Lisnata pizza nije ništa novo, svima nam je dobro poznat spoj okusa pizze i lisnatog mirisnog hrskavog tijesta koje se lista – znači, savršeno. Za mene je novo ovdje ovo preklapanje tijesta koje sam vam predstavila i putem videa. Pojam ‘video’ je kod nas tek nov, ali nam se je svidio ovaj koncept brzopoteznih video klipića, pa smo se bacili na posao. Muž je snimao, ja sam kuhala i mi smo baš zadovoljni finalom. Inspirirali smo se s poznatim Tasty kanalom koji većinom snima te male kratke videe, a kako je već svaka forma videa izmišljena, ni sama nisam znala od kud bih krenula, pa je izbor pao na pizzu.
U zadnje vrijeme vlada neka euforija oko raznih preklapanja, prvo je bila ona Nutella zvijezda, pa smo za Božić imali Bor od lisnatog tijesta, a sada imamo i pizzu u obliku cvijeta. Meni se ovo sve baš sviđa, a o okusima kao što rekoh, ne trebam pisati.
Kada sam probala ovu pizzu, samo se je čulo mmm, stvarno je fina. Ovdje nema omjera, jer zavisi koliko veliko lisnato tijesto ćete koristiti. Vi u svoj nadjev možete staviti što god želite, možete dodati šunku, mozarelu, vrhnje, papriku, gljive, bilo što. Ja sam se odlučila za najjednostavnije, umak od rajčice u koji sam dodala začine i tvrdi ribani sir, na kraju naravno bosiljak.
A uz video prilažem i kratki opisni recept.
Dobar tek!
- 2 pakiranja svježa već razvučena lisnata tijesta
- 3-4 žlice ketchupa umaka od rajčice ili pesta
- 3 šake naribanog tvrdog sira
- 1 jaje + 1 žlica vode
-
Upalite pećnicu da se grije na 200C.
-
Ja koristim već razvučeno lisnato tijesto (pa su mi potrebna 2 komada), vi možete koristiti zamrznuto (1 pakiranje je dovoljno), koje samo odmrznite, pa razvaljate na tanko.
-
Slobodno si lisnata tijesta malo pobrašnite kako biste njima lakše rukovali.
-
Tijesta stavite jedno na drugo, na njih stavite tanjur, odrežite tijesto oko tanjura, maknite ostatke. Maknite gornje lisnato, a donje premažite umakom (u umak možete nadodati origano, bosiljak, sol, papar..), pa posipajte sir. Preklopite drugim lisnatim, na sredinu stavite čašu, pa oko čaše narežite trakice koje ćete kasnije savijati.
-
Maknite čašu, pa savijte svoje 'latice'.
-
Jaje istucite s vodom, pa premažite pizzu.
-
Stavite ju peći oko 20 minuta, odnosno dok ne porumeni.
Od ove količine ispadne jedna manja pizza.
Za lisnato tijesto je uvijek dobro da par sati odstoji na sobnoj temperaturi kako bi tijekom pečenja poprimilo lijep oblik.