Flammkuchen je nešto najbolje što sam probala zadnjih mjeseci. Naziva se još i Flame Cake, karakterizira ga spoj tanko valjanog tijesta i topinga na vrhu. Jako je slično pizzi, ali je tijesto još bolje, hrskavije i ukusnije. Ove sastojke ćete uvijek imati doma. Na tijesto možete staviti samo svježi sir i špinat ili luk i slaninu. Što god vam se tog dana jede ili imate u frižideru.
Sastojci za tijesto:
- 500 g mekog brašna
- 2 žličice suhog kvasca ili 20 g svježeg
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 6 žlica ulja (ja stavim maslinovo ako ga imam)
- 3 dcl tople vode
Priprema tijesta:
- Prvo što trebate je zamijesiti tijesto i dok se ono diže Vi si pripremite sve ostalo.
- Brašno usujete u posudu, napravite rupu u koju stavite suhu germu i malo tople vode i ostavite čisto minutu da se to spoji, ako koristite svježu germu tada ju u jednoj posudici pomiješajte sa toplom vodom i ostavite da stoji malo duže dok ne nabubri, tada stavite u brašno, dodajte sol, šećer, ulje i toplu vodu te zamijesite glatko tijesto.
- Ostavite da se diže oko 45 minuta.
- E sada, nadjev si birate sami onako kako volite, što jedete ili što imate doma.
Nadjev:
- kiselo vrhnje
- svježi sir
- feta sir
- soja
- crveni luk
- češnjak
- ružmarin
- rajčice
- bijelo meso
- …
Priprema nadjeva:
- Prvo sam si napravila umak od vrhnja i začina, tu si obavezno dodajte soli i probajte dok vam nije fino.
- Zatim sam bijelo meso izrezala na sitne kockice, začinila i popržila na tavi 15-20 minuta dok nije bilo gotovo.
- Izrezala sam si poriluk, rajčice, feta sir, mozzarelu i oprala sam tikvicu (nisam ju gulila) i pripremila si tvrdi sir za ribanje.
- Sada pećnicu upalite na 250C i ostavite da se grije.
- Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga tanko na kvadrat, neka bude najviše 0.5 cm debelo.
- Na tacnu složite masni papir, ja sam malo po masnom papiru premazala i maslaca.
- Tijesto izrežite na trakice kao mlinci kada se rade i poslažite na tacnu.
- Prvo premažete sa umakom od kiselog vrhnja. Preko rubova ne trebate mazati, ostavite ih prazne da se mogu dići i lijepo ispeći. Zatim stavite nekoliko komada piletine, na nju poriluk, pa rajčicu, malo feta sira, malo mozzarele, tikvicu naribajte na onu krupnu rendu i na vrh malo tvrdog sira na sitnoj rendi.
- Stavite peći 15 minuta na 250C u ugrijanu pećnicu.
Iznenadit ćete se kako je tijesto fino i hrskavo, a opet mekano.
Slažite si svoje Flammkuchene kako volite i s vašim najdražim namirnicama.
U slast!
Sanja
izgledaju savršeno
Joooj znaš kako je to finoo 🙂
Ja otkako sam otkrila ovo tijesto samo njega radim za pizzu, na isti način sve, i mijesim i pečem, samo drugi nadjev i bude zakon 🙂
Izgleda odlično!! Jel’ mogu tijesto napraviti dan ranije, pa ostaviti u frižideru do sutradan (kad dođem s posla 😀 )?
Pozdrav, mene zanima samo jel bude tijesto kad se ispeče tvrdo tj hrskavo ili meko? Tnx 😉
Joj dobro li je 🙂
Ne znam dali moze 🙂 Nisam jos nikad tako, ali po nekoj logici mislim da nebi trebalo biti problema 🙂 Jer se tako barata i sa tijestom za pizzu, a ovo je prakticki isto 🙂
Rubovi i dno budu hrakavi onako lijepo, a tijesto ispod punjenja i u sredini bude meko 🙂 Razvaljaj ga na mozda 1. cm i bit ce taman 🙂
Jaoj, što ti je ovo dobro. Imam vrhnje, pečurke i malo kačkavalja..I mladi luk!! Odoh:)))
Ajooj sto je tebi dobra kombinacijaaaa 🙂
Odlican recept! Danas sam dva puta pekla, ali i prepekla … nazalost. Moram samo skuziti temperaturu i vrijeme pecenja u mojoj pecnici, ocito je malo prejaka, ali unatoc prepecenosti, jako je fino.