Prošla je cijela zima i ne sjećam se da su mi juhe toliko pasale kao ovih dana. Cijeli tjedan, svaki dan, jedem juhe. Nekako kao da mi se tijelo budi iz zimskog sna i treba mu domaće okrijepe i snage za sve ono što slijedi u ovim sunčanijim danima pred nama.
Grašak možda nije sezonski, ali je naš domaći, ubran je u vrtu i spremljen u zamrzivač da ga imamo kada nam se jede, ovo je bio jedan od takvih dana kada se je zamrznuti grašak vadio van i kuhao.
Kako nisam jedna od onih koja voli rezance u juhi, do sada bih prije odabrala opciju da jedem ‘golu’ juhu, nego onu s rezancima. Neki dan mi je palo na pamet da napravim griz noklice, onako mekane i nježne, pomislila sam da je to skroz teško i gotovo nemoguće. Iznenadila sam samu sebe, ove griz noklice su upravo ono što sam htjela, a juha je ono što sam trebala.
Na blogu već od prije imate recept za juhu, tamo sam vam sada dodala i griz noklice, ali radi onih koji traže samo ovaj recept objavljujem ga zasebno.
Dobar tek!
- 1 cijelo jaje
- dva prstohvata soli
- 4 ravne žlice ulja
- 8 ravnih žlica griza
-
Izmutite jaje i sol pomoću pjenjače ili vilice.
-
Dodajte ulje, pa griz. Žlice neka budu ravne, a ne onako pune. Znači koliko ulja stane u žlicu toliko stavljajte i griza.
-
Smjesa za noklice će vam biti tekuća, ostavite ju par minuta da odstoji, zgusnut će se.
-
Pred kraj kuhanja juhe, malom žličicom vadite noklice i stavljajte ih u juhu (računajte da noklice nabubre, pa pazite na njihovu veličinu).
-
Kuhajte ih još 5 minuta u juhi.
-
Gotovo, fino i mekano!
Gđice Sanja, ovih dana juhice dobro dođu, pogotovo jer je prilično hladno.Svakako ću isprobati Vaš recept juhe sa noklicama.Ja ih pravim i sa kukuruznim brašnom, dodam malo peciva u smjesu.Budu jako lijepe.Mada su sa grizom najbolje.Ponekad znaju biti malo tvrđe ,zbog gustine smjese, tako da ću sljedeći put isprobati Vaš recept. Pozdrav !
Odličan recept.. I ja ih tako pravim. Samo, ponekad znam smanjiti mjeru, pa dodam 3 žlice ulja (umjesto 4) i 6 žlica griza(umjesto 8), tj. ako pravim juhu za dvoje. Hoće li biti mekše ili tvrđe ovisi i od veličine jajeta, te od toga kolika je žlica..
…hvala nA receptu, super je ?
Takve noklice radi moja mama, samo što umjesto ulja stavi žlicu masti. Posebno miješa mast i žutanjak, doda gris, zatim snijeg od bjelanjka u koji doda prstohvat soli. Savršene.
meni su upili čitavu juhu kako to spriječiti?
Draga Dubravka,
gris treba tekućine, često koristim ovaj recept, ali nije mi se desilo da upiju svu juhu baš, ali popiju malo da, eventualno samo nadoliti još vode pred kraj, budem nadodala to kao napomenu. Hvala na komentaru 🙂
Najbolji recept! Lako za zapamtiti! Hvala Sanja!
Jako smješan recetp!
odličan recept, juhu sam zakuhao uz predhodno dodane dvije žlice riže arborio a noklice sam dodao dvije minute prije nego jeriži potrebno da se skuha. tako mekane nisu mi ble nikada do sada. sve pet
Odličnooo ?
MEni je ispala smjesa ekstra tvrda. Jel ide nalraju griza 4 ili 8 zlica. Jer CITIRAM: Znači koliko ulja stane u žlicu toliko stavljajte i GRIZA. Kako onda 4 ulja, a 8 GRIZA?
POštovana Sanja,
samo vam želim zahvaliti na lijepo opisanim I točnim RECEPTIma. Sve što Sam vaše isprobala I napravila je uvijek SAVršeno. Noklice su ODLIČNE! Veselim se novim receptima,
Sve najbolje želim ❤