Aronija je postala poznata i kod nas, do prošle godine rijetko je tko znao za nju, a već ove godine sve je više voćara koji su odlučili zasaditi baš nju. Ona je jedna od najzdravijih namirnica za koje znam, okus joj nije fin, trpak je, ponekad gorak i svježih bobica dnevno smijete pojesti oko 200-300 g, ali se preporuča ipak manje, oko 10-ak bobica. U desertima i jelima izvrsno funkcionira, slatka je. Funkcionira i u pekmezima i džemovima u kombinaciji sa breskvama ili još bolje jabukama. Kada ovaj liker bude gotov, dok ga budete pili nećete ni znati da je od aronije, njen trpak okus će se promijeniti u fini pitki liker. Znam, jer smo ovaj recept isprobali još prošle godine. Provjereno je fino i svakako vam preporučam da svoje crne bobice potrošite na ovaj način.
Recept
- 1 kg aronija
- limun
- komad đumbira
- 1 kg šećera
- 4 vanil šećera
- 2 štapića cimeta
- 20 ak cijelih klinčića
- 2 l rakije
-
Prvo si pripremite veliku teglu koju ste prethodno oprali. Trebala bi biti sa što širim grlom, da sve što ide u liker možete staviti u nju.
-
Operite aroniju i pripremite si ostale sastojke. Limun narežite na komade. Korijen đumbira ogulite i također izrežite na manje komade. (Korijen đumbira imate za kupiti u gotovo svim većim prodavaonicama tipa Kaufland)
-
U teglu stavite sve suhe sastojke pa zalijte rakijom. Lagano sve promiješajte.
-
Teglu dobro zatvorite poklopcem ili celofanom i gumicom, kako vam alkohol nebi ishlapio.
-
Povremeno sve zajedno promiješajte. Rakija će s vremenom mijenjati boju, na suncu ju trebate držati 6 tjedana.
-
Nakon što prođe oko 6 tjedana odnosno dok se šećer skroz ne otopi, liker ocijedite kroz sito, zatim čisti liker kroz ljevak ulijte u čiste boce.
DRAGA SANJA, JA ARONIJU POBRALA JUČER (20.09.) I SAD NEMA SUNCA VIŠE ZA DOZRIJEVANJE LIKERA… JESEN NA VRATIMA…ŠTA SAD, DA RADIM “BEZ SUNCA” ISTIM POSTUPKOM ILI…?
🙁
Draga Lea, nekako mi je promaknuo tvoj komentar, vjerujem da si se već snašla..ali ako zatreba nekom drugom savjet, može se držati na sobnoj temperaturi unutra i postupak je isti, možda će samo trebati tjeda duže, a ako se kuća grije moža bude i brže 🙂
Kako iskoristiti ARONIJU preostalu od likera
Možete ju spremiti kao kompot možda pa koristiti za kolače 🙂
pozz, napravio sam po vašem receptu i ispalo je savršeno. na godinu radim 10l. 🙂
pozdrav, probao sam vaš recept i odličan je svaka čast
mENE ZANIMA DA LI MOZE OD OSUŠENE ARONIJE
Preporuka je da se uvijek pravi od svježeg voća, doista nisam još probala sa sušenim pa ne znam kako bi ispalo a ne bi voljela reći da može pa da ne uspije 🙂
Poštovan, interesira me koja vrsta rakije. Neki kažu kako šaljiva ubije sav okus i kako je bolja loza. Hvala
moze li od smrznutog voca
Iskreno, nisam probala 🙂 ali vjerujem da bi moglo, samo da se prije odmrzne..
Poštovana Sanja,čitam vaš recept i planiram raditi liker u vecoj kolicini pa me zanima mora li to biti bas u staklu ili moze u plasticnom burencetu?hvala
RADILA SAM RAKIJU PO OVOM RECEPTU PRIJE PAR GODINA I BILA JE SUPER. JA SAM RADILA OD “MESA” SMRZNUTE I PREŠANE ARONIJE (PREŠALA SAM ARONIJU ZA SOK, A MESO SAM ISKORISTILA ZA LIKER). IZVANREDNO.
Pozdravljeni
Že tretje leto delam po vašem receptu liker in sirup, od sirupa ostanek naredim đem. Hvala vam super recepti. Sam ne vem kako shraniti ostanke od likerja. Za pomoč hvala in. Lep pozdrav
Moj postupak za dobijanje likera od aronije od jednog kila aronije se iscedi sok na sokovniku i pomeša sa litrom vode vanilom i limunom i pola kila šećera i prokuva, Kada se ohladi pomeša se sa lozovom rakijom ili votkom 1litar i dobro izmeša i prelije u flaše.
Poštovana, lijep pozdrav. Odlučila sam se i ja okušati u pripremi aronije po vašem receptu. Možete li mi reći koju rakiju bih trebala Koristiti? Unaprijed Hvala! Lp
Prvi put sam prošle godine radila liker po ovom receptu i fenomenalan je. Danas sam pobrala aroniju i sutra u proceduru ❤. Malo sam u problemima s rakijom ali vjerujem da mogu kombinirati i bijeli rum
Liker je fenomenalan.ja koristim lozovaču rakiju
Pozdrav, koja vrsta rakije je najbolja za pomiješati sa aronijom?
Hvala na odgovoru
Drugi put pravim liker po vasem receptu, odlican je. Tko god ga je probao svi su odusevljeni??
Draga sanja, hvala na receptu! ? Sve sam pravila baš tako, osim đumbira, i dobila sam savršeno fini liker! Nisam oduševljena samo ja, nego i baš svi koji su probali! Sada pravim novu turu jer me strah da ću brzo ostati bez prethodne! ?
Ja umjesto rakije koristim vitku jer je bez mirisa. Treba je malo razrijediti, sama je suviše jaka. Najbolje je da ima 25 – 28% alkohola.
Sve druge sastojke dodao sam prema receptu
Ispravak: umjesto rakije koristim VOTKU!
Za promjenu stavio sam u jednu crno vino umjesto rakije. U drugu šljivovicu. Javit ću vam rezultate.
Mi smo isto radili po ovom receptu pa sada nestrpljivo čekamo do 22.09 (6 tjedana) da vidimo što će od toga ispasti. Nadamo se da nismo rakiju uludo bacili.
Evo mali update: danas pretočeno i mogu reći da je liker super
sve 5 ali nije mi jasno zašto sunčanje rakije?
zamislite što se događa s termolabilnim tvarima na tempčeraturama od 50 do 60 st C.
ja sve rakije držim u mraku konobe 4 do 6 tjedana i uvijek sve bude u redu.
A što je termolabilno u likeru od Aronije? Rakija koja se peče? Aronija koja dozrijeva na suncu? Staklena ambalaža koja se izrađuje na 800 stupnjeva?
Ne pametovati