
Zima i dizana tijesta, savršena kombinacija, a ako umjesto maka prije birate orahe u slatkom dizanom tijestu danas ste na pravom mjestu.
Donosimo recept za dvije srednje ili četiri male, mini dizanice, odnosno orahnjače.
U ovo blagdansko vrijeme možete ih nekome upakirati kao poklon, u malo celofana s velikom svilenom mašnom bit će savršen jestivi dar.
U slast!

Od ove količine tijesta možete raditi četiri manje ili dvije srednje.
- 130 ml mlijeka
- 1 žlica šećera
- 1 vrećica Dolcela instant kvasca
- 70 g šećera
- 300 g oštrog brašna
- 50 g svinjske masti
- 2 žumanjka
- 300 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 ml vrućeg zakuhanog mlijeka
-
Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu žlicu šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri. U posudu za miješanje dodajte ostale sastojke, uzdignuti kvasac s mlijekom i zamijesite glatko tijesto. Nije potrebno dodavati još brašna.
-
Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
-
Dok se tijesto diže, pripremite nadjev.
-
Svaki nadjev pripremite tako da žlicom pomiješate sve navedene sastojke.
-
Slaganje:
-
Uzdignuto tijesto obavezno premijesite. Uz pomoć brašna ga ili razvaljajte na jedno veliko tijesto koje ćete zatim izrezati na 2 jednaka dijela ili tijesto podijelite na 2 jednake kugle pa svaku zasebno valjajte. Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Možete raditi i skroz male orahnjače pa podijeliti na 4 dijela.
-
Pećnicu upalite na 200°C i ostavite da se grije. Tepsiju od pećice obložite papirom za pečenje.
-
Svako tijesto premažite nadjevom, zarolajte u štrucu i premjestite u tepsiju.
-
Svaku štrucu premažite običnim uljem. Stavite u pećnicu da se peče 10 minuta na 200°C, zatim temperaturu smanjite na 180°C i pecite još 30 do 40 minuta, ovisno o jačini pećnice.
-
Tople dizanice prekrijte krpom i ostavite da malo odstoje kako bi se smekšale.
-
Ukoliko se bojite rupa kada ju razrežete toplu, tek pečenu dizanicu možete okrenuti naopako na nekoliko minuta, ostaviti tako pa ju okrenuti nazad.

U suradnji s Dolcela