Jedan od najpopularnijih švedskih kolača upravo je Kladdkaka – poslužen uz šalicu kave ili čaja savršen je za popodnevno uživanje u trenutku.
Ukoliko ste ljubitelj švedskih stvari upoznati ste i s pojmom Fika – koji bismo najbolje mogli prevesti kao pauza za kavu, odnosno Fika bi bila šalica dobre kave poslužena sa slatkim pecivom, keksima ili kolačem. Fika je vrijeme kada u danu pronađete 15 minuta za sebe, vrijeme u kojem ćete se napuniti pozitivnom energijom.
Zato je danas mojih 15 minuta izgledalo upravo ovako – švedski kolač i uživanje.
U slast!
- 2 jaja
- 130 g šećera
- 40 g Dolcela kakaa
- prstohvat soli
- 120 g maslaca
- 100 g mljevenih badema
- 100 ml Dolcela tekućeg šlaga 5+
- svježe voće po želji
-
Pećnicu upalite na 180 C i ostavite da se grije.
-
Pjenjačom izmješajte jaja i šećer u posudi.
-
U smjesu prosijte kakao i prstohvat soli.
-
Zatim dodajte i prethodno otopljen maslac i bademe.
-
Smjesu izlijte u kalup promjera 18 ili 20 cm i stavite peći oko 20 minuta. Kolač treba ostati vlažan i sočan - kada izvana dobije koricu gotov je. Pazite da ga ne presušite.
-
Kolač malo prohladite pa ga poslužite s istučenim šlagom i svježim voćem.
U suradnji s Dolcela
Kolač je odličan, mi ga jedemo sa kupinama 🙂 pravo uživanje za male i velike.