Irski kruh – Brown Soda Bread je tradicionalni kruh u kojem se umjesto kvasca koristi soda. Sastojci u ovom tradicionalnom kruhu su brašno, soda, sol i mlaćenica. Mlaćenica sadrži mliječnu kiselinu koja reagira sa sodom bikarbonom pa se formiraju sitni mjehurići ugljičnog dioksida. Mogu se dodavati i ostali sastojci kao što su maslac, jaje, grožđice i orašasti plodovi. Barem tako kaže wikipedia. Ja nisam koristila mlaćenicu već kiselo vrhnje. I to je bio pun pogodak!
Jel’ netko od vas ikada radio ili jeo Dukatove ‘Brzo i Fino’ kiflice? Dali vam je poznat onaj njihov fini miris i mekoća, te kako se tope u ustima? Ja sam dodavanjem kiselog vrhnja u ovaj kruh dobila upravo to – ‘Brzo i Fino kiflice’ u kruhu. Morate ga probati. Svakako preporučam.
Ovih dana ću ga isprobati i sa mlaćenicom, i takav recept vam i donosim, ako ju nemate kao i ja, donosim vam i zamjene.
Sastojci:
- 175 g mekog brašna
- 175 g nekog tamnog brašna
- pola žličice sode bikarbone
- pola žličice soli
- 285 g mlaćenice
- ako nemate mlaćenicu može zamjena 300 g jogurta ili kiselog vrhnja
Naišla sam također da se može napraviti i domaća verzija mlaćenice, prenosim: U domaćoj varijanti je možete napraviti tako što ćete u jednoj šalici (od 250 ml) staviti žlicu soka od limuna i do vrha napuniti mlijekom. Ostaviti desetak minuta da odstoji i koristiti.
Priprema:
- Pećnicu upalite na 200C da se grije.
- U posudi pomiješajte brašna, sodu i sol i malo pomiješajte rukom da se sastojci rasporede.
- U posudu zatim dodajte mlaćenicu ili jogurt/kiselo vrhnje i rukom zamijesite glatko tijesto. (ukoliko treba, dodajte malo brašna da biste dobili lijepo glatko tijesto, smijete dodati i extra mlaćenice ili vrhnja da biste ljepše zamijesili)
- Okrugli kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i pospite još malo brašnom.
- Tijesto koje ste zamijesili stavite u kalup i malo pritisnite rukom da se kalup popuni.
- Tijesto zarežite u križ, x, ili nekakav cvijet. Slobodno zarežite malo dublje jer će to pomoći da se kruh što prije ispeče. Još malo ga pospite brašnom.
- Stavite kruh peći oko 30-35 minuta.
Ovo je relativno malen kruh, slobodno možete poduplati mjeru, ali onda samo u velikoj tepsiji pecite dva manja kruha.
Nema ništa ljepše od toplog domaćeg kruha podijeljenog sa obitelji. Ponekad me takvi jednostavni trenuci jako vesele.
Sanja
Pravila! Za zdraviju verziju sam koristila jecmeno i razeno brasno. Ispalo odlicno
Pa da mogu svakakva brašna ići 🙂
I ja se veselim ponovno ga raditi 🙂
Hvala što ste javiliiiii :*
eto, odoh ga napraviti… dobila si me s ovih pola sata i što nema mijesi, digni, premijesi….
bravo,super mi je ispao
Oooodličnoooo 🙂 Jako mi je drago 🙂 I ja bih ga mogla danas sutra raditi, baš mi se nekako opet jede 🙂
baš me mami na isprobavanje
nakon što sam ga isprobala, napravila sam ga već jedno 10-ak puta i podijelila recept frendicama. Mislim da to dovoljno govori 🙂
Pitanjce .. jogurt tekući ili čvrsti?
Ja većinom koristim tekući, alčio u nedostatku može i čvrsti 🙂