Prhki keksi od kokosa koji se tope u ustima postali su obvezan dio blagdanskih stolova, a zbog svojeg oblika potkove prema vjerovanju donose sreću.
Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
Inače ih kombiniramo s orasima, no danas u nešto snježnijoj varijanti dolaze u onoj s kokosom. Nadam se da ćete uživati, uprljati prste i usrećiti svoje bližnje ovim kokos kiflicama.
U slast!
Kokos kiflice
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 150 g maslaca
- 100 g kokosa
- 30 g šećera
- pola praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- dodatno: šećer u prahu za posipanje
Priprema:
-
Zamijesite tijesto od svih sastojaka. Neka maslac ne bude skroz otopljen.
-
Pećnicu ugrijte na 180 °C, a lim za pečenje obložite masnim papirom za pečenje.
-
Od tijesta uzimajte manje komadiće (do maksimalno 15 g) i dlanom ih oblikujte u kuglicu. Od kuglice napravite valjak koji zarolajte u kiflicu.
-
Pecite ih oko 10 minuta, ovisno o pećnici i debljini kiflica.
-
Kiflice će nakon vađenja iz pećnice možda ostati malo mekane, ali će se stajanjem dodatno stvrdnuti.
-
Još tople ih uvaljajte u šećer u prahu.
Mozete li mi reci, ako se umjesto kokosa koriste orasi, je li gramaza jednaka?s kokosom su odlicne, ali bih probala i orasima 🙂
Radila sam kiflice po ovome receptu i tijesto mi je ispalo presuho. Do te mjere da je bilo nemoguće od njega u dlanu napraviti mali “valjak”, a kamoli ga nakon toga savinuti u kiflicu. Pucalo je i raspadalo se još dok sam mijesila.
Na kraju sam Dodala 10 žlica hladnoga mlijeka kako bi nešto uspila napraviti od njega da ga ne moram bacati u smeće. Kiflice su ispale ukusne samo nešto ne štima s omjerima. Ili je do kokosa?! Stvarno ne znam…
Upravo sam ih ispekla slijedeći recept. Izvrsne su kao i svi kolači prema receptima i uputama Domaćice Sanje! 🙂
Upravo sam ih ispekla slijedeći recept. Izvrsne su kao i svi kolači prema receptima i uputama Domaćice Sanje! 🙂
Predobri!! Nestali prije Božića ? Upravo radim novu turu! Hvala na receptu!
Odlični su, samo ju jako prhki i lome se kad se ispeču.
Draga Bernarda ne bi smjeli pucati, možda ih onda treba još malo duže peći, a nakon pečenja ih probajte ostaviti na tepsiji još neko nekih 10-15 minuta da se malo stvrdnu i ohlade.
Draga Kate, sve štima s omjerima, radila sam ih doista puno puno puta, uvijek je sve dobro, nije se desilo da ispadne presuho, eventualno da je maslac previše otopljen pa da bude i ljepljivo. Bitno da je maslac mekan, sobne temperature i onda bi se trebalo sve lijepo zamijesiti. Valjak inače probajte oblikovati ne u dlanu, već da komad tijesta valjate onako na radnoj površini dlanom, kuglicu tijesta oblikovati u dlanu, staviti ju na površinu i dlanom gore dole da se dobije valjak, meni tako ide najlakše 🙂 Nadam se da sam barem malo pomogla.,.
Kiflice su super, pekla sam ih 8 min na 150 C, jedino je premali omjer secera, tijesto nije dosta slatko.