Gledam u ovu gornju fotografiju i vidim djetinjstvo kroz detalje, ali i kroz okuse. Dizano tijesto sa sirom nosi okuse i mog djetinjstva, općenito sva dizana tijesta, mama ih je često pekla, kao i susjede kod koje smo uvijek jeli ono s rogačem.
Zato danas jedna ovakva kombinacija, nadam se da će vam se svidjeti i da ćete naći malo vremena zastati i uživati u komadu mirisnog kolača.
U slast!
- 130 ml mlijeka
- 1 žlica šećera
- 1 vrećica instant kvasca (npr. Dolcela)
- 70 g šećera
- 300 g oštrog brašna
- 50 g svinjske masti
- 2 žumanjka
- po želji: 50 g grožđica i pola vanilin šećera
- dodatno: 2 žlice šećera i 2 bjelanjka koja su vam ostala
- 500 g svježeg sira
- 4 žlice šećera
- 2 vanilin šećera (npr. Dolcela)
- malo naribane limunove korice
- 3 žlice griza
-
Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu žlicu šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri. U posudu za miješanje dodajte ostale sastojke, uzdignuti kvasac s mlijekom i zamijesite glatko tijesto. Nije potrebno dodavati još brašna.
-
Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
-
Dok se tijesto diže, pripremite nadjev.
-
Grožđice namočite u vrućoj vodi pomiješanoj s vanilin šećerom i ostavite ih da malo stoje kako bi omekanile.
-
Bjelanjke koji su vam ostali čvrsto umutite s 2 žlice šećera.
-
Posebno izmiksajte sve ostale sastojke: svježi sir, šećer, vanilin šećer, limunovu koricu i griz pa na kraju ručno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
-
Uzdignuto tijesto obavezno premijesite. Uz pomoć brašna ga podijelite na 2 jednaka dijela pa svako zasebno razvaljajte. Tijesto razvaljajte na debljinu od 1 do 2 cm.
-
Pećnicu upalite na 200°C i ostavite da se grije. Tepsiju od pećice obložite papirom za pečenje.
-
Svako tijesto premažite s pola nadjeva pa po njemu rasporedite grožđice koje ste prethodno ocijedili od vode. Tijesto zarolajte u štrucu i premjestite u tepsiju.
-
Svaku štrucu premažite običnim uljem.
-
Stavite u pećnicu da se peče 10 minuta na 200°C, zatim temperaturu smanjite na 180°C i pecite još 40 do 45 minuta, ovisno o jačini pećnice.
-
Tople dizanice prekrijte krpom i ostavite da malo odstoje kako bi se smekšale.
Isprobala recept iako nisam neki strucnjak za dizana tijesta ali sve je super opisano da nije bilo greske, hvala na super receptima!!
Mari