Krumpir pogačice

Krumpir-pogacice

 

Klasične brzo i fino krumpir pogačice. Ja nisam stručnjak za mijesiti tijesta, ali sam ove pogačice zamijesila za sekundu. Uvijek sam mislila da je dug proces pravljenja domaćih pogačica, pogotovo kada poželim ovako ‘slojevitu’ pogačicu, mekanu, a opet hrskavu, no zapravo uopće nije teško, pogotovo ako imate ostatke pire krumpira od jučerašnjeg ručka ili vam je ostalo od današnjeg. Znači osim što su brze i fine – još i uz ovaj recept čuvamo hranu.

Pogačice možete raditi veće ili manje kao ja, izbor je vama.

Dobar tek!

Krumpir pogačice
Jednostavne krumpir pogačice koje se ne moraju dizati, već se samo zamijese i odmah se peku.
Sastojci:
Sastojci za oko 25 pogačica
  • 230 g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra
  • 100 g maslaca
  • 230 g hladnog pire krumpira
  • 2 jaja
Priprema:
  1. Ako nemate ostatke pire krumpira – potrebno je prvo skuhati krumpire, izraditi ih u pire s malo mlijeka ili maslaca, te ga prohladiti.
  2. Pećnicu stavite grijati na 200C.
  3. Izbebrite posudu u kojoj ćete mijesiti i u nju dodajte brašno, prašak za pecivo, sol, papar, pire krumpir i 1 jaje. Maslac naribajte na sitnu rendu u posudu.
  4. Zamijesite tijesto rukama (bez dodavanja vode ili mlijeka) dok se sve lijepo ne poveže.
  5. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 2 cm i čašom ili modlicom po želji izrezujte oblike (čašu prije svakog izrezivanja prvo stavite u brašno pa onda izrezujte oblike kako vam se nebi ljepilo).
  6. Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje i na njega poslažite pogačice na gusto. Dižu se samo u visinu, ne i u širinu.
  7. Drugo preostalo jaje razmutite sa malo soli i njime premažite pogačice.
  8. Stavite ih da se peku 20 minuta ili dok ne dobe zlatno smeđu boju.
  9. Ponovite isto s drugom turom. Ostatke tijesta također samo ponovno zamijesite, razvaljajte i izrezujte.
  10. Po želji ih možete posipati sjemenkama prije pečenja.
 

Share this

Pin