Kolač s jagodama

Danas ovdje zapisujem ovaj brzi kolač s jagodama koji će uspjeti svakome. Pečete samo biskvit, slažete jagode i zalijevate preljevom za torte, ja sam uzela onaj crveni od Dolcele.

Ukoliko volite gore možete staviti i šlag, ja ovog puta nisam. Kolač je doista fin i sočan i ovako, ali igrajte se i mašti na volju.

Nadam se da ćete uživati u vikendu ispred vas, bliži nam se i Majčin dan pa ovim kolačem možda iznenadite mamu ili nekoga tko vam je drag.

U slast!

Kolač s jagodama
Sastojci:
Sastojci:
  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer npr. Dolcela
  • 150 ml mlijeka ili vode
  • 150 ml ulja
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo npr. Dolcela
Dodatno:
  • po želji pekmez od jagode
  • 2 posudice jagoda
  • 2 crvena preljeva za torte npr. Dolcela
Priprema:
  1. Pećnicu zagrijte na 180C i ostavite da se grije.
  2. Tepsiju od pećnice obložite masnim papirom za pečenje, ako nemate veliku od pećnice, uzmite neku malo manju, zavisno od veličine tepsije ovisit će i visina vašeg biskvita.
  3. Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
  4. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, ali nemojte ih pretući kako biste ih kasnije lakše umiješali u smjesu.
  5. Žumanjke i šećere posebno izmiksajte, otprilike 2 minute sve dok se ne spoje u glatku smjesu pa im dodajte i mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sve skupa izmiksajte da se spoji.
  6. Sada u smjesu žumanjaka dodajte bjelanjke, nježno špatulom i kružnim pokretima uvijek u istu stranu spojite smjese.
  7. Gotovu smjesu izlijte u tepsiju (moja je oko 26*37 cm, nemam veću), lagano poravnajte špatulom i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 10-15 minuta, zavisno od pećnice i koliko je velika tepsija. Probodite nožićem nakon 10-e minute i ukoliko je suh biskvit je gotov.

  8. Biskvit malo ohladite.
  9. Ukoliko želite možete ga premazati s par žlica pekmeza od jagoda.
  10. Svježe jagode operite i nasjeckajte ih na sitno pa ih na gusto poslažite po biskvitu, utisnite ih malo rukom da se poravna.
  11. Preljev za torte pripremite po uputama s vrećice, trebat će vam 500 ml vode i 4 žlice šećera, ali sve piše na pakiranju.
  12. S preljevom prelijte kolač i stavite ga na hlađenje.
  13. Ukoliko želite možete ga premazati šlagom.

Share this

Pin

Leave a Comment

Recipe Rating




Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.