Flammkuchen

Flammkuchen je nešto najbolje što sam probala zadnjih mjeseci. Naziva se još  i Flame Cake, karakterizira ga spoj tanko valjanog tijesta i topinga na vrhu. Jako je slično pizzi, ali je tijesto još bolje, hrskavije i ukusnije. Ove sastojke ćete uvijek imati doma. Na tijesto možete staviti samo svježi sir i špinat ili luk i slaninu. Što god vam se tog dana jede ili imate u frižideru.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g mekog brašna
  • 2 žličice suhog kvasca ili 20 g svježeg
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 6 žlica ulja (ja stavim maslinovo ako ga imam)
  • 3 dcl tople vode

Priprema tijesta:

  1. Prvo što trebate je zamijesiti tijesto i dok se ono diže Vi si pripremite sve ostalo.
  2. Brašno usujete u posudu, napravite rupu u koju stavite suhu germu i malo tople vode i ostavite čisto minutu da se to spoji, ako koristite svježu germu tada ju u jednoj posudici pomiješajte sa toplom vodom i ostavite da stoji malo duže dok ne nabubri, tada stavite u brašno, dodajte sol, šećer, ulje i toplu vodu te zamijesite glatko tijesto.
  3. Ostavite da se diže oko 45 minuta.
  4. E sada, nadjev si birate sami onako kako volite, što jedete ili što imate doma.

Nadjev:

  • kiselo vrhnje
  • svježi sir
  • feta sir
  • soja
  • crveni luk
  • češnjak
  • ružmarin
  • rajčice
  • bijelo meso

Priprema nadjeva:

  1. Prvo sam si napravila umak od vrhnja i začina, tu si obavezno dodajte soli i probajte dok vam nije fino.
  2. Zatim sam bijelo meso izrezala na sitne kockice, začinila i popržila na tavi 15-20 minuta dok nije bilo gotovo.
  3. Izrezala sam si poriluk, rajčice, feta sir, mozzarelu i oprala sam tikvicu (nisam ju gulila) i pripremila si tvrdi sir za ribanje.
  4. Sada pećnicu upalite na 250C i ostavite da se grije.
  5. Kada se tijesto diglo, razvaljajte ga tanko na kvadrat, neka bude najviše 0.5 cm debelo.
  6. Na tacnu složite masni papir, ja sam malo po masnom papiru premazala i maslaca.
  7. Tijesto izrežite na trakice kao mlinci kada se rade i poslažite na tacnu.
  8. Prvo premažete sa umakom od kiselog vrhnja. Preko rubova ne trebate mazati, ostavite ih prazne da se mogu dići i lijepo ispeći. Zatim stavite nekoliko komada piletine, na nju poriluk, pa rajčicu, malo feta sira, malo mozzarele, tikvicu naribajte na onu krupnu rendu i na vrh malo tvrdog sira na sitnoj rendi.
  9. Stavite peći 15 minuta na 250C u ugrijanu pećnicu.

Iznenadit ćete se kako je tijesto fino i hrskavo, a opet mekano.
Slažite si svoje Flammkuchene kako volite i s vašim najdražim namirnicama.

U slast!

Sanja

Share this

Pin

10 komentara

  1. izgledaju savršeno

  2. Joooj znaš kako je to finoo 🙂
    Ja otkako sam otkrila ovo tijesto samo njega radim za pizzu, na isti način sve, i mijesim i pečem, samo drugi nadjev i bude zakon 🙂

  3. mama

    Izgleda odlično!! Jel’ mogu tijesto napraviti dan ranije, pa ostaviti u frižideru do sutradan (kad dođem s posla 😀 )?

  4. Pozdrav, mene zanima samo jel bude tijesto kad se ispeče tvrdo tj hrskavo ili meko? Tnx 😉

  5. Joj dobro li je 🙂

  6. Ne znam dali moze 🙂 Nisam jos nikad tako, ali po nekoj logici mislim da nebi trebalo biti problema 🙂 Jer se tako barata i sa tijestom za pizzu, a ovo je prakticki isto 🙂

  7. Rubovi i dno budu hrakavi onako lijepo, a tijesto ispod punjenja i u sredini bude meko 🙂 Razvaljaj ga na mozda 1. cm i bit ce taman 🙂

  8. Jaoj, što ti je ovo dobro. Imam vrhnje, pečurke i malo kačkavalja..I mladi luk!! Odoh:)))

  9. Ajooj sto je tebi dobra kombinacijaaaa 🙂

  10. Maja

    Odlican recept! Danas sam dva puta pekla, ali i prepekla … nazalost. Moram samo skuziti temperaturu i vrijeme pecenja u mojoj pecnici, ocito je malo prejaka, ali unatoc prepecenosti, jako je fino.