U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Makovnjača, Orahnjača i Rogač su prhke dizanice kakve ih ja najviše volim, to je ta boja i težina tijesta koju oduvijek pamtim. Probala sam različite recepture, ali ova mi je ona prava.
Najveći problem je što uvijek ima previše tijesta, a ja kod dizanica volim nadjev, volim kad ga ima. Ovdje na fotografijama će vam se možda činiti kao da nadjeva ima previše, ali nema, ima ga taman. Kada jedete komad ove makovnjače, orahnjače ili kombinaciju s rogačem, u ustima osjetite i tijesto i nadjev, ničega nema previše. Iako, da, ukusi se razlikuju, možda nekome neće odgovarati, tada samo nadjeve smanjite za pola i dobit ćete savršenu kombinaciju ako ste više ‘tijestoljubac’.
Dizanice smo pekli u maminoj staroj rerni koja grije kao luda, pa smo često morali otvarati pećnicu, to se je malo odrazilo na dizanje tijesta tijekom pečenja. Izgled može varirati zavisno od pećnice, isto kao i vrijeme pečenja. Kod nas su se sve 3 pekle dosta dugo, ali isplatilo se, jer se sljedećih nekoliko dana sladimo ovim tradicionalnim kolačem.
Dizanice sam isto uvijek voljela jer su jako praktične – idealne su za piknike, ne mrve se, svaka je za sebe, sočne i mekane ostaju i po nekoliko dana, stvarno su zahvalne. Ako ste jedni od onih koji u proljeće puno borave vani u prirodi, šetaju i putuju, imajte na umu ovaj recept.
Ja vam donosim 3 u 1 recept, ali vi ako želite da u sve 3 imate samo mak, jednostavno napravite nadjev za mak x 3, isto tako vrijedi i za rogač, te orahe. Kombinirajte i igrajte se.
U slast!
- 2.5 dcl mlijeka
- 2 vrećice Dolcela instant kvasca ili 4 žličice ukoliko koristite veća pakiranja
- 140 g šećera
- 600 g Podravka oštrog brašna
- 100 g svinjske masti
- 4 žumanjka
- 250 g Dolcela maka u zrnu potrebno samljeti
- 100 g šećera
- 1 Dolcela limun šećer
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 20 žlica vrućeg mlijeka
- 250 g mljevenih oraha
- 120 g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 14 žlica vrućeg mlijeka
- 250 g rogača
- 100 g šećera
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 20 žlica vrućeg mlijeka
- 2 srednje jabuke naribane na sitno bilo koje sorte
-
Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu 2 žlice šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
-
U posudu za miješenje stavite ostatak šećera zajedno s ostalim sastojcima za tijesto, dodajte uzdignuti kvasac s mlijekom i zamijesite glatko tijesto. Nije potrebno dodavati još brašna.
-
Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
-
Dok se tijesto diže pripremite nadjeve.
-
Svaki nadjev pripremite tako da samo pomiješajte žlicom sve navedene sastojke.
-
Pazite da kod nadjeva za mak, mak sameljete, kao i kod nadjeva za orahe da sameljete orahe. Kod nadjeva za rogač, moj savjet vam je da jednu jabuku naribate na krupno, drugu na sitno. Pazite i da vam je mlijeko vruće.
-
Uzdignuto tijesto možete, ali i ne morate premjesiti (tijesto s rogačem nije premiješeno, ostala dva jesu, ovo koje nije premiješeno kada je pečeno se manje mrvi, ali je i delikatnije kod valjanja). Zatim ga uz pomoć brašna ili razvaljajte na jedno veliko tijesto koje ćete zatim izrezati na 3 jednaka dijela ili tijesto podijelite na 3 jednaka dijela, pa svako zasebno valjajte. Tijesto neka vam bude razvaljano tanko (0.5-1 cm, nikako deblje).
-
Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije. Tepsiju od pećice obložite papirom za pečenje.
-
Svako tijesto premažite jednim nadjevom, zarolajte u štrucu, premjestite u tepsiju. Ponovite s ostalim tijestima.
-
Svaku štrucu premažite s uljem. Stavite u pećnicu da se 10 minuta peče na 200C, zatim temperaturu smanjite na 180C i pecite još oko 40-45 minuta, zavisno od pećnice.
-
Tople dizanice prekrijte krpom i ostavite da malo odstoje kako bi omekanile.
Ukoliko ne volite rupe u dizanicama, tada gotove, još vruće i pečene dizanice preokrenite naopako nakon pečenja, ostavite ih tako oko 5 minuta, pa ih okrenite nazad. Zrak bi u tom vremenu trebao izaći van i tijesto bi se trebalo spojiti.
Ukoliko ćete koristiti gotov nadjev od maka, tada iz sastojaka izbacite šećer.