Flekice s kupusom

U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije  
 

Ovo je jelo koje se pravi od kada znam za sebe, netko to zove krpice sa zeljem, a netko flekice s kupusom i jede se u skoro svakom podneblju lijepe naše. Tako smo i mi ovaj recept uvrstili u našu kuharicu ‘Gastro putovanje Virovitičko-podravskom županijom’ koju možete prelistati na stranicama županije. Za pregled je dostupan samo dio, a uskoro će biti dostupna i u prodaji.

Ovaj recept je skroz jednostavan i lagan, a jelo je ono koje nas vraća u djetinjstvo.Kao mala ovo nisam voljela jesti, ali danas je već druga priča, danas jedva čekam da dođe zima i da kiselimo kupus. Također, netko ovo radi s kiselim kupusom, a netko sa svježim, postupak je isti, jedino ako radite sa svježim, bude malo slađe, to kako tko voli. Tjesteninu su uvijek radile same domaćice, tako vam i ja danas donosim recept za domaće flekice-krpice.

Ako imate vremena zabrašnite ruke, a ako nemate, skuhajte kupovnu tjesteninu po želji.

Uživajte u okusima jeseni i zime!

Dobar tek!

Flekice s kupusom
Kiseli kupus bio je pravi specijalitet. Jeo se je gotovo pola godine, od početka jeseni, do početka proljeća. Izvrsna hranjiva i ljekovita svojstva čine ga neizostavnom zimskom namirnicom.
Sastojci:
Sastojci
Priprema:
Priprema
  1. Zamijesite tijesto od brašna, jajeta, soli i vode. 

  2. Ovo tijesto možete trgati rukama u zakuhanu slanu vodu ili ga možete razvaljati na dobro pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 2 -3 cm.

  3. Nožem izrežite široke trake, dobro ih pobrašnite kako vam se nebi ljepile jedna za drugu pa ih naslažite jednu na drugu. Nožem narežite male kockice (flekice).

  4. U veliki lonac nalijte vodu i dobro ju posolite. Kada voda zakuha, ubacite sve flekice i kuhajte dok ne isplivaju na vrh lonca. Ocijedite ih te malo operite pod mlakom vodom kako vam se ne bi zalijepile.
  5. Kupus operite i krupno naribajte.
  6. U dublju tavu ulijte ulje ili stavite mast da se zagrije. Dodajte naribani kupus, podlijte vodom i malo posolite. Dinstajte kupus dok ne omekša. Stalno podlijevajte s malo vode kako ne bi zagorio. Nakon otprilike 30 minuta, kupus će biti gotov. Dodatno ga malo posolite i popaprite.
  7. Dinstani kupus pomiješajte s flekicama i poslužite.

Share this

Pin