Damen kapric

Damen kapric

 

Ovo je kolač s puno imena: Damen kapric, dame kapric, damski kapric, ženske mušice, ženske želje… Ne znam od kud mu naziv znam samo da je ovo jako star recept, domaćice ovaj kolač spremaju još od 60-ih godina, to znam jer ga se moja svekrva sjeća i njoj je ovaj kolač miris njenog djetinjstva.

Znam i zašto ga svi toliko vole. Priprema ovog kolača je jako jednostavna, namirnice ćete skoro uvijek imati doma, možete ga raditi ga veliki kolač ili kao tortu, na što sam se ja odlučila, vizualno je jako efektan i stvarno jako dobro miriši. U njemu se skroz osjeti bakina ruka, to su te namirnice, taj izgled, sve u njemu je pomalo rustikalno i tradicionalno.

Kod ovog recepta mi se jako sviđa i bidkvit, ja jako volim te žute, teže biskvite, puni su okusa, a uz marmeladu od marelica ova je kombinacija pravi mali raj.

U slast!

Damen kapric
Recept star više od 50 godina dokazuje kako se od samo nekoliko sastojaka može napraviti savršeno ukusan kolač.
Sastojci:
Sastojci za biskvit
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 žumanjaka
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice mlijeka
Sastojci za premaz
  • 300 g marmelade po želji preporučam od marelica
  • po želji svježe voće
Sastojci za meringu
  • 5 bjelanjaka
  • 1 limun ili 1 limun šećer
  • 250 g šećera u prahu
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
  2. Kalup u kojem ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.
  3. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo.
  4. Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Zajedno izmiksajte žumanjke, maslac i šećer.
  5. Dodajte mlijeko, izmiksajte.
  6. Stalno miksajući, smjesi postupno dodavajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
  7. Smjesu za biskvit premjestite u kalup, poravnajte i stavite ju peći 20 minuta.
  8. Nakon 20 minuta, izvadite kalup van, premažite ga marmeladom, pa vratie nazad u pećnicu još 10 minuta. Ukoliko želite poslažite i voće po izboru ili koristite samo voće bez marmelade.
  9. Za to vrijeme vi pripremite meringu. Zajedno izmiksajte bjelanjke, sok 1 limuna ili limun šećer i šećer u prahu. Miksajte nekoliko minuta, sve dok ne dobijete čvrstu, glatku i sjajnu smjesu.
  10. Kolač nakon 10 minuta izvadite van, premažite ga s meringom ili meringu nanesite uz pomoć vrećice za ukrašavanje. Vratite u pećnicu i pecite kolač još 10 minuta. (ja sam svoj ostavila malo duže, 15 minuta i u toj zadnjoj turi vraćanja kolača u pećnicu, podigla sam temperaturu na 200C kako bih dobila malo hrskaviju meringu na vrhu).
  11. Kada je kolač gotov, ugasite pećnicu i ostavite ga još 5 minuta u ugašenoj pećnici.
  12. Kolač ohladite, pa poslužite. (iako smo ga mi jeli i toplog, bio nam je baš fin)

Share this

Pin