U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije
Dolazi nam sezona raznog voća koje ćemo jesti svježe, ali ćemo i dobar dio spremiti kao zimnicu u obliku marmelada, pekmeza i džemova. Džemovi su mi odlični za ovakve recepte, jer sadržavaju veće komade voća, pa vam ispadne kao da ste sami ukuhavali voće za nadjev, a zapravo vam jako olakšaju pripremu i boravak u kuhinji.
Podravka ima prekrasan džem od borovnica, mirisan, gust, stvarno je jako fin i sa starinskim prhkim tijestom se je složio savršeno. Vi možete kombinirati svoj džem po želji, pa čak i svježe borovnice s malo šećera i Dolcela gussnela.
Ove mini pite možete napraviti i kao normalnu pitu u manjoj tepsiji, no ja sam se htjela malo igrati, a i trebale su mi pite u to-go verziji, zato ako planirate piknik, putovanje, izlet, druženje na balkonu i slično, zaigrajte se i vi, isplatit će vam se, vjerujte mi!
U slast!
- 300 g Podravka oštrog brašna
- 150 g svinjske masti
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 žumanjka
- 1 Dolcela vanilin šećer
- 1 Dolcela limun šećer
- malo vode
- malo mlijeka
- šećer
-
U posudi pomiješajte brašno i mast, smrvite zajedno prstima, zatim dodajte i ostale sastojke. Zamijesite tijesto rukama. Mijesite dok vam se sve ne spoji, tijesto će biti malo ljepljivije, ostavite ga takvog. Posudu sa zamiješenim tijestom stavite u veliku plastičnu vrećicu i odložite tijesto u frižider na 45 minuta da se odmara.
-
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180C, a tepsiju obložite masnim papirom za pečenje. Odmoreno i ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi na debljinu od maksimalno 0.5 cm.
-
Čašom ili željenim kalupom izrezujte krugove, na jedan krug stavite žličicu do dvije džema, rubove donjeg kruga na kojem vam je džem pomoću kista premažite s malo vode, poklopite drugim krugom, pomoću vilice spojite krugove.
-
Po vrhu pite razrežite tijesto nožićem, cijelu pitu premažite s malo mlijeka, pa pospite s kristal šećerom.
-
Redom ponovite isto s ostalim tijestom. Naslažite sve pite u tepsiju, pa stavite peći oko 30 minuta u zagrijanu pećnicu.
Vi možete koristiti voće ili razne džemove po vašem izboru.