sara

    moze pitanje? evo mixam
    tjesto, meni je to onako, pa nije tekuce al polutekuce… u smislu, nema sanse da to razvaljam … a pratila sam precitno
    mjere … i sad, da li tako treba biti? bas ono… fulll mekano

  5. Danas slagala prefini

  6. BILJANA

    SARA
    iSTO JE BILO I KOD MENE, BAS RIJETKO…JA SAM DODAVALA BRASNO I NISU MI BAS MEKANE SADA 🙁
    A NE KONTAM KAKO DA ONAKO MEKANO-SKORO TECNO RAZVALJAM???