Danas ovdje zapisujem ovaj brzi kolač s jagodama koji će uspjeti svakome. Pečete samo biskvit, slažete jagode i zalijevate preljevom za torte.
Ukoliko volite gore možete staviti i šlag, ja ovog puta nisam. Kolač je doista fin i sočan i ovako, ali igrajte se i mašti na volju.
Za vas imam i kod od 10% popusta na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
Nadam se da ćete uživati u vikendu ispred vas, bliži nam se i Majčin dan pa ovim kolačem možda iznenadite mamu ili nekoga tko vam je drag.
U slast!
- 4 jaja
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 ml mlijeka ili vode
- 150 ml ulja
- 250 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- po želji pekmez od jagode
- 2 posudice jagoda
- 2 crvena preljeva za torte
-
Pećnicu zagrijte na 180C i ostavite da se grije.
-
Tepsiju od pećnice obložite masnim papirom za pečenje, ako nemate veliku od pećnice, uzmite neku malo manju, zavisno od veličine tepsije ovisit će i visina vašeg biskvita.
-
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
-
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, ali nemojte ih pretući kako biste ih kasnije lakše umiješali u smjesu.
-
Žumanjke i šećere posebno izmiksajte, otprilike 2 minute sve dok se ne spoje u glatku smjesu pa im dodajte i mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sve skupa izmiksajte da se spoji.
-
Sada u smjesu žumanjaka dodajte bjelanjke, nježno špatulom i kružnim pokretima uvijek u istu stranu spojite smjese.
-
Gotovu smjesu izlijte u tepsiju (moja je oko 26*37 cm, nemam veću), lagano poravnajte špatulom i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 10-15 minuta, zavisno od pećnice i koliko je velika tepsija. Probodite nožićem nakon 10-e minute i ukoliko je suh biskvit je gotov.
-
Biskvit malo ohladite.
-
Ukoliko želite možete ga premazati s par žlica pekmeza od jagoda.
-
Svježe jagode operite i nasjeckajte ih na sitno pa ih na gusto poslažite po biskvitu, utisnite ih malo rukom da se poravna.
-
Preljev za torte pripremite po uputama s vrećice, trebat će vam 500 ml vode i 4 žlice šećera, ali sve piše na pakiranju.
-
S preljevom prelijte kolač i stavite ga na hlađenje.
-
Ukoliko želite možete ga premazati šlagom.