Grah stvarno rijetko kuham, uvijek to prepuštam mami ili svekrvi. Ovo je njihov recept, ali u mojoj izvedbi za vas, jednako mlade domaćice poput mene koje ste u potrazi za onim domaćim starinskim receptom, za kojeg je potrebno samo malo ljubavi.
Grah nazivaju superhranom jer posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Sadrži lecitin te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, ima malo masti i ne sadrži one zasićene kao ni kolesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.
Grah ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti i oboljeli od celijakije.
Recept
- 0.5 l graha
- voda
- 1 crveni luk
- kobasica šunka, slanina...
- 1 mrkva
- lišće peršina
- pastrnjak može i bez njega
- 1 krumpir
- oko 1 dcl ulja
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica crvene paprike
- 3 žlice brašna
- sol
- papar
-
Večer prije grah namočite u oko 2 l vode. (kažu da zbog ovog manje nadima)
-
Sutradan ga prvo skuhajte u 2.5 l hladne vode samo dok ne prokuha, zatim tu vodu bacite, na grah nalijte 3 l vruće vode i stavite da se kuha.
-
Odmah dodajte 1 nasjeckani crveni luk i suhomesnato po želji. Posolite i popaprite.
-
Kada prokuha dodajte narezanu mrkvu, peršin, pastrnjak i krumpir. Nastavite kuhati na jakoj vatri najmanje oko sat vremena, sve dok grah ne omekša.
-
Kada je grah kuhan, napravite zapršku tako da u posebnom loncu na ulju popržite nasjeckani češnjak samo da zamiriši, na to dodate brašno i popržite ga. Zatim nadolijte malo vruće vode, dodate crvenu papriku, promiješate i umutite u grah. Kuhajte još nekoliko minuta.
-
Ako vam zaprška smeta možete samo zamutiti malo brašna, soli i mlake vode, pa to umutiti u grah do željene gustoće. Netko umuti i malo paradajz sosa.
-
Na kraju grah probajte, ukoliko treba dosolite i uživajte.
Uvijek svi kuhaju pola litre graha. To je dovoljno za jedan veliki lonac.
U grah po želji možete nadodati i korijen peršina, celer, češnjak, lovorov list ili vegetu.
Ja bih preporucio da grah kuhate malo duze ali na laganoj vatri, a kod zaprske crvenu mlevenu papriku dodajte na koncu, ako kojim slucajem zagori ( crvena paprika ) od njega ce zaprska postati gorka.Inace recept mi se veoma dopada ovo cu kuhati tokom ovog tjedna. Bok.
Evo izmjenila sam ovo za crvenu papriku da se nju zadnju doda, hvala ti 🙂 A meni su ovi stari rekli da se grah kuha na jakoj vatri 🙂 A svejedno se on dugo kuha, oko 1:30 h, mislim to isto zavisi od graha, neće se svaki isto kuhati.
Odličan! Hvala na receptu! 🙂
ja ne namacem grah,vec ga samo prokuham,operem i stavim kuhati. Dodam mrkvu,luk,persin,meso….dakle sve isto kao i vi. Ostavim ga pola sata na jacoj vatri …ne solim jos. Tek nakon pola sata smanjim vatru i dodam sol,zacine i sl. Jer ako se prvo malo neslan kuha omeksa ljuska pa nece biti tvrd. To isto vrijedi i kad se kuha kukuruz( bolje uopce ne soliti) ili kad se kuha bilo koja mahunarka ili povrce s tvrdom opnom. Dalje naravno grah zaprzim isto kao vi . Najbolje je kad je domaci grah jer tad je ukus malsimalno dobar.
Pozdrav( i izvinite za velika slova..nesto nece da se smanje)
ZABAVLJA ME RECEPT, SUPER JE, UPRAVO KUHAM I ZA CCA POL SATA ĆE BITI GOTOV 🙂
eo sad pristavio pacmo vidjet stac bit
Kuhate li s otklopljenim ili zaklopljenim loncem?
svakako treba nadolijevati vode tokom kuhanja?
Pozdrav Eva, većinom ne kuham, no to je od domaćice do domaćice, prije se skuha ako je zaklopljen vjerojatno 🙂 Ja ne nadolijevam vodu, ali i to može po potrebi, zavisno jel volite gušći ili rjeđi grah 🙂
Sviđa mi se reCept 🙂 i imam jedno pitanjce. Koje BraŠno koristite za zaprŠku s obzirom da ste Gore naveli da je bez glutena?
Pozdrav Andrea, spomenula sam grah, ne recept.
Zapršku možete izbaciti ako ju inače ne volite ili vam smeta.
Dobar recept s puno povrća. Ugustiti se može i kuhanim, pa zdrobljenim krumpirom, ili po dalmatinski, pomidorom. Dobro je odmah u namakanje staviti list-dva lovora i dosta ružmarina, i onda to ostaje do kraja. Ja prokuhavam u novim vodama dok god ima pjenice, ovo danas sam promijenio pet voda. Nije gubljenje vremena, jer se sve to vrijeme grah zapravo kuha. List peršina je dobar, ali u kuhanje odlično ide i narezani korijen. Ja kao talijanke, ako u kuhinji nema bosiljka u tegli samo frknem nosom. Bosiljak ide u sve. Ovaj put sam se suzdržao da ne stavim i korabu, slijedeći put, ako budem imao, svakako ću staviti. Ali sam dodao narezanu jabuku, na kraju.
jucer sam ga pravila, pre dobar je ispo, hvala na receptu ?
4
čisto ok je ispao za prvi puta, hvala na receptu!!
Sto tocno znaci pola litre graha? Hvala 🙂
Hej Domagoj, tako me svekrva naučila hehe, uzmeš onu mjericu od 0.5 l i napuniš ju grahom do vrha 🙂
Igor, zašto DODATE jabuku na kraju? Zanima me 🙂
Grah je odlican
Za one koji su pitali za grah bez brašna, odnosno zaprške… može se pojačati doza graha, te se dio onda smiksa sa štapnim mikserom (dio graha) i vrati u varivo, taj smiksani grah zagusti varivo, te se tako izbjegne zaprška 🙂
da nebi bilo vjetrova stavite jednu žlicu sode bikarbone i vjetrova nema
Vec drugi put po vasem receptu pravimo. O D L I C N O ❤️ Korona vrijeme za nove recepte
Draga Jelena, baš mi je drago da je fino, hvala ti puno 🙂
pozdrav, upravo sam napravila grah po vašem receptu (mala izmjena samo s zaprškom koju sam napravila s jednom žlicom brašna, tek toliko da malo da “šmek”….i dodala sam ovo sto ste sugerirali na kraju, peršin i celer korjen i bez krumpira…moram reći, super recept i prekrasan grah :). Hvala!
PRESAvršen recept, Jedino pred kraj kuhanja stavim i Par domaće dimljene KOBASICE.
VALJA MALO PROPRŽITI SLANINU NA MALO ULJA I ONDA UBACITI CRVENI LUK I NJEGA MALO PROPRŽITI(DOK NE POŽUTI)ONDA NALITI VODU UBACITI PAR SVINJSKIH NOGICA(TKO VOLI)I SUHOG MESA I ONDA KUHATI CCA 40 MIN PA DODATI GRAH…
E sada te zlice, male ili velike?
znači, uguglam grah bez M E S A i izleti mi ovo. lol.
Moja varijanta zaprske – u zavisnosti ODBukupne kolicine graha i tecnosti u loncu, dodam 2-3 supene kasike sitnijih zobenih pahuljica, ili mekinja….(za one, koji izbjegavaju brasno, gluten itd.) Ovo je najzdravija varijanta, a mljevenu papriku dodajem ranije, sa svim ostalim zacinima, negdje na pola kuhanja. “Princip je isti, sve drugo su nijanse”, rece Balas!?
Fenomenalno
NIkad ne soliti do samoga kraja, bolje i krace se kuha…
Ne Priznajem niti jedno jelo gdje se koristi zaprška
Odličan recept, uvijek mu se vraćam. Neizmjerno sam zahvalna na Vašim iznimno konkretnim uputama koje nas mlade kuharice ne tjeraju na plač jer ne znamo nešto procijeniti “od oka” i kojima ništa ne znače upute poput “kad nešto promijeni boju”. SUPER STE! 🙂
Nikad ne stavljam zapršku u grah. Ugusti se od povrća i samog graha kuhanjem.
Da nebi Bilo vjetrova dodati
Prstohvat mljevenog kima i, ili 2 prstohvata suhe mente
Uf, radim po ovom receptu vec više puta. SUPER je!
Već imam nekog iskustva sa kuhanjem ?, pa prilagodim naravno prema sebi.
Hvala Puno ❤️
Prvi put radila po ovom receptu. Ne znam zašto ga prije nisam probašla :/
Oduševljena sam.
Odličan, baš odličan. Neću više jikad drugačije kuhati grah.
Hvala!