Linzeri

Linzeri

Linzeri su pravi blagdanski keksi, a najčešće ih pečemo baš za Božić.

Ove kekse često miješamo s našim kranclama, božićnim zvjezdicama ili vanil cvjetićima, no linzere odlikuje dodatak badema u tijestu i po tome se razlikuju od naših domaćih slavonskih ‘kolača’. Tako da ćete često pod ovim nazivom pronaći recept za neki drugi keks koji nije pravi linzer.

Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10

U ovo tijesto možete dodavati i razne začine poput cimeta, a možete naribati i malo limunove korice. 

Vi svoje kekse napunite svojom omiljenom kombinacijom.

U slast i sretni blagdani!

Linzeri
Sastojci:
Priprema:
  1. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje.

  2. Sve sastojke stavite u posudu i zamijesite glatko tijesto. Maslac ne smije biti jako otopljen jer će vam se tijesto raspadati. Ukoliko se to desi - slobodno dodajte još šaku-dvije brašna kako biste lakše zamijesili tijesto pa ga zatim stavite u hladnjak na 10-15 minuta da se malo stisne kako biste ga lakše izvaljali.

  3. Radnu površinu dobro pobrašnite, tijesto razvaljajte na tanko debljine od otprilike 0.5 cm kako vam kasnije spojeni keksi nebi bili predebeli (tijesto si dobro pobrašnite i odozgora).

  4. Modlicama ili čašom izrežite oblike po želji. Modlicu prethodno svaki put prije rezanja umočite u brašno. Polovici keksa izdubite rupu s drugom modlicom u nekom obliku ili izdubite rupu s nekakvom bocom, čepom ili nastavkom za ukrašavanje.

  5. Kekse na gusto poslažite na tepsiju. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 10 minuta. Oni ne smiju izgoriti, dno će im se samo blago pozlatiti. Ukoliko vam se pečeni keksi krenu raspadati znači da nisu dovoljno pečeni. Ostavite ih par minuta da se ohlade na tepsiji dok se malo ne stvrdnu pa ih tek onda maknite s tepsije.

  6. Dok se jedni peku, napravite druge, a ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i ponovite postupak rezanja.

  7. Pečene kekse premažite žličicom marmelade. One kekse s rupom posipajte sa šećerom u prahu pa ih takve posipane zaljepite na pekmez.

Napomena:

Tijesto se u svakoj pećnici vremenski drugačije peče, pa pazite na svoje kekse.
Također, duljina pečenja zavisi i o debljini keksi, pa pazite i na to, ako bi vam se nakon pečenja počele mrviti to bi značilo da nisu dovoljno pečeni.
Kod miješenja se tijesto nebi smjelo mrviti, samo ga treba duže lijepo gnječiti i mijesiti kako bi postalo podatno, kao i kod većine ovakvih prhkih keksi.

 

Share this

Pin

5 komentara

  1. Azra

    Obožavam božine slastice, i miris Božića!
    Imaš li u planu možda napravit tutorial za izradu božićnih ukrasa? To bibilo top! Trenutno imaju u Pevecu akciju https://ekatalog.hr/pevec-katalog/ na materijale i alat za izradu dekora, pa možda se okušam u tome uz tvoje fine recepte!

  2. Mirna

    Hej:) mogu li staviti iste omjere ukoliko bi radila s pirovim brasnom i Koristila med umjesto secera?
    Sto mislite bi Li Moglo ispasti dobro?
    Hvala 🙂

  3. Kristina

    Odlicni keksici. Zbilja smo odusevljeni. Bademi zaista cine razliku. Cijeli protvan nestao u tren.

Trackbacks for this post

  1. Blidinje.NET
  2. Linzeri | Blidinje.NET