Komiška pogača

Prije nekoliko godina ljetovali smo na otoku Visu, točnije u Komiži. Posebno mjestašce koje mi se uvuklo pod kožu toliko da sam tamo ljetovala dvije godine za redom. Osim što od tamo nosim lijepe uspomene nosim i recept za Komišku pogaču.

Postoji Viška i Komiška pogača. Razlika je što u Viškoj nema pelata i što se reže na trokute, a Komiška sadrži pelate i reže se na kocke. Meni je finija ova druga verzija, jer je sočnija i bogatija okusima.

Sastojci za tijesto:

  • 800 g oštrog brašna
  • 6 dcl mlake vode
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 vrećice suhog kvasca

Priprema tijesta:

  1. Tijesto zamijesite od svih sastojaka i pustite da se udvostruči.

Sastojci za nadjev:

  • 2-3 crvena luka
  • 300 g pelata
  • 3-4 konzerve slane ribe ( srdele, inćuni..)
  • Sol
  • Papar
  • origano
  • peršin
  • kapare po želji

Priprema nadjeva:

  1. Dok se tijesto diže, crveni luk narežite na trakice i prodinstajte na malo maslinovog ulja sve dok luk ne omekša.
  2. Pelate iscijedite i zgnječite, te dodajte dinstanom luku, začinite sa malo soli, papra, origana i svježeg peršina, te sve zajedno još dinstajte kojih 10 minuta.
  3. Maknite sa vatre i ohladite. U ohlađeno dodajte sitno narezanu ribu iz konzerve.
  4. Kada se je tijesto diglo, razdjelite ga na 2 dijela, jedan malo veći od drugog. Taj veći dio će ići dole, a manji gore.
  5. Tacnu dobro nauljite maslinovim uljem. Veći dio tijesta razvaljajte i stavite na tacnu ostavljajući pritom malo više ruba kako biste na kraju uspjeli spojiti tijesto.
  6. Rasporedite ohlađeni nadjev po tijestu.
  7. Sada razvaljajte manji dio tijesta i stavite na nadjev, te krajeve donjeg tijesta preklopite prema gornjem i utisnite prema unutra tako da se oba tijesta spoje, ja sam još dodatno pritisnula vilicom.
  8. Pogaču premažite maslinovim uljem i još dodatno u svaki kraj pogače ulijte malo ulja. Odozgora ju po želji dodatno popaprite.
  9. Pećnicu upalite na 180C.
  10. Dok se pećnica grije pogača neka vam taman odstoji još 10-ak minuta na sobnoj temperaturi.
  11. Pecite ju nekih 40 minuta dok ne bude gotova, naravno zavisi od pećnice, nekoj treba kraće nekoj duže pa provjerite tijesto već nakon 30 minuta.
  12. Pečenu pogaču prekrijte krpom i ostavite da odstoji 10-15 minuta.

U slast!

Sanja

Share this

Pin

5 komentara

  1. Anonymous

    Super recept, ali po meni ovo treba još tanje razvaljati, ne volim kad se osjeti sami kruh, a nadjeva je malo….

  2. E to kako tko voli da 🙂 Ja volim kruh više od nadjeva pa ju ne razvaljam jako, ali vi možete 🙂

  3. Mare

    sve super ali stvarno mora tijesto biti tanje , fila više tijesta manje, tek onda je to komiška ili viška pogača , kako god se zvala mora biti tanja draga sanja 🙂

  4. Hej Mare, mora mora, ja sam razvaljala u premaloj tepsiji 🙂