Prije nekoliko godina ljetovali smo na otoku Visu, točnije u Komiži. Posebno mjestašce koje mi se uvuklo pod kožu toliko da sam tamo ljetovala dvije godine za redom. Osim što od tamo nosim lijepe uspomene nosim i recept za Komišku pogaču.
Postoji Viška i Komiška pogača. Razlika je što u Viškoj nema pelata i što se reže na trokute, a Komiška sadrži pelate i reže se na kocke. Meni je finija ova druga verzija, jer je sočnija i bogatija okusima.
Sastojci za tijesto:
- 800 g oštrog brašna
- 6 dcl mlake vode
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 vrećice suhog kvasca
Priprema tijesta:
- Tijesto zamijesite od svih sastojaka i pustite da se udvostruči.
Sastojci za nadjev:
- 2-3 crvena luka
- 300 g pelata
- 3-4 konzerve slane ribe ( srdele, inćuni..)
- Sol
- Papar
- origano
- peršin
- kapare po želji
Priprema nadjeva:
- Dok se tijesto diže, crveni luk narežite na trakice i prodinstajte na malo maslinovog ulja sve dok luk ne omekša.
- Pelate iscijedite i zgnječite, te dodajte dinstanom luku, začinite sa malo soli, papra, origana i svježeg peršina, te sve zajedno još dinstajte kojih 10 minuta.
- Maknite sa vatre i ohladite. U ohlađeno dodajte sitno narezanu ribu iz konzerve.
- Kada se je tijesto diglo, razdjelite ga na 2 dijela, jedan malo veći od drugog. Taj veći dio će ići dole, a manji gore.
- Tacnu dobro nauljite maslinovim uljem. Veći dio tijesta razvaljajte i stavite na tacnu ostavljajući pritom malo više ruba kako biste na kraju uspjeli spojiti tijesto.
- Rasporedite ohlađeni nadjev po tijestu.
- Sada razvaljajte manji dio tijesta i stavite na nadjev, te krajeve donjeg tijesta preklopite prema gornjem i utisnite prema unutra tako da se oba tijesta spoje, ja sam još dodatno pritisnula vilicom.
- Pogaču premažite maslinovim uljem i još dodatno u svaki kraj pogače ulijte malo ulja. Odozgora ju po želji dodatno popaprite.
- Pećnicu upalite na 180C.
- Dok se pećnica grije pogača neka vam taman odstoji još 10-ak minuta na sobnoj temperaturi.
- Pecite ju nekih 40 minuta dok ne bude gotova, naravno zavisi od pećnice, nekoj treba kraće nekoj duže pa provjerite tijesto već nakon 30 minuta.
- Pečenu pogaču prekrijte krpom i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
U slast!
Sanja
mljac!!
Super recept, ali po meni ovo treba još tanje razvaljati, ne volim kad se osjeti sami kruh, a nadjeva je malo….
E to kako tko voli da 🙂 Ja volim kruh više od nadjeva pa ju ne razvaljam jako, ali vi možete 🙂
sve super ali stvarno mora tijesto biti tanje , fila više tijesta manje, tek onda je to komiška ili viška pogača , kako god se zvala mora biti tanja draga sanja 🙂
Hej Mare, mora mora, ja sam razvaljala u premaloj tepsiji 🙂