Čokoladna babka je zapravo po naški kao čokoladni kruh ili kakva pletenica ili dizanica. No, meni je sam taj naziv babka toliko simpatičan da ju ja tako nazivam i takvom ju stavljam ovdje.
Nedavno sam isprobavala tijesta i nadjeve i malo se igrala ovim čokoladnim čudom pa ste me tražili recept kako ju ja radim, iako sam u par navrata radila s čokoladnim nadjevima, dobila sam savjet da je odlična s lino ladom. Jučer sam ispekla jednu s Lino ladom Gold, što ću vam reći, Vladimir i ja smo pojeli pola toplog kruha i skužila sam da je to to, pa sam danas ujutro brzo mijesila drugu da poslikam dok ima dana i napišem ovdje ukoliko će ju netko od vas mijesiti ovih dana.
Babka je jako sočna i mekana, vrijedi svakog dizanja i miješenja, uživat ćete, vjeruj mi.
A tek miris slatkog dizanog tijesta, posebno!
U slast!
Fino mirisno dizano tijesto punjeno Lino ladom Gold, a u nekim toplijim mjesecima ga možete napuniti i ponekim finim i mirisnim džemom.
- 300 g glatkog brašna
- pola vrećice Dolcela suhog instant kvasca
- 1 dl mlijeka
- 20 g šećera
- 50 g maslaca
- 2 manja jaja
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 200 g Lino lade Gold
- 1 manje umućeno jaje
-
Od svih sastojaka zamijesite glatko mekše tijesto. Oblikujte ga uz pomoć malo brašna pa ga premjestite u posudu, pokrijte ga i ostavite ga da se diže dok se ne udvostruči.
-
Kada se je tijesto diglo, premjesite ga pa ga na tanko razvaljajte u pravokutnik.
-
Lino ladu Gold (ili neku drugu) ugrijte u manjem lončiću kako bi bila mazivija pa ju premažite po tijestu.
-
Tijesto po užoj širini zamotajte u roladu.
-
Roladu prerežite po pola nožem.
-
Zatim ta dva komada tijesta ispletite jedno preko drugog.
-
Babku premjestite u duži kalup za kruh obložen masnim papirom za pečenje pa je ostavite da se diže u kalupu još oko 30-40 minuta.
-
Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 200C, a babku prije pečenja dodatno premažite umućenim jajetom.
-
Babku stavite u zagrijanu pećnicu da se peče na 200C 10 minuta, zatim temperaturu smanjite na 180C i pecite ju još oko 30-40 minuta, zavisno o jačini pećnice.
-
U trenutku kada ćete smanjivati temperaturu preko babke stavite komad papira za pečenje kako vam gornji dio ne bi izgorio (ja presavinem dva puta da bude deblje).