Sutra ulazimo u najljepši mjesec u godini, za mene nekako najposebniji, prosinac.
Za mene je ovo mjesec keksi i kuglofa – kada se kućom širi miris medenjaka, maslaca i pekmeza kojeg smo kuhali u ljeto. Sada omiljenu slatku zimnicu vadimo iz tamnog i hladnog podruma i spajamo je s prhkim keksima.
Husari imaju puno naziva, poznati su i pod nazivom oči ili dugmad, a svekrva mi je otkrila da su oni to zvali i učiteljska ili gospodska dugmad jer u ono vrijeme rijetko je tko nosio sjajne elegantne dugmadi. Tada se nije baš niti kuhao pekmez od svakakvog voća, osim onaj od šljiva, pa se u davna vremena ovaj keks nije ukrašavao narančastim ili crvenim pekmezom, već voćem i želeima.
Djeca su se u ono vrijeme jako radovala ovakvom keksu, a i starima u današnje vrijeme izmami osmijeh na lice kad se sjete svojih bezbrižnih prosinaca uz ove kekse.
Zato danas ovdje ovaj recept, jer i ja imam jedan prosinac kojeg se rado sjećam kad sam prvi put jela husare. Ukoliko volite poklanjati jestive poklone, podsjećam vas na to ovim slikama i dajem na ideju da i husari budu među vašim jestivim poklonima ove zime.
U slast!

- 500 g brašna (ja većinom pomiješam pola glatko, pola oštro)
- 150 g mljevenih orašastih plodova (ja sam koristila bademe, vi možete orahe)
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 300 g maslaca sobne temperature
- 140 g šećera
- 3 žumanjka
-
Od svih sastojaka rukama umijesite prhko tijesto. Trebam će vam nekoliko minuta da lijepo umijesite glatko tijesto. Ukoliko vam i nakon nekoliko minuta ne bude glatko, slobodno dodajte malo vode.
-
Tijesto zamotajte u foliju ili ga stavite u vrećicu i spremite ga u frižider na sat vremena da odstoji.
-
Pećnicu ugrijte na 200C.
-
Od ohlađenog tijesta uzimajte male komadiće tijesta koje rukama oblikujte u kuglicu (ja ih radim malo veće od komada lješnjaka jer su mi ljepši dok su manji).
-
Kuglice stavljajte na tepsije obložene masnim papirom za pečenje.
-
Svakoj kuglici napravite rupicu s vrhom drvene kuhače koju svako malo možete umočiti u brašno kako vam se ne bi lijepilo, iako ne bi ni smjelo.
-
Kekse pecite oko 15 minuta, pazite da ih ne prepečete.
-
Pospite ih šećerom u prahu pa zatim u svaku rupicu stavite malo pekmeza po želji. Ukoliko je pekmez jako tvrd možete ga malo zagrijati u manjem lončiću pa tek tada puniti kekse.
Ukoliko ćete u tijesto stavljati orahe, bilo bi dobro da dodate i malo limunove korice ili Dolcela limun šećer.
U suradnji s Dolcelom i WECK® staklenkama
Može li se maslac zamijeniti s domaćom masti i treba li u tom slučaju smanjiti količinu? Pozdrav
može, no ja bih smanjila količini, mast je dosta masnija 🙂