Mamin kolač od oraha

Nismo se dugo tipkali ovdje – život me je odveo u nekom drugom smjeru, a sve je nekako ubrzano pa nekako svoju svakodnevnicu više dijelim na društvenim mrežama i tamo sam prisutnija, a blog je nekako malo stao.

I kada sam kretala s ovom pričom, prije više od osam godina sam znala da se vjerojatno neću zauvijek baviti receptima i hranom, ovo je moj hobi u kojem uživam i blog će vam uvijek ostati na raspolaganju s ovim receptima koji su ovdje. Neka vam služe, nadam se da će vam služiti i dok se ja možda budem bavila nečim drugim.

Zato danas evo jedan mamin kolač od oraha da se malo ponovimo i ovdje. Dala mi je ga je napisanog na plavoj kuverti, bio je u čašama, ali sam ja nekako to pretvorila u grame. I samoj mi je nekada tako lakše pa ga danas dijelim s vama.

Nadam se da da će vam biti u slast!

Sastojci:
Sastojci:
  • 2 jaja
  • 140 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 150 ml mlijeka
  • 80 g glatkog brašna
  • 60 g griza
  • 80 g mljevenih oraha
  • pola praška za pecivo
dodatno:
  • nekoliko žlica pekmeza
  • nekoliko žlica mljevenih oraha
Priprema:
  1. Pećnicu zagrijte na 180C.
  2. Kalupu promjera 18-20 cm dno obložite masnim papirom za pečenje, a stranice malo namastite.
  3. Sve sastojke spojite pjenjačom (ne trebate ništa miksati), izlijte u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 30-40 minuta, zavisno od pećnice.
  4. Ukoliko vam je kolač dobio kapicu, odnosno onako se uzdigao, slobodno ga kada se malo prohladi poravnajte tako da vrh odrežete nožem.
  5. Kolač premažite pekmezom po želji, mi mažemo većinom onim od marelice ili šljiva pa gore dodatno posipajte mljevene orahe.

Share this

Pin

3 komentara

  1. Ante

    Probat će se, hvala na receptu! Već sam isprobao nekoliko recepata i svi su ispali odlično. Puno pozdrava.

  2. Z

    Draga Sanja,
    Zao mi je da ovako razmisljas kako si napisala, rekla bi tipicna prica nasih blogera – kada dobiju na popularnosti i pocnu odradjivati kampanje zanemaruju svoj prvi “hobi”. Cinilo mi se da ti neces krenuti stopama kako te prvo blog “ispunjava i usrecuje”, a onda za koju godinu je u dtugom planu. Ovdje si djelila velik dio svoje privatnosti, pisala cak i o majcinstvu, djeci (nikad mi nije jasno zasto food blogeri misle da je to citatelji.a zanimljivo)… tebi sam nekalo uvijek za to gledala kroz prate zbog tvog dobrog stila i zanimljivih recepata, no moram priznati da sam razocarana da si krenula istim putem kao i svi drugi. Ja sam stara skola, ne volim instagrame i ostale mreze, moze se reci da sam staromodna, no cini mi se da je takav sadrzaj znatno losiji, upravo zbog pritiska brzine i konzumerizma. Nadala sam se da ces ostati vjerna sebi i svojoj jednostavnosti koja je i glavna odlika tvog bloga.
    Vjerujem da si se nasla u necem drugom, ali i dalje mislim da je steta da ne nastavis pricu koja je jedno vrijeme bila zbilja kvalitetna. U konacnici, pamte se stvari koje traju…
    Lp

  3. Pozdrav, ja sam se aktivno bavila bloganjem jedno 8 godina, sada je iza mene čak 10 godina pisanja recepata i svega, tek zadnje dvije godine nešto slabije, ne volim ništa forsirati, a drugi smjer koji me je odveo je taj da sam otvorila svoj foto studio u Virovitici i počela se baviti obiteljskom fotografijom. Čovjek se u jednoj godini promjeni, a kamoli u deset godina, imam osjećaj da sam vjerna sebi čak i s ovoliko staža. Blog sam pokrenula jako mlada, a sada ipak guram već 35u, zadovoljna sa svime iza sebe, ali i zadovoljna nekim novim pričama koje stvaram van svega ovoga. Idem dalje srcem, mislim da je to dobar put u životu, a Domaćicu ostavljam kao neku ostavštinu , možda joj se nekad opet vratim, do tada, svako dobro 🙂