Mislim da nas sve buhtle vežu za vremena kad smo bili mali i kad su ih mijesile naše bake, a danas ih mijesimo i mi mladi i to je baš lijepo, svaki put kad mi kuća zamiriše na njih osjećam onaj blagi ponos u sebi.
Za vas imam i kod od 10% popusta na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
Volim ovo mekano tijesto, bitno je dobro ga zamijesiti da se sve lijepo poveže, ja uvijek mijesim u svom mikseru pa to ide za čas, a ukoliko ćete zabrašniti ruke mijesite nekoliko minuta kako biste dobili lijepo glatko tijesto.
Donosim vam i nekoliko slika kako izgleda to valjanje i rezanje čisto da vam bude lakše predočiti proces. Barem ih ja ovako motam i uvijek budu lijepih oblika. istina, ne budu uvijek sve istih oblika, ali budu fine, to je ono bitnije.
U slast!
Sastojci su za oko 15 komada.
- 200 ml tekućeg jogurta sobne temperature
- 1 suhi instant kvasac
- pola žličice šećera
- 200 ml toplog mlijeka
- 600 g glatkog brašna
- 80 ml ulja
- 1 žličica soli
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- pekmez po želji ili BAM PREMIUM čokoladni namaz
- oko 50-70 g maslaca za premaz
-
Jogurt treba biti sobne temperature (ne smije biti hladan) pa ga ostavite van frižidera da se malo ugrije.
-
Sve sastojke za tijesto stavite u posudu i zamijesite glatko tijesto bez dodavanja brašna. Tijesto će biti mekše, ali treba biti takvo, eventualno koristite jednu do dvije šake brašna da oblikujete tijesto prije dizanja.
-
Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči, zavisi od topline prostorije, ali sigurno 2-3 sata.
-
Uzdiglo tijesto premijesite pa ga razvaljajte na deblje (otprilike 3-4 cm) na dobro pobrašnjenoj podlozi.
-
Tijesto narežite na manje kvadrate.
-
U svaki kvadrat stavite po jednu do dvije žličice pekmeza ili namaza pa rukama oblikujte kuglu.
-
Kugle tijesta stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Redajte ih jednu do druge.
-
Pećnicu stavite da se grije na 180°C.
-
Ostavite ih 30 minuta na toplom da se dižu u tepsiji taman dok se pećnica grije.
-
Maslac otopite pa premažite buhtle.
-
Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu 25 do 30 minuta, ovisno o jačini pećnice.
-
Pečene buhtle pospite šećerom u prahu.
Od istog tijesta za buhtle možete oblikovati i slane kiflice. Samo tijesto nakon dizanja razvaljajte u krug i razrežite na trokutiće. Zarolajte kiflice i obavezno ih prije pečenja premažite s umućenim jajetom.
Karantena me vec drugi dan natjerala da trosim brasno.
I samo tvoje divne recepte koristim.
Jucer raspuhanci, danas buhtlice, ali sa nutelom ?
Pravila danas i moram opet sutra, svi smo se odusevili. Odlicne su!
Znaci vrh , Ukusne mekane ,tocno ono sto sam trazila ,hvalaaaa
moze pitanje? evo mixam
tjesto, meni je to onako, pa nije tekuce al polutekuce… u smislu, nema sanse da to razvaljam … a pratila sam precitno
mjere … i sad, da li tako treba biti? bas ono… fulll mekano
Danas slagala prefini
SARA
iSTO JE BILO I KOD MENE, BAS RIJETKO…JA SAM DODAVALA BRASNO I NISU MI BAS MEKANE SADA 🙁
A NE KONTAM KAKO DA ONAKO MEKANO-SKORO TECNO RAZVALJAM???