Irski kruh za pola sata

Irski kruh – Brown Soda Bread je tradicionalni kruh u kojem se umjesto kvasca koristi soda. Sastojci u ovom tradicionalnom kruhu su brašno, soda, sol i mlaćenica. Mlaćenica sadrži mliječnu kiselinu koja reagira sa sodom bikarbonom pa se formiraju sitni mjehurići ugljičnog dioksida. Mogu se dodavati i ostali sastojci kao što su maslac, jaje, grožđice i orašasti plodovi. Barem tako kaže wikipedia. Ja nisam koristila mlaćenicu već kiselo vrhnje. I to je bio pun pogodak!

Jel’ netko od vas ikada radio ili jeo Dukatove ‘Brzo i Fino’ kiflice? Dali vam je poznat onaj njihov fini miris i mekoća, te kako se tope u ustima? Ja sam dodavanjem kiselog vrhnja u ovaj kruh dobila upravo to – ‘Brzo i Fino kiflice’ u kruhu. Morate ga probati. Svakako preporučam.

Ovih dana ću ga isprobati i sa mlaćenicom, i takav recept vam i donosim, ako ju nemate kao i ja, donosim vam i zamjene.

Sastojci:

  • 175 g mekog brašna
  • 175 g nekog tamnog brašna
  • pola žličice sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • 285 g mlaćenice
  • ako nemate mlaćenicu može zamjena 300 g jogurta ili kiselog vrhnja

Naišla sam također da se može napraviti i domaća verzija mlaćenice, prenosim: U domaćoj varijanti je možete napraviti tako što ćete u jednoj šalici (od 250 ml) staviti žlicu soka od limuna i do vrha napuniti mlijekom. Ostaviti desetak minuta da odstoji i koristiti.

Priprema:

  1. Pećnicu upalite na 200C da se grije.
  2. U posudi pomiješajte brašna, sodu i sol i malo pomiješajte rukom da se sastojci rasporede.
  3. U posudu zatim dodajte mlaćenicu ili jogurt/kiselo vrhnje i rukom zamijesite glatko tijesto. (ukoliko treba, dodajte malo brašna da biste dobili lijepo glatko tijesto, smijete dodati i extra mlaćenice ili vrhnja da biste ljepše zamijesili)
  4. Okrugli kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i pospite još malo brašnom.
  5. Tijesto koje ste zamijesili stavite u kalup i malo pritisnite rukom da se kalup popuni.
  6. Tijesto zarežite u križ, x, ili nekakav cvijet. Slobodno zarežite malo dublje jer će to pomoći da se kruh što prije ispeče. Još malo ga pospite brašnom.
  7. Stavite kruh peći oko 30-35 minuta.

Ovo je relativno malen kruh, slobodno možete poduplati mjeru, ali onda samo u velikoj tepsiji pecite dva manja kruha.

Nema ništa ljepše od toplog domaćeg kruha podijeljenog sa obitelji. Ponekad me takvi jednostavni trenuci jako vesele.

Sanja

Share this

Pin

9 komentara

  1. Anonymous

    Pravila! Za zdraviju verziju sam koristila jecmeno i razeno brasno. Ispalo odlicno

  2. Pa da mogu svakakva brašna ići 🙂
    I ja se veselim ponovno ga raditi 🙂
    Hvala što ste javiliiiii :*

  3. Anonymous

    eto, odoh ga napraviti… dobila si me s ovih pola sata i što nema mijesi, digni, premijesi….

  4. Anonymous

    bravo,super mi je ispao

  5. Oooodličnoooo 🙂 Jako mi je drago 🙂 I ja bih ga mogla danas sutra raditi, baš mi se nekako opet jede 🙂

  6. baš me mami na isprobavanje

  7. nakon što sam ga isprobala, napravila sam ga već jedno 10-ak puta i podijelila recept frendicama. Mislim da to dovoljno govori 🙂

  8. Ivana

    Pitanjce .. jogurt tekući ili čvrsti?

  9. Ja većinom koristim tekući, alčio u nedostatku može i čvrsti 🙂