Čaj od bazge i bagrema

 

U ovo doba beremo bazgu i bagrem, osim što pravimo sok, sušimo ove cvjetove i liječimo se njihovim čajem kada nam padne imunitet i dođe zima. Cvjetovi ova dva drveta mogu se spremati kao slasne delicije – pohani ili prženi, te se od njih spravlja sok ili sirup.

 
Cvjetovi bazge

Cvijet bazge bere se u svibnju ili lipnju, dok se još nije posve rascvao i to za vrijeme toplih i suhih dana. Mora zadržati prirodnu boju, jer u protivnom, ukoliko pocrni, mora se baciti. Osušeni cvijet bazge sprema se u dobro zatvorene posude, najčešće u staklenke.

Vrući čaj, pripravljen namakanjem cvijeta bazge u vrućoj vodi, ako se uzme na početku prehlade, upale krajnika, upale grla i gripe, pridonosi brzom izlječenju bolesti jer potiče krvotok, izaziva znojenje i organizam čisti od otrovnih tvari. Čaj se može davati djeci tijekom eruptivnih bolesti poput ospica i vodenih kozica kako bi ublažio osip i ubrzao oporavak. Čaj od cvijeta bazge smanjuje izlučivanje i ubrzava izbacivanje sluzi pa olakšava prehlade, katar, upalu sinusa, začepljenje bronhija, a budući da djeluje opuštajući, ublažava i kašalj, te pomaže kod astme. Cvijet bazge djeluje i kao diuretik, olakšava zadržavanje tekućine i eliminira otrovne tvari iz organizma.

Čaj od bazge je lagano spremiti. Vrućom vodom se prelije dva do pet grama cvjetova bazge te se ostavi da odstoji deset minuta. Nakon toga procijedite čaj te ga zasladite medom. Preporučena dnevna količina je tri šalice.
 
 
Bagremov cvijet

Čaj od bagremova cvijeta je dobar lijek za prehladu. Pomaže i iskašljavanju i čišćenju pluća. U narodu je poznato da se cvijet koristi kod kašlja, glavobolje i grčeva u želucu.

Dvije čajne žličice preliju se sa 2,5 dl kipuće vode, a čaj se procijedi nakon 5 – 10 min. Kod tegoba s dišnim organima sladi se medom od bagrema.

Mi najčešće pijemo kombinirano, i bazgin i bagremov cvijet zajedno u jednom čaju.
 
 
Čaj od bazge i bagrema:

  1. Nabrati bazgine i bagremove cvjetove kao što vidite na slikama. Berite cvjetove koji su svježe otvoreni ili još u pupoljcima, dakle čim se pojave. Berite svjetove daleko od prometnica ili špricanih voćnjaka i polja.
  2. Raširiti ih po većim tacnama, ne ih prati, te staviti na toplo da se suše.
  3. Osušene cvjetove spremiti u staklenke, zatvoriti i čuvati do konzumacije.

 

Share this

Pin

4 komentara

  1. Ajmeee kako ih volim, divota :)))

  2. I jaaa 🙂 Taman je i sok gotov 🙂 :*

  3. Čaj od bazge je kod nas obavezan, ali bagrem još nisam sušila! Kad bolje razmislim, nisam ga ni pila! Sigurno je divan, ako stignem nabrat ću malo, iako prognoza baš i nije povoljna! 🙁 Nadam se da će uskoro i recept za sirup! 😉 M.

Trackbacks for this post

  1. yacon juice concentrate