Domaći slanci

Obožavam ovakve stvari raditi domaće, pogotovo kada ispadnu još i bolje ili identične kupovnima, ali naravno zdravije. Recept za domaće slance ne može biti jednostavniji nego što je. Kada sam naišla na recept kod Darka na webu, mislila sam ‘uff nedostižno’, a kada ono – Pogledajte ih! Prefini su! Ne znam dali među vama ima onih koji uvijek kao ja požele da ovi slanci u pekarama  na sebi imaju više ovog slanog? – Ako ima i ako budete isprobavali ovaj recept, nemojte pokušati nadoknaditi tu količinu jer je preljev jako slan i zapravo im uopće ne treba toliko toga gore, iako u tijesto ne ide sol.

Sastojci za tijesto (oko 15 komada):

  • 1 pakiranje svježeg kvasca (40 g)
  • 1 žličica šećera
  • oko 250 ml mlijeka
  • 500 g mekog brašna
  • 50 ml ulja
  • 3 velike žlice kiselog vrhnja

Sastojci za premaz:

  • malo mlijeka i ulja

Sastojci za slani preljev:

  • 3 žlice mekog brašna
  • 3 žlice soli
  • voda po potrebi, oko 80-100 dcl

Priprema:

  1. U manjoj posudici razmrvite kvasac, dodajte mu šećer i zalijte dijelom mlijeka od količine napisane u sastojcima. Ostavite na toplom da se digne. Oko 10 minuta. Ukoliko ne nabubri, bacite ga i ponovite s drugim kvascem.
  2. U veliku plastičnu posudu stavite brašno, ulje, kiselo vrhnje i uzdigli kvasac. Zamijesite tijesto postepeno dodavajući ostatak mlijeka koji vam je ostao. Mijesite tijesto oko 8-10 minuta dok ne dobijete glatko tijesto kao za kruh.
  3. Posudu prekrijte krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže dok se ne udvostruči. (od 30-60 minuta)
  4. Nakon što se je tijesto diglo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu površinu i još ga jednom kratko premijesite.
  5. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  6. Od velike kugle tijesta odvajajte kuglice veličine jajeta i stavljajte negdje sa strane na pobrašnjenu površinu. Najlakše vam je ako sve radite na stolu.
  7. Na veliku tepsiju stavite masni papir.
  8. Zatim svaku kuglicu razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini kao tortilju, u krug i tanko 🙂 Zarolajte ju u štapić i položite na tepsiju. Ostavite malo mjesta među slancima.
  9. U jednoj manjoj posudici si napravite premaz od malo mlijeka i ulja i premažite slance na tepsiji.
  10. Slance stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 15 minuta.
  11. Dok se oni krenu peći vi napravite slani preljev tako da u jednoj posudici dobro pomiješate brašno, sol i vodu. Smjesa treba biti gušća nego za palačinke. Možete korigirati gustoću dodavanjem brašna ako je jako rijetko ili vode ako vam je pregusto.
  12. Par minuta prije kraja pečenja, kada se slanci u pećnici već malo zarumene, izvadite ih van i kistom ili žlicom poprskajte slance slanim preljevom. Preljev je slan i nemojte pretjerati kao ja.
  13. Nakon što ste poprskali slance, vratite ih još u pećnicu na nekoliko minuta da se skroz zapeku i zarumene i tada su gotovi. Kada ih izvadite prekrijte ih sa krpom i ostavite da malo odstoje, kojih 5 minuta.
  14. Ponovite postupak valjanja i slaganja slanaca i sa ostalim tijestom. Ima taman za 2 ture pečenja.

I uživajte u finim domaćim slancima.

Obradujte ukućane i pošaljite mi slike kako su vam ispali i jeste li zadovoljni.

Ja sam stvarno uživala radeći ih, nadam se da ćete i vi.

Dobar tek!

Sanja

Share this

Pin

8 komentara

  1. Isprobano doduse vec odavnoi od mene sve pohvale 🙂

  2. eee i ja sam davno nasla taj njegov recept i sve se vec neko vrijeme spremam da ih napravim pa nikako da postignem =))) ali definitivno super izgledaju!

  3. Anonymous

    Predivno, sada cu da ih zamijesim, pa javljam utiske

  4. Anonymous

    Evo da se i ja pohvalim da upravo jedem slance koje sam po ovom receptu radila prvi put..uzivam u njima ali kako je krenulo malo sam ih napravila hehe

  5. Tijesto je preodlično, pečem ih drugu noć za redom 🙂 Odlični i nakon što odstoje preko noći! Jedina zamjerka preljev koji je prepreprepreslan, ali smanjujem dozu soli u narednim 😉

  6. Alica Stančin

    Moja djeca oduševljena, kažu bolje no u pekari…prefini su 🙂

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.