Mini orahnjače

Zima i dizana tijesta, savršena kombinacija, a ako umjesto maka prije birate orahe u slatkom dizanom tijestu danas ste na pravom mjestu.

Donosimo recept za dvije srednje ili četiri male, mini dizanice, odnosno orahnjače.

U ovo blagdansko vrijeme možete ih nekome upakirati kao poklon, u malo celofana s velikom svilenom mašnom bit će savršen jestivi dar.

U slast!

Mini orehnjače

Od ove količine tijesta možete raditi četiri manje ili dvije srednje.

Sastojci:
Sastojci za tijesto:
  • 130 ml mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 1 vrećica Dolcela instant kvasca
  • 70 g šećera
  • 300 g oštrog brašna
  • 50 g svinjske masti
  • 2 žumanjka
Sastojci za nadjev od oraha:
  • 300 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 ml vrućeg zakuhanog mlijeka
Priprema:
  1. Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu žlicu šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri. U posudu za miješanje dodajte ostale sastojke, uzdignuti kvasac s mlijekom i zamijesite glatko tijesto. Nije potrebno dodavati još brašna.

  2. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
  3. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev.

  4. Svaki nadjev pripremite tako da žlicom pomiješate sve navedene sastojke.
  5. Slaganje:
  6. Uzdignuto tijesto obavezno premijesite. Uz pomoć brašna ga ili razvaljajte na jedno veliko tijesto koje ćete zatim izrezati na 2 jednaka dijela ili tijesto podijelite na 2 jednake kugle pa svaku zasebno valjajte. Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Možete raditi i skroz male orahnjače pa podijeliti na 4 dijela.

  7. Pećnicu upalite na 200°C i ostavite da se grije. Tepsiju od pećice obložite papirom za pečenje.
  8. Svako tijesto premažite nadjevom, zarolajte u štrucu i premjestite u tepsiju.

  9. Svaku štrucu premažite običnim uljem. Stavite u pećnicu da se peče 10 minuta na 200°C, zatim temperaturu smanjite na 180°C i pecite još 30 do 40 minuta, ovisno o jačini pećnice.

  10. Tople dizanice prekrijte krpom i ostavite da malo odstoje kako bi se smekšale.
  11. Ukoliko se bojite rupa kada ju razrežete toplu, tek pečenu dizanicu možete okrenuti naopako na nekoliko minuta, ostaviti tako pa ju okrenuti nazad.

U suradnji s Dolcela

Share this

Pin